Jaj, azok a napok... 2009. utolsó napjai... Egyszerűen tökéletesek voltak!
Vidám társaság, 8 felnőtt és 2 tüneményes kétéves - akiknek mindenki kereste a kegyét :-), eszegettünk-iszogattunk, rengeteget beszélgettünk, játszottunk és röhögtünk. A béke és elégedettség szigete volt, háttérben díszletként a Balaton...
Az időjárás áprilist megszégyenítő volt - szeszélyes, mint valami primadonna. Karácsony előtt rettentő mennyiségű hó esett, mely el is olvadt 2 nap alatt. Ottlétünk alatt pedig majdnem tavaszi időjárás volt, így esett, hogy a lencseleves az udvaron főtt - bográcsban :-)
Lencseleves
Hozzávalók:
Tálaláshoz:
A lencsét beáztatjuk főzés előtt - néhány órára vagy akár egész éjszakára.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A vöröshagymát félfőre, a répát, petrezselymet karikákra, a krumplit kockára vágjuk.
Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a zöldségeket, a felkockázott füstölt húst, a megmosott - lecsepegtetett lencsét. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön főzzük. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük. Főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a krumplit, s kb. 20 perc alatt készre főzzük. 1-2 ek. mustárral ízesítjük, kóstoljuk - ha kell, korrigáljuk.
A tányérokba tejfölt kanalazunk, majd a forró levest rámerjük.
Puha kenyérrel pompás egytálétel!
Míg a fiúk odakinn főztek, benn a házban a lányok sürögtek :-) Kétfajta saláta készült a töltött csirkecomb mellé. Egy klasszikus - lilahagymás virslisaláta, és egy újdonság: almás sajtsaláta.
Lilahagymás virslisaláta
Hozzávalók:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, egészen vékony félfőre vágjuk. A virsliket megfőzzük, langyosra hűtjük, összekeverjük a hagymával. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, igény szerint ízesítjük, és összekeverjük a hagymás virslivel.
Lefedjük a tálat, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. Sült hús mellé vagy pirított kenyérrel tálaljuk - mennyei finom!
Almás sajtsaláta
Hozzávalók:
A sajtokat a reszelő durva fokán lereszeljük, s így teszünk a meghámozott almával is. A lilahagymát vékony félfőre vágjuk.
A tejfölt kikeverjük a majonézzel, ízesítjük, és összekeverjük az almás sajttal.
Lefedjük a tálat, hűtőbe tesszük néhány órára érni - s a virslisalátához hasonlóan sült mellé tálaljuk vagy pirított kenyérrel.
Isteni finom...
Az időjárás áprilist megszégyenítő volt - szeszélyes, mint valami primadonna. Karácsony előtt rettentő mennyiségű hó esett, mely el is olvadt 2 nap alatt. Ottlétünk alatt pedig majdnem tavaszi időjárás volt, így esett, hogy a lencseleves az udvaron főtt - bográcsban :-)
Lencseleves
Hozzávalók:
- 2-3 fej vöröshagyma
- 50 dkg lencse
- 3 szál répa
- 2 szál petrezselyem
- 3-4 szem krumpli
- 40 dkg füstölt tarja
- só, bors, babérlevél
- mustár
Tálaláshoz:
- tejföl
- puha kenyér
A lencsét beáztatjuk főzés előtt - néhány órára vagy akár egész éjszakára.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A vöröshagymát félfőre, a répát, petrezselymet karikákra, a krumplit kockára vágjuk.
Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a zöldségeket, a felkockázott füstölt húst, a megmosott - lecsepegtetett lencsét. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön főzzük. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük. Főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a krumplit, s kb. 20 perc alatt készre főzzük. 1-2 ek. mustárral ízesítjük, kóstoljuk - ha kell, korrigáljuk.
A tányérokba tejfölt kanalazunk, majd a forró levest rámerjük.
Puha kenyérrel pompás egytálétel!
Míg a fiúk odakinn főztek, benn a házban a lányok sürögtek :-) Kétfajta saláta készült a töltött csirkecomb mellé. Egy klasszikus - lilahagymás virslisaláta, és egy újdonság: almás sajtsaláta.
Lilahagymás virslisaláta
Hozzávalók:
- 3 fej lilahagyma
- 50 dkg virsli
- 2-3 dl tejföl
- 1 kis tubus majonéz
- só, bors
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, egészen vékony félfőre vágjuk. A virsliket megfőzzük, langyosra hűtjük, összekeverjük a hagymával. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, igény szerint ízesítjük, és összekeverjük a hagymás virslivel.
Lefedjük a tálat, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. Sült hús mellé vagy pirított kenyérrel tálaljuk - mennyei finom!
Almás sajtsaláta
Hozzávalók:
- 3 különböző fajta sajt - lehetőleg karakteresek legyenek!
- 2-3 alma
- 1 fej lilahagyma
- 2-3 dl tejföl
- 1 kis tubus majonéz
- só, bors
A sajtokat a reszelő durva fokán lereszeljük, s így teszünk a meghámozott almával is. A lilahagymát vékony félfőre vágjuk.
A tejfölt kikeverjük a majonézzel, ízesítjük, és összekeverjük az almás sajttal.
Lefedjük a tálat, hűtőbe tesszük néhány órára érni - s a virslisalátához hasonlóan sült mellé tálaljuk vagy pirított kenyérrel.
Isteni finom...
Jaj Viki, de szépen írtad, és de jó, hogy én vagyok az első. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat, szerintem mindenki. Mit is írhatnék? Remélem folyt. köv. itt vagy máshol. Puszíííí
VálaszTörlésSzervezni se lehetett volna jobban, hogy tiéd az első komment :-) Juj de jó!
VálaszTörlésAnnyira jó volt, hogy ma éjjel is azt álmodtam, hogy ott vagyunk együtt valamennyien...
Folyt. köv. Ez egész biztos!
Juj de vagany!
VálaszTörlésAz az almas sajtsalata iszonyuan finom, valahol en is ettem ilyet!
Viki, átüt a sorokon, mennyire jól éreztétek magatok. Tudod miért kellett eljönnötök? Hogy visszamehessetek és újra élvezhessétek a jó társaságot :)
VálaszTörlésAlma és sajt finom együtt, biztos nagyon finom lett salátában is.
Én is!!!Én is!!!...
VálaszTörlés1.) ...nagyon jól éreztem magam, nagyon jó volt veletek
2.) ...szeretnék folytatást!!!
Puszi
Minden nagyon gusztusos, biztos finom is volt. Az a sajtos-almás igencsak birizgálja a fantáziámat, előbb-utóbb kipróbálom.
VálaszTörlésEdit, ugye? :-))) Szilveszterkor bográcsozni :DD A saláta vadállat finom volt! Próbáljátok ki!
VálaszTörlésGarffyka, de édes vagy :-) Így fogunk rágondolni, oké :-))
VálaszTörlésNeked is: salátát tessék kipróbálni!
Meli :-)) Folyt. köv!!! Nincs menekvés!
VálaszTörlésAlíz, alaposan rájártunk mindenre :-)) Finom volt!
VálaszTörlésA saláta... Egy misét megér, annyi szent!
Kukk be hozzám, vár egy díj!:)
VálaszTörlésNarancssárgára sárgult szepy smiley...:)))
VálaszTörlésFincsikkel búcsúztattátok az óévet!
VálaszTörlésSzepy, bocsika :-))
VálaszTörlésTrin, azt meghiszem!!
Viki!
VálaszTörlésSajtsaláta isteni tanusíthatom.Persze csak az enyémmel.Nemrég diós sajtsaláta volt nálam:-D.Szilveszterkor.
ez a két saláta...azt hiszem hamarosan terítékre kerül nálunk is. :)
VálaszTörlésBelly :-))) Hogy miket mondasz :-)))
VálaszTörlésDortimcsi, szerintem nem fogsz csalódni! Szuper finom!
Ó! Azok a saláták. A fotó is nagyon jó, hátmég a sali... Lelopom a képről az adagot. Milyen jópofa, hogy bográcsoztatok decemberben!
VálaszTörlés