A sorban immár 31. VKF! forduló stafétája ebben a körben Garffyka barátnőmnél landolt :-) Hogyan használjunk fel ügyesen-ötletesen kisebb-nagyobb mennyiségben megmaradt ételeket, vagy varázsoljunk alapételből valami újdonságot, finomságot.
A VKF! alapötletén túl ezt az ételt Gizike is inspirálta a hívogató barátfüléjével :-) Jaj de megkívántam! Egy bibi van: ha megfőzök egy lavórnyi derelyét mondjuk szilvalekvárral, tuti felhabzsoljuk az egészet úgy, ahogy van! Full szénhidrát, ezt pedig most igyekszünk mérsékelni :-))) Gyors döntés: köret lesz, sós lesz! Maradt krumplipürém innen, s roppant elégedetten begyúrtam a tésztát - és zakuszkával töltöttem meg.
Isteni lett. Szaftos sült csirkecomb mellé remek köretté avanzsált!
A VKF! alapötletén túl ezt az ételt Gizike is inspirálta a hívogató barátfüléjével :-) Jaj de megkívántam! Egy bibi van: ha megfőzök egy lavórnyi derelyét mondjuk szilvalekvárral, tuti felhabzsoljuk az egészet úgy, ahogy van! Full szénhidrát, ezt pedig most igyekszünk mérsékelni :-))) Gyors döntés: köret lesz, sós lesz! Maradt krumplipürém innen, s roppant elégedetten begyúrtam a tésztát - és zakuszkával töltöttem meg.
Isteni lett. Szaftos sült csirkecomb mellé remek köretté avanzsált!
Zakuszkás barátfüle
Hozzávalók:
- 40 dkg krumplipüré (vagy főtt krumpli)
- 1 tojás (fehérje)
- 15-20 dkg liszt
- só, bors
- zakuszka
A csirkecombhoz:
Pác:
- 3 ek. olaj
- 3 ek. ketchup
- 1-2 ek. méz
- bors
- bazsalikom
- 4 db felső csirkecomb
A hűtőhideg krumplipürét összegyúrjuk a tojásfehérjével, liszttel, utánaízesítjük, ha szükséges. Sima tésztává gyúrjuk. A hideg krumpli miatt nem fog nyúlni, ragadni a tészta, szuper vele dolgozni!
Vékonyra nyújtjuk lisztezett munkalapon, négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzet közepére kiskanálnyi zakuszkát halmozunk. Félbehajtjuk, széleit villával összenyomkodjuk, majd sós, lobogó vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, adjunk még nekik 1-2 percet és már készen is van! Szűrőkanállal kihalásszuk s pici olajjal meglocsoljuk, ne tapadjanak össze.
A csirkecombokat kicsontozzuk.
A pác hozzávalóit összekeverjük, néhány órára beledobjuk a combokat, majd olaj nélkül, forró serpenyőben oldalanként 4-4 perc alatt puhára-szaftosra sütjük.
A zakuszkás barátfülével tálaljuk.
Vékonyra nyújtjuk lisztezett munkalapon, négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzet közepére kiskanálnyi zakuszkát halmozunk. Félbehajtjuk, széleit villával összenyomkodjuk, majd sós, lobogó vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, adjunk még nekik 1-2 percet és már készen is van! Szűrőkanállal kihalásszuk s pici olajjal meglocsoljuk, ne tapadjanak össze.
A csirkecombokat kicsontozzuk.
A pác hozzávalóit összekeverjük, néhány órára beledobjuk a combokat, majd olaj nélkül, forró serpenyőben oldalanként 4-4 perc alatt puhára-szaftosra sütjük.
A zakuszkás barátfülével tálaljuk.
Az ízét csak elképzelni tudom a fénykép alapján, de látványnak nem utolsó :-)
VálaszTörlésMeg is jött a kedvem hozzá. (No nem ment nehezen.)
Nahat! Megyek elasom magam. Nekem nem jonnek ilyen otleteim! Pedig teli vagyok zakuszkaval...
VálaszTörlésAni, örülök ha meghoztam a kedvedet :-) A zakuszka persze bármilyen sós töltelékkel kicserélhető, továbbfejleszthető!
VálaszTörlésEditem, ne ásd el magad :-) Inkább főzz derelyét :-))) Lehet még Imonak is bejönne! Ki tudja?
VálaszTörlésKarácsonykor megfőztem a második eresztés zakuszkát, és már csak 3 üveg van belőle... Hol van pedig még a nyár...
Milyen jó ötlet! Eszembe sem jutott volna sós derelyét készíteni!
VálaszTörlésEgyszerre két gondolatom volt, ahogy megláttam: ez zseniális! te kis boszika, hogy juthatott eszedbe ez az furcsa, de szuperjó párosítás?
VálaszTörlésLengetem a kalapom :)
Izgalmas páros, Viki!! Tetszik!
VálaszTörlésRemek ötleteid vannak!!! Biztosan isteni finom, legalább is a képekből ítélve. Hol van ehhez az én barátfülémhez?(sehol) De miért is kell neked vigyázni a szénhidráttal, hiszen olyan jól nézel ki.
VálaszTörlésViki, micsoda pazar ötlet!:)
VálaszTörlésMilyen jó kis köret lett a zakuszkából!
Most látom milyen hülyeséget írtam!! Azt akartam írni, hogy az én barátfülém, messze elmarad a tiedtől!!!:))
VálaszTörlésKiskukta, örülök, ha ötletet adtam! Egy misét megér!
VálaszTörlésGarffyka :-) Néha kihagy az agyam, és beugranak ilyen dolgok a semmiből. Küldöm a linket róla!
Trin, nagyon finom volt!
Gizike, télleg jól sikerült, köszönöm az inspirációt!!! De, a karácsony nyomot hagyott :-)))
A tiéd meg a klasszikus, amit egyébiránt imádok! Sok-sok szilvalekvárral :-)
Szepy! És tetszik, és tetszik! Felírjuk :-)))
Az 5let kiváló, és különleges kaját lehet így rittyenteni.
VálaszTörlésViszem a receptet, de maradok, és követlek!
Illetve már követlek, csak valami gubanc volt abban, ahogyan ide jutottam egy receptláncon, és azt hittem, hogy Garffykának írok... :-))
VálaszTörlés