Analóg, mint a rakott karfiol - ősi családi recept, s a válogatós brigád is megeszi. A titok: alul nem a jelleget adó anyag (pl. karfiol, zöldbab, stb.) van, hanem egész egyszerűen karikára vágott krumpli.
Így már egész más fekvése van a gyereknek - s mindenki elégedetten lapátolja befelé!
Rakott zöldbab - másképp
Hozzávalók - 6 adaghoz:
Besamelhez:
Így már egész más fekvése van a gyereknek - s mindenki elégedetten lapátolja befelé!
Rakott zöldbab - másképp
Hozzávalók - 6 adaghoz:
- 1 kg krumpli
- 50-60 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- tetszés szerinti fűszerek (nálam lestyán és kömény)
- kb. 2 dl nyers rizs
- 50 dkg zöldbab
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- só, bors
Besamelhez:
- olaj
- liszt
- tej
- 2 dl tejföl
- kapor
A zöldbabot sós vízben kissé előfőzzük, leszűrjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, átpirítjuk, jól megfűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát és beleöntjük a megmosott, nyers rizst.
A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk (max. fél cm), s egy tepsibe terítjük. Megsózzuk. Rásimítjuk a rizses-húsos tölteléket, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zöldbabot.
A tejben elkeverjük a tojást, meglocsoljuk vele a rakott zöldbabot - a tej-tojás gőzében fog megpuhulni a krumpli és a rizs is!
Alufóliával befedjük a tepsit, s egy órára sütőbe dugjuk.
Közben besamelt főzünk: olajon lisztet pirítunk, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Sóval, borssal, kaporral ízesítjük, beleöntjük a pohár tejfölt. A tepsiről levesszük az alufóliát, majd a besamelt a rakottas tetejére simítjuk, s rápirítjuk.
Külön tartármártás kíséretében tálaljuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, átpirítjuk, jól megfűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát és beleöntjük a megmosott, nyers rizst.
A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk (max. fél cm), s egy tepsibe terítjük. Megsózzuk. Rásimítjuk a rizses-húsos tölteléket, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zöldbabot.
A tejben elkeverjük a tojást, meglocsoljuk vele a rakott zöldbabot - a tej-tojás gőzében fog megpuhulni a krumpli és a rizs is!
Alufóliával befedjük a tepsit, s egy órára sütőbe dugjuk.
Közben besamelt főzünk: olajon lisztet pirítunk, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Sóval, borssal, kaporral ízesítjük, beleöntjük a pohár tejfölt. A tepsiről levesszük az alufóliát, majd a besamelt a rakottas tetejére simítjuk, s rápirítjuk.
Külön tartármártás kíséretében tálaljuk.
Minden összetevőjét szeretem, úgyhogy ebédre várom, akár a maradékot is szívesen fogadom.
VálaszTörlésMost, ahogy nézegettem a képeidet nagyon beindultak a gyomornedveim. Ajjaj kénytelen vagyok valamit enni!
Dóri :-) Örülök, ha kedvet csináltam :-))
VálaszTörlésÉn teljesen máshogy csinálom. De ki fogom próbálni a Te verziódat is.
VálaszTörlésA nyers rizzsel nincs gond? Megpuhul?
Nagyon guszta, én is imádom!!!
Andi, persze, megpuhul a kb. 1 óra alatt! Így nálunk jobban fogy, mintha alul-felül bab vagy karfiol lenne!
VálaszTörlésMilyen jó ötlet ez a verzió,kreatívnak tetszik lenni nagyon!:-)))
VálaszTörlésKöszi Andi :-) Cél: a férfinép egye :-DDD
VálaszTörlés