2010. január 16., szombat

VKF!XXXI - Almás-lilahagymás csirkemáj saláta



A 31.VKF! újabb pályaműve következzék, ezúttal a hűtő- és kamratakarítás jegyében :-)

Ez a saláta még akkor készült, amikor a narancsos csirkemájat főztem. "Megmenekítettem" belőle kb. 5-6 darabot :-) Az asztalon álló tálban ott szomorkodott egy árva alma, némileg szottyadásnak indulva - nem volt visszaút.

Zuram érdeklődött, mi lesz a vacsora, s a válaszomtól nem vidult fel túlzottan :-) Hogy ő normális kaját akar enni! Megkértem, legalább kóstolja meg, ha nem ízlik, ott a kenyér, ott a kolbász - van normális kaja is :-) Megkóstolta - majd nemes egyszerűséggel maga elé húzta az egész tálat, és az utolsó cseppig megette.

Nekem a "fotómodell" jutott :-)))





Almás-lilahagymás csirkemáj saláta



Hozzávalók:

  • 6 csirkemáj
  • 1 nagy alma
  • fél fej lilahagyma
  • 2-3 ek. liszt
  • só, bors, tetszés szerinti zöldfűszerek, pl. oregánó, bazsalikom, kakukkfű
  • pici olaj
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. balzsamecet

A májat megmossuk, kettévágjuk, hártyáját eltávolítjuk, papírtörlővel leszárítjuk. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, beleforgatjuk a májdarabokat. Bátran sózzuk meg, nem lesz kemény!

Olajat forrósítunk, majd a májat oldalanként 3-4 perc alatt ropogósra sütjük. Vigyázat, mert alattomban lő! Tegyünk rá cseppfogó szitát vagy nagy fedőt, mert őrült nagyot tud pukkanni!

A megsült májat tányérra tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd 2-3 részre, falatnyi darabokra vágjuk.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékba balzsamecetet és mézet kanalazunk, kicsit összeforraljuk - ez lesz a salátaöntet.

Az almát meghámozzuk, felkockázzuk. A fél lilahagymát vékony szeletekre vágjuk.

Egy tálban lazán összekeverjük a hagymát és az almát, ráhalmozzuk a csirkemáj falatokat, és meglocsoljuk a mézes-balzsamos öntettel.

Már ehetünk is, ki-ki igény szerint friss-puha kenyérrel vagy pirítóssal.

7 megjegyzés:

  1. Már össze is futott a nyál a számban... Csudafinom lehet! Ilyet én is készitek majd. :)

    VálaszTörlés
  2. Alíz - köszönöm :-) Örülök, h tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszenek ebben a salátában együtt az ízek, köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  4. Napmátka, köszönöm! Remélem, ízleni fog, ha kipróbálod!

    VálaszTörlés
  5. Máj...lilahagyma..Imádom!

    VálaszTörlés
  6. Fokhagymás csoki és lekváros-mákos pacal kategória :D Enném, de nagyon!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.