A recept egy ősrégi RTV Receptgyűjteményből származik, a sós-kiadós palacsintaételek közé sorolnám :-)
Nincs benne pirospaprika, de olyasmi, mint egy sajtos-sonkás körözöttel töltött palacsinta, lágy besamelpaplan alatt átsütve. A répa a tetején csak dizájn, a receptben szerepelt, le nem hagyhattam!
Kitűnően előkészíthető: palacsinta megsüthető előre, töltelék szintúgy előre összekeverhető, utána már gyerekjáték összedobni. Húsevő férfiak sem követelik utána a pörköltet/rántott húst :-)
Hansági sajtos palacsinta
Hozzávalók:
Palacsintához, 12 db:
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 3,5 dl szóda/ásványvíz
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 1 ek. olaj
- 25 dkg túró
- 10 dkg reszelt sajt (tetszés szerinti)
- 10-15 dkg főtt-füstölt tarja
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pici fej vöröshagyma/lilahagyma
- 1 tojás
- só, bors, őrölt kömény
Besamel:
- olaj
- liszt
- tej
- só, bors, szerecsendió
Tetejére:
- 1 szál répa
A palacsinta hozzávalóit összekavarjuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, majd kisütjük őket.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tarját csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát/lilahagymát finomra reszeljük - s mindent összekeverünk egy tálban.
Besamel nálam szemre megy, elnézést. Kevés olajon lisztet (kb. 1 púpos ek.) pirítok, épp csak halványra, és felöntöm tejjel (kb. 2-3 dl) és krémesre forralom. Só, bors, szerecsendió bele ízlés szerint.
A palacsintákat megtöltjük a fűszeres-tarjás-sajtos túróval, zsebkendőszerűen összehajtogatjuk. Tűzálló tálba sorakoztatjuk őket, áthúzzuk a besamellel, tetejét meghintjük durvára reszelt répával.
Forró sütőben 15-20 perc alatt átforrósítjuk - megsütjük (a töltelékben ott a nyers tojás!).
Frissen, forrón tálaljuk.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tarját csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát/lilahagymát finomra reszeljük - s mindent összekeverünk egy tálban.
Besamel nálam szemre megy, elnézést. Kevés olajon lisztet (kb. 1 púpos ek.) pirítok, épp csak halványra, és felöntöm tejjel (kb. 2-3 dl) és krémesre forralom. Só, bors, szerecsendió bele ízlés szerint.
A palacsintákat megtöltjük a fűszeres-tarjás-sajtos túróval, zsebkendőszerűen összehajtogatjuk. Tűzálló tálba sorakoztatjuk őket, áthúzzuk a besamellel, tetejét meghintjük durvára reszelt répával.
Forró sütőben 15-20 perc alatt átforrósítjuk - megsütjük (a töltelékben ott a nyers tojás!).
Frissen, forrón tálaljuk.
Gyönyörűséges és ínycsiklandó!! A pasik is beláthatják, hogy nem lehet mindig húst enni. Bár az enyém nem látja be, ennek biztos nagyon örülne :))
VálaszTörlésaz a répa nagyon tetszik a tetején, de én simán teszek bele is, ha egyszer megcsinálom. :)
VálaszTörlésNagyon szuper....ízletes lehet.
VálaszTörlésÉn kihagyom a répát, lehet a besamelt is....
De a töltelék nagyon felcsigázott.
Yasmine, tényleg nem volt gond, hogy akkor ebből hol a hús? Laktató, kiadós, kicsit húsízű a tarjától :-)))
VálaszTörlésChris, jó a gondolat! Eredetileg még paradicsomkockák is szerepelnek a túróban ám, de télen nem veszek, mert az nem paradicsom, csak dekor :-)))
VálaszTörlésAndi, besamel helyett egy jó nagy pohár tejfölt a tetejére, esetleg bele 1-2 tojást, és tessék :-)
VálaszTörlésNagyon jó! Kis vegyes zöldséggel, tiszta tavasz feeling:-)))
VálaszTörlésKöszi Kepapi :-) Mán elepedek a tavasz után...
VálaszTörlésHúúúúú! Ezt nem szabad kihagyni!
VálaszTörlésEz aztán nekem való! :)
VálaszTörlésDizájn vagy nem, jól néz ki nézve is olvasva is.
VálaszTörlésAni, de nem ám :-)))
VálaszTörlésCsibe - remélem! Remélem, hogy ízleni fog, ha megsütöd :-)
Karulino, szerintem nem fogsz benne csalódni!