2010. február 4., csütörtök

J.O. tökéletes sült krumplija...

... avagy a petrezselyem rehabilitálása :-)

Jamie Oliver receptjei kimaradtak az életemből. Nincs olyan tévécsatornánk, ahol követhetném ténykedését. Nincs tőle egyetlen szakácskönyvem sem. Talán egyet vagy kettőt átlapoztam már vagy könyvesboltban vagy más tulajdonaként - de valahogy nem éreztem elragadtatást és heves vágyat, hogy most rögtön konyhába vonuljak. Épp ezért nem is kutattam különösebben újabb és újabb receptjei után.

Aztán a Mindmegettén egy krumplis válogatás volt a főoldalon, azt végigolvastam - s megakadt a szemem ezen a köreten. Sült krumpli, mégis szerepel benne répa és petrezselyem is! Sokszor olvastam már, hogy egész más ízű egy zöldség sülve, mint főzve vagy egyéb elkészítési módon, így hát bólintottam, s tányérra kerültek a növények :-)

Szeretném megkövetni az eleddig méltatlanul mellőzött petrezselymet, mely kizárólag levesekben fordult elő nálam, akkor is nyomokban. Sütve - isteni! Az eredeti receptet kicsit módosítottam, de túl nagy szentségtörés nem történt. Libazsír helyett kolbászzsír (bocsi), ebből adódóan elhagytam belőle a J.O. által ajánlott reszelt narancshéjat is.




J.O. tökéletes sült krumplija


Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 3-4 termetes szál répa
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma
  • 2-3 fakanálnyi kolbászszír


A zöldségeket megtisztítjuk. A krumplit félbe, a zöldségeket keresztbe, majd félbe vágjuk. Sós vízben 10 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.

A kolbászzsírban megfuttatjuk a fokhagymagerezdeket, majd átforgatjuk benne a zöldségeket. Tűzálló tálba vagy tepsibe borítjuk, és 45 percre 200 fokos sütőbe toljuk. Ha kész, meghintjük sóval.

Ennyi a varázslat. A répa és a petrezselyem egészen új értelmezést nyert sült formátumban, ismétlés következik valószínűleg, s lehet, hogy más zöldségekkel is próbát teszek...

Legegyszerűbb fokhagymás sült csirkével ettük.





8 megjegyzés:

  1. Annyira szeretem az ilyen köretet, mert a répa édessége nagyon jól passzol mindenhez. Paszternákot nem tett bele az eredetiben?

    Jah, és narancshéj????? Kieső szemmel ellátott szepy smiley...:)))))

    VálaszTörlés
  2. Télleg nagyon finom volt, tök más ízű a sült zöldség, mint ami a levesben fő!

    Narancshéj nincs. A kóbászzsírhoz sztem nem passzolt volna túl jól :-))) De lehet, hogy a libazsírhoz sem... Ez még nekem is kicsit bizarr volt :-)))

    VálaszTörlés
  3. OK, ez lesz hétvégére. Aztán ha megint hízunk két kilót fejenként, tudd, hogy csuklani fogsz :)

    VálaszTörlés
  4. Imádom ezt krumplit, fehérrépát :) meg persze a többieket is :))) Nagyon fincsi lehetett :))))
    Most komolyan megéheztem:DD

    VálaszTörlés
  5. Garffyka, felelősséget nem vállalok :-)))

    Krisz, jaj nagyon finom volt! Kis savanyúsággal akár önálló fogás is lehet!

    VálaszTörlés
  6. Biztos fincsi lehetett!
    Nekem van néhány rész J.O-tól videón. A minap gondolkodtam, hogy át kellene írni dvd-re és újra megnézni.

    VálaszTörlés
  7. Thrini, mindenesetre rehabilitáltam a zőccségeket :-)))

    Na majd rákeresek a neten! Hátha megfog :-)

    VálaszTörlés
  8. Imádom az ilyen színes köreteket! Gyakran készül nálam is, és anno ez volt az indító recept... :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.