Csokoládé és mandula - gépeltem be a Mindmegette keresőjébe a varázsszavakat, majd a felkínált receptek közül rögtön erre kattintottam elsőként. Azonnal eldöntöttem, hogy ez lesz hétvégén a süti.
Mitől dán? Fogalmam sincs. Nem is ez a lényeg.
Hanem a süti, mely nagyon csokis (természetesen!), ropogós mandulával borított, a máz alatt diszkréten egy réteg lekvár bújik meg, kerek egésszé téve az ízeket. Légiesen könnyed tésztájú, méltó záróakkorja lehet egy klassz vasárnapi ebédnek!
Ja, hogy még Valentin-nap is van? Akkor meg pláne :-))
Dán csokoládés-mandulás torta
Hozzávalók:
Tetejére:
A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva hűlni hagyjuk majd megdaráljuk.
Kis lábaskában gyenge tűzön összeolvasztjuk a margarint, a cukrot és a vaníliát, míg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, a darált mandulát és a kakaóport, összeolvasztjuk őket.
Kevergetve langyosra hűtjük. Vigyázat, nem elnyalogatni! Életveszélyes...
Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, minden egyes darab után simára keverve a masszát, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatos, széles keverő mozdulatokkal a keményre felvert tojásfehérjéket.
Kapcsos tortaformát (enyém 22 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, a masszát beleöntjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, s kb. 35 perc alatt készre sütjük - tűpróba! Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A torta tetejét és oldalát bekenjük ízlés szerinti lekvárral - nálam most a múltkoriban főzött csokis narancslekvár játszott. Leöntjük a felolvasztott étcsokoládéval, oldalán hagyjuk rusztikusan szanaszét csurogni, majd meghintjük mandulaszilánkokkal.
Hagyjuk megdermedni a csokimázt, s utána szeleteljük. Lélegzetelállítóan finom!
Mitől dán? Fogalmam sincs. Nem is ez a lényeg.
Hanem a süti, mely nagyon csokis (természetesen!), ropogós mandulával borított, a máz alatt diszkréten egy réteg lekvár bújik meg, kerek egésszé téve az ízeket. Légiesen könnyed tésztájú, méltó záróakkorja lehet egy klassz vasárnapi ebédnek!
Ja, hogy még Valentin-nap is van? Akkor meg pláne :-))
Dán csokoládés-mandulás torta
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 ek. vanília kivonat
- 8 dkg mandula
- 8 dkg étcsokoládé
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 4 tojás
- 7 dkg liszt
- 1/2 tasak sütőpor
Tetejére:
- lekvár
- 10 dkg étcsokoládé
- mandulaszilánkok
A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva hűlni hagyjuk majd megdaráljuk.
Kis lábaskában gyenge tűzön összeolvasztjuk a margarint, a cukrot és a vaníliát, míg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, a darált mandulát és a kakaóport, összeolvasztjuk őket.
Kevergetve langyosra hűtjük. Vigyázat, nem elnyalogatni! Életveszélyes...
Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, minden egyes darab után simára keverve a masszát, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatos, széles keverő mozdulatokkal a keményre felvert tojásfehérjéket.
Kapcsos tortaformát (enyém 22 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, a masszát beleöntjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, s kb. 35 perc alatt készre sütjük - tűpróba! Rácsra téve hűlni hagyjuk.
A torta tetejét és oldalát bekenjük ízlés szerinti lekvárral - nálam most a múltkoriban főzött csokis narancslekvár játszott. Leöntjük a felolvasztott étcsokoládéval, oldalán hagyjuk rusztikusan szanaszét csurogni, majd meghintjük mandulaszilánkokkal.
Hagyjuk megdermedni a csokimázt, s utána szeleteljük. Lélegzetelállítóan finom!
Gyonyoru. Mast nem is lehet mondani...
VálaszTörlésNa jó! Most aztán elég a kísértésből!
VálaszTörlésHuhh, mesés... Így ebéd előtt, csokis narancslekvárral! döbbenet finom lehet :))
VálaszTörlésTeljesen megfelel az ízlésemnek ez a süti. Nincs vele macera, egyszerű, de mégis fincsi.
VálaszTörlésLélegzetem elállt, és itt toporzékolok egy szeletért!!!!Közben nagyokat nyelek, és azon gondolkodom hogy elindulok hozzád!!!!:))))
VálaszTörlésÉn ma kávésat sütöttem, így adunk a depinknek rendesen úgy látom!! Csak ne hizlalnának annyira(nagy sóhajtás).
Van egy hasonlóm,de abba több a liszt. Ez nagyon finom lehet!:-)) Arról a lekvárról lemaradtam, el kell készítsem!
VálaszTörlésÉrdekes. Csokis. Nem értem miért. Te szereted a csokit? Persze, hiszen láttam már mit tudsz művelni egy tábla...
VálaszTörlésJaj nekem, ez istenien néz ki!
VálaszTörlésEdit - köszi :-)
VálaszTörlésKarulino, juj! Csukd be a szemedet :-)))
Yasmine, ahogy mondod... Nem lehet vele leállni...
Gizike, jöhetsz, mert van mééééééééég!!! Láttam a merényletedet ám!!
Andi, a lekvárt ki ne hagyd! Csuda finom!
Max, ugyi :-DDD Szerintem sem feltűnő, hogy barátok vagyunk a csokival :-))
Csibe, köszi :-) Fiiiiiiiiinom!
Nagyon tetszik nekem. Biztos elkészítem.:))
VálaszTörlésMónika - sztem ízleni fog :-)))
VálaszTörlésAnnyira gyönyörűek a képek...csorog a nyálam....
VálaszTörlésTitkon reméltem, hogy hátha a svéd fajta lesz, az az IKEA-s, mert azt (is) imádom. De már nem baj, hogy nem az, mert ez nagyon jól hangzik!:)
VálaszTörlésCsokoládéból sooooooooha nem elég!:)
Andi - köszönöm :-)
VálaszTörlésSzepy, Ikeát még kívülről sem láttam sose... piruló smiley...
Utánanézek :-)) Addig jó lesz ez is, hidd el nekem, mert issssssssszonyat finom lett!
Hú, micsoda finomságról maradtam le a hétvégén.... :(
VálaszTörlésFelhőlány :-))) Mese nincs: meg kell süsd magatoknak :-)))
VálaszTörlésHa becsukom a szemem, érzem az illatát! Ha befogom az orrom, nem kapok levegőt. Ha nyitott szájjal fogom nyammogni, annak jó vége nem lesz, magyar ember ilyet nem tesz! :)
VálaszTörlésEz a torta beváltotta a hozzá fűzött reményeket - nagyon finom lett! Éppen ezért egymás után kétszer is megsütöttem...
VálaszTörlésZsuzsa :-) Ennek őszintén örülök, egészségetekre!
VálaszTörlés