Kútfőből összebarkácsolt kenyér, de azt kell mondjam, nem lett rossz! Maradék tejföl volt a kiindulási alap, a vöröshagyma már csak "bónuszként" kúszott be a fejembe.
Kissé sűrűbb bélzetű, de puha, valszeg a tejföl miatt (?) nem cserepesedő kenyér, aminek sülés közbeni bódító illata alattomban járja át a lakást, mielőbbi kenyérszegésre sarkallva... Önmagában is nagyon finom, de én további tobzódásként kolbászzsírral kenegettem meg a szeletemet :-)))
Kissé sűrűbb bélzetű, de puha, valszeg a tejföl miatt (?) nem cserepesedő kenyér, aminek sülés közbeni bódító illata alattomban járja át a lakást, mielőbbi kenyérszegésre sarkallva... Önmagában is nagyon finom, de én további tobzódásként kolbászzsírral kenegettem meg a szeletemet :-)))
Tejfölös-hagymás kenyér
Hozzávalók:
- 1 kis pohár tejföl
- 2 dl víz
- 1 ek. olaj
- 1 ek. ecet
- 1 közepes fej reszelt vöröshagyma
- 70 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2-3 mk. só
- 2,5 dkg friss élesztő
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Néha nézzünk rá, ha korrekciót igényel, adjunk hozzá vagy lisztet (ha farkincát húz), vagy vizet (ha keményen döng az üst falához).
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk, sütőpapíros tepsire fektetjük és konyharuha alatt újrakelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra egy kis pitli vízzel az aljában, és a kenyeret kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Akkor jó, ha az alja kongó hangot ad.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk, sütőpapíros tepsire fektetjük és konyharuha alatt újrakelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra egy kis pitli vízzel az aljában, és a kenyeret kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Akkor jó, ha az alja kongó hangot ad.
Egyszerűen gyönyörű!!!! Illat elképzelve... Hmmm.. :))
VálaszTörlésÉn úgy tudom, a vízzel dagasztott kenyér cserepesedik. Ha nem így van, majd kijavítanak, remélem. :))
Tényleg de gyönyörű!!!! Hüp-hüp....mikor eszem én ilyet?!
VálaszTörlésYasmine, az illata mindent vitt :-)))
VálaszTörlésA tejfölre gyanakodtam, mint lágyító anyag - nem tudom :-) De megettük így is nagy duzzogva :-DDD
Andi :-((( Gyorsan csukd be a szemedet!!! Bocsi!!!
mekkora kenyér lett ebből kábé? mert én csak a magam szórakoztatására (meg étvágyára) sütném meg és akkor ahhoz viszonyítanék alapanyagokban is.
VálaszTörléskolbászzsír? :D hm, jó ízlésed van!
Ez a kenyér nagyon szép, innen érzem milyen puha lehet a belseje! :)
VálaszTörlésHú Chris, nagy!!! Napok óta esszük, ketten :-) Süss feléből-harmadából inkább kiflit vagy zsemlét, s ami marad, frissen sülve fagyaszd le! Ha kiolvad, olyan mint a friss :-)
VálaszTörlésKolbászzsír? Hát ja... Élni tudni kell :-DDD
Zsiri köszi :-)) Olyan! Tépkedős :-))
Ez valami meseszép. A kolbászzsírt magam is imádom. :) Bár melyik zsírt nem? :)))
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc a hagymás kenyér. Igy is ki fogom próbálni, hogy nem külön adom hozzá a hagymát. Nagyon jól hangzik, s még nincs is annyi "macera" vele :)) Ebből én is dupla adagot sütök és szeletelve fagyasztom le. hmmmmmm (itt egy óriásit nyeltem). Micsoda spórolás, már nem is kell vacsoráznom :))
VálaszTörlésMeg lesz sütve!
VálaszTörlésAnnyira isteninek néz ki!
Kolbászszírral, mi? Hát, egyem a kicsi szívedet!:)
VálaszTörlésDe nem szó szerint ám! Én inkább májas vagyok....:)))))
Karulino! Nézz a tollamra! Piros lámpa felvillan - kolbászzsír fogalom törlődik a memóriából :-DDD
VálaszTörlésNa ezekért érdemes élni :-)))
Viki :-) Ez csak bepakolom-kipakolom-formázom-sütöm :-)
VálaszTörlésÓh, bárcsak nekem is elég volna vacsira egy virtuális szelet és egy nagy nyelés :-DDD
Belly, hát finom is volt! És az illata...
VálaszTörlésSzepy, mán megijedtem, hogy kitört belőled valami mélyen elfojtott vérengző szörnyeteg :-)))
VálaszTörlésKolbászzsír, az igen! Kis lilahagymával! Ugye?
Én bagettből sütöttem hagymásat és csak megerősíteni tudom, hogy isteni!! Kenyérben is jöhet!
VálaszTörlésOff: a konyhád a robbanás után....elhiszem, hogy megdobta a vérnyomásod:(((
Hagymás bagett! Az ám!!!
VálaszTörlésIgen :-) A konyha egy rémálom volt - de nem az Elm utcában :-DDD
helyzetjelentés, hátha érdekel: elkészültek ma a zsemléim, az általad is írt mennyiségből. viszont így akkor fagyasztottam is le belőlük. hát, ez valami isteni volt! a hagymaíz mindenhol ott volt, de nem tolakodóan.annyira jó a forrón széttépett zsemléből kiáramló illatokból inhalálni. :)
VálaszTörlésviszont javasolnám, hogy a vizet senki se felejtse ki alóla sütés közben (de lehet, hogy csak én vagyok béna és mást ezt alapból tudja, hogy kell), mert az első adag alja kicsit odaragadt a sütőpapírhoz.
Chris, naná :-))
VálaszTörlésItt most szélesen vigyorgó smiley következik :-))) Jaaaaaaj de örülök! Inhalálni a zsemlével... Na ezt most elképzeltem - és röhögök :-))) Szédületes vagy :-))
A víz inkább a sütéshez kell, hogy szépen felnőjön. Nem a sütőpapír a ludas? Egyszer belefutottam egy vacakba, az összes ráragadt, azóta egyfajtát veszek mindig, ami már bevált.
Köszi-köszi!
:D
VálaszTörléstuladonképpen nekem megnőttek víz nélkül is, de az aljuk meg odaragadt a papírhoz, ugyanakkor meg vízzel viszont semmi ilyen nem volt, ezért is kapcsoltam össze a vízet a papírhoz ragadással.
a papír meg nem a megszokott, az tény, már a múltkor is "átnedvesedett" a kekszeim alatt. :(
Tetszik christaylor inhaálása,bár én aromaterápiát szoktam mondani!:-))))))
VálaszTörlésValami fantasztikus lehet,kipróbálom én is!:-))
A piros fényű pillanatokért? :)))
VálaszTörlésOké! Töröl-töröl.
Kicsit sok lilahagymával, ha kérhetném...:)))
VálaszTörlésChris :-))) Aljas sütőpapírok, párszor már belefutottam én is - utána szentségelés. Ami nekem totál bevált: tescos, 8 méteres, kb. 200 Ft. Tesco márka, de a Fackelmann gyártja - szuper!
VálaszTörlésAndi :-)) Besírtam én is :-))) Finom, tégy egy próbát!
Karulino :-))) Bocsika, nem tudtam kihagyni a magas labdát :-))
Szepy, naná... S majd mindenkit megkínálunk, hogy lehessen utána is társadalmi életet élni :-DDD
Andi/cuki: aromaterápia? :D az se rossz!
VálaszTörléshogy bizonyítsam, hogy mennyire jó és ösztönözzelek arra, hogy csináld meg, megsúgom (de tényleg csak halkan, mert kicsit ciki), de elkészült és ugyan hetek óta nem eszek kenyeret/péksüteményt, de most azért így nagy hirtelen lecsúszott öt, azaz 5 darab (átlagzsemlénél picit kisebbek). Majdnem pucéran, kicsi vajjal. húúdejóvolt!
Viki: köszi, nézek majd legközelebb teszkós sütőpapírt.
bocs, hogy ennyit írok erről a zsemle dologról, de elvagyok ragadtatva tőle és egyébként meg Limara vasárnapi express croissant-ja után ez volt életem második péksüteménye. :D kezdetnek nem rossz, hát ezért van ez.
Jesszus Chris, képes voltál felrúgni egy hetek óta tartó péksütemény megvonást?? Most meg szájtátó smiley jön :-) És rögtön 5 darabbal :-DDD
VálaszTörlésMondom, nálunk meg kolbászzsírral csúszott lefelé aljas módon :-))
Juj, Limara croissant-ja is mekkora csúcs! Kétpofára tömtük befelé...
Köszönöm a kedves szavaidat!!!!
óóó, Viki, igazán nincs mit! :)
VálaszTörlésa lejtőn végülis már a vasárnapi croissant-al megindultam, ez csak rátett egy lapáttal, ismét bűnbe estem.
igazából se kenyeret, se péksütiket nem ettem már egy ideje, próbálom hanyagolni a fehér lisztet. ámde, imádok enni és ez erősebb annál, minthogy mindig azzal foglalkozzak, hogy mit ehetek és mit nem.
jól van, befejeztem az ömlengést. :)
Ezt hívják elkárhozásnak kérem :-DDD
VálaszTörlésA purgatórium kemencéjében fogunk pörkölődni :-)) Meg néha sütni benne ezt-azt :-DDD
Gyönyörű a kenyered!Tegnap kipróbáltam,isteni finom.Viszont nekem cserepes lett:)Gratulálok a munkádhoz.
VálaszTörlésOlga
Olga, jaj de örülök! A cserepezésért pedig külön gratulálok!!!
VálaszTörlés:-)
Régóta csodálgatom a műveid:)Remélem egyszer nekem is sikerül ennyi gyönyörűséget összehoznom.
VálaszTörlésÜdv:Olga
Köszönöm Olga a kedves szavaidat! Hajrá kenyeres blog :-))
VálaszTörlés