Először az jutott eszembe, hogy igen, ilyet én is szeretnék, ha majd egyszer nyerek a lottón :-)
Utána meg az, hogy huh, vargabélest kéne sütni! Idézek a cikkből, mitől indultam be ennyire:
"Közismert tény volt, hogy Darvasné maga válogatta a nyersanyagot. Így a liszt, a vaj, a tejföl, tojás értelemszerűen a legjobb minőségű és friss portéka kellett hogy legyen. Az elkészítésnek megvolt a maga menete. Először egy nagy és vékony tésztalapot nyújtott a tepsi aljára. Gyúrt tésztából 2 cm széles szalagokat vágott (máskor csak szaggatta), sós vízben megfőzte, majd forró vajba vegyítette. Tojás sárgáját cukorral habosra keverte, ugyanígy külön a fehérjét, majd összevegyítette. Édes tejfölt, kevés grízt, mazsolát és aprított vaníliarudat tett a laskára és összekeverte. Egy másik variánsa szerint tehéntúrót vegyített össze egyenlő arányban a tejföllel. Ezt a keveréket a tepsibe öntötte, majd egy vékony tésztalappal lefedte, és bőven bevajazta. Lassú tűzön 30-40 percig sütötte. Kissé kihűlve felkockázta – békebeli adagokra –, majd vaníliás porcukorral bőven meghintette. Sokan emlegették a habkönnyű tésztakeveréket. A remegő, illatozó kockákat öröm volt fogyasztani.
Egy véletlen esemény tette talán még híresebbé a vargabélest. Ez is sokáig titok volt. Darvasnénak egy napon nem szállították le a tehéntúrót. Nagy megrendeléseknek kellett eleget tennie, így egy kis trükkhöz folyamodott: kissé savanyított tejből maga készített tehéntúrót, és ezt használta fel a vegyítékhez. Az így elkészített vargabéles pikáns ízt kapott, ami óriási sikert aratott. Talán ekkor ugrott a sikerlisták élére a budapesti Gundel étterem desszertjei között, és ekkor szállította naponta taxi a kolozsvári repülőtérre a még meleg süteményt a budapesti járathoz."
Ezek után ugye érthető, hogy nem volt más választásom :-)
Vargabéles
Hozzávalók:
50 dkg cérnametélt
50 dkg túró
3 tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje/2 cs. vaníliás cukor
15-20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
5 dkg búzadara
5-10 dkg mazsola (ki hogy szereti)
1 cs. réteslap (6 lapos)
vaj vagy olaj a réteslap kenéséhez
Elkészítjük a túrótölteléket. A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliával, csipet sóval, a tojások sárgájával, tejföllel, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a megmosott mazsolát. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a túrókrémbe forgatjuk.
Óvatosan elvegyítjük a cérnametélttel.
A réteslapokat elválasztjuk egymástól, megkenjük őket olajjal. 4 réteggel kibélelünk egy közepes méretű tepsit úgy, hogy kicsit túllógjon a tepsi oldalán. Belesimítjuk a túrós metéltet, majd befedjük a maradék 2 megolajozott réteslappal.
Eredetileg vízfürdőben kellett volna megsütni, én csak simán betettem a sütőbe 40 percre, és aranyszínűre sütöttem.
Hagyjuk kicsit hűlni, mert egyébként szétesik az egész, ráadásul tűzforrón ehetetlen is, majd kockára vágva tálaljuk, ki-ki igénye szerint megszórhatja porcukorral. Én nem szeretem, ha ropog a fogam alatt :-)
Tartalmas levesek után kitűnő második fogás, de hidegen uzsonnára is pompás falat!
hetek óta fenema fogam egy varga bélesre, csak nem volt kedvem készítei. Esetleg kaphatok? És hogy még a druszámnak is köze volt hozzá.... csak megérdemlem...
VálaszTörlésKicsit lúdbőrös lettem... :D Aaaaannyira jól néz ki!
VálaszTörlésEszméletlen jól néz ki... Nagyon szeretem!!! És a cikk is igen jó, köszi, hogy belinkelted.
VálaszTörlésKedvencem, de rajtam kivul senki sem szereti.
VálaszTörlésA cikk nekem is annyira tetszett, azert is kuldtem neked tovabb! De arra nem gondoltam, hogy ennyire beindit :D
Nagyon gyönyörűen tálaltad! Eddig is szerettem, de valahogy elfelejtődött nálunk. Lehet, hogy ismét nekiállok? :))
VálaszTörlésMeseszép.....
VálaszTörlésnagyon szeretem :)
VálaszTörlésNem is tudod, mióta tervezem a blogra is feltenni...Imádjuk és nagyon hasonlatosan sütöm!! Egy kocka maradt esetleg??? Annyira finomnak látom:)))))
VálaszTörlésSzuper! Jól néz ki!
VálaszTörlésMég soha nem készítettem,KöBö biztos szeretné.Nagyon szép!
VálaszTörlésMég soha nem álltam neki,de ez itt nagyon guszta!:-))
VálaszTörlésHúúú, én ezt nagyon szeretem. Anyukám szokott készíteni, de néhanapján én is nekiállok. Ez nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKarulino :-))) Nekem is eszembe jutottál :-))) Természetesen kaphatsz - van még!
VálaszTörlésCsipet, a cikktől lúdbőröztél? Annyira tetszett...
VálaszTörlésMóni, mi is :-)) És a cikk teljesen elvarázsolt!
VálaszTörlésEdit, láttunk már ilyet :-))) Küldtél valamit, én meg ráindultam :-)))
VálaszTörlésGyere hozzánk egy kockára!
Yasmine - szerintem neki fogsz állni :-)))
VálaszTörlésAndi, köszi!
VálaszTörlésAncsika, nosza! MiniMax-nak egy kockával :-)
VálaszTörlésTrin, maradt még :-) S lássuk a tiédet!!!
VálaszTörlésMax köszike :-)
VálaszTörlésBelly, én ezt nem is akarom elhinni :-)) Át kell essél a tűzkeresztségen!
VálaszTörlésAndi, csak ismétlem magam :-) Tűzkeresztség! Nem bonyolult, s nagyon finom!
VálaszTörlésManóAnyó, egyszer lepd meg anyukádat, hogy elkészíted :-) Olyan fini!
VálaszTörlésA cérnametélt egyetlen feldolgozási formája a vargabéles, ahogy hajlandó vagyok megenni.... :) Megértem, hogy a cikk olvasása után kedvet kaptál az elkészítéséhez! :))
VálaszTörlésFelhőlány :-))) Felénk "bajuszgyalázó" tésztának hívják :-)))
VálaszTörlés:)) Ezt még nem is hallottam... :)))
VálaszTörlésjaj de imádom:))))
VálaszTörlésFelhőlány, komolyan :-))
VálaszTörlésÍ.Sz, azt elhiszem :-))
Oopsz, ezt is lekéstem. A fenébe.
VálaszTörlés