Avagy mi a teendő akkor, ha rájövünk: egy fia hagyma sincs otthon!?
Hónom alatt egy halom csirkemájjal tértem haza, és már fentem a fogam a rengeteg hagymától szaftos májra. Úgy emlékeztem, van otthon néhány fej. Jó nagyot koppantam, amikor szembesültem az üres kosárral a kamrában...
Lázas fejtörés és recept-túrás a gyűjteményben, ahonnan is ez a gyöngyszem gurult elő :-) Szinte semmi nem kell bele, mégis az íze és az illata egész egyszerűen részegítő. A vajon sülő máj, a narancs aromája... Zuram már megint megkérte a kezemet :-DDD
Hónom alatt egy halom csirkemájjal tértem haza, és már fentem a fogam a rengeteg hagymától szaftos májra. Úgy emlékeztem, van otthon néhány fej. Jó nagyot koppantam, amikor szembesültem az üres kosárral a kamrában...
Lázas fejtörés és recept-túrás a gyűjteményben, ahonnan is ez a gyöngyszem gurult elő :-) Szinte semmi nem kell bele, mégis az íze és az illata egész egyszerűen részegítő. A vajon sülő máj, a narancs aromája... Zuram már megint megkérte a kezemet :-DDD
Narancsos csirkemáj
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 5 dkg vaj
- 1 narancs
- só, bors
- majoranna
A rizskörethez:
- 2 dl nyers rizs
- 5 dkg mazsola
- 1 fahéjrúd
- só
A csirkemájat megmossuk, az oda nem illő dolgokat (hártyák, inak) eltávolítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, a májat rádobjuk, s néhány perc alatt megpirítjuk rajta. Némi levet ereszt, no para! Hagyjuk elpárologni kissé, közben jó kis sűrű szaft keletkezik alatta.
A narancsot forró vízben jól lecsutakoljuk, a héját a májhoz reszeljük, majd a levét is belefacsarjuk. Összeforraljuk. Sóval, borssal, majorannával ízesítjük - s már készen is vagyunk!
A kétlábú állatok mája sütés-főzés közben is sózható, nem lesz kemény!
A rizsköret lehet bizarrnak tűnik, de a narancsos májhoz tökéletesen illeszkedett! A rizst megmossuk, kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Megsózzuk, beleszórjuk a megmosott mazsolát, beledobjuk a fahéjrudat, és készre pároljuk.
A kettő együtt: kéremszépen maga a mennyország :-))
A vajat megolvasztjuk, a májat rádobjuk, s néhány perc alatt megpirítjuk rajta. Némi levet ereszt, no para! Hagyjuk elpárologni kissé, közben jó kis sűrű szaft keletkezik alatta.
A narancsot forró vízben jól lecsutakoljuk, a héját a májhoz reszeljük, majd a levét is belefacsarjuk. Összeforraljuk. Sóval, borssal, majorannával ízesítjük - s már készen is vagyunk!
A kétlábú állatok mája sütés-főzés közben is sózható, nem lesz kemény!
A rizsköret lehet bizarrnak tűnik, de a narancsos májhoz tökéletesen illeszkedett! A rizst megmossuk, kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Megsózzuk, beleszórjuk a megmosott mazsolát, beledobjuk a fahéjrudat, és készre pároljuk.
A kettő együtt: kéremszépen maga a mennyország :-))
Azta...ez nagyon jól hangzik...bár a rizs mazsola nélkül még jobb;) Én és a mazsola ugyanis nem igazán szeretjük egymást viszonyba vagyunk. Néhány sütiben ha nagyon muszáj, megeszem:)
VálaszTörlésEz elég jól hangzik! :)
VálaszTörlésNem is baj, hogy elfogyott a hagyma... ;)
Tényleg jó lehet :) És olyan lelkesen tudod dicsérni, hogy meghozod az olvasó kedvét :)
VálaszTörlésMennyei lehet! Te Viki, akkor én valamit nagyon rosszul csinálok, mert az én uram azt mondta, többet nem vesz feleségül. Most akkor mi lesz velem?? :DDDDD
VálaszTörlésEzt sehogy nem tudom elkepzelni. Elore felek, ha megkostolom nem lesz menekvesem...
VálaszTörlésMost csináltam májat...ha ezt tudom!
VálaszTörlésKi fogom próbálni, nagyon jól hangzik!!!
Dortimcsi :-)) Ráncos homlokú, mérges szőlőszem :-) A mazsola :-) Egye fene, nem létfontosságú bele, a máj önmagában is állati jó!
VálaszTörlésFlat Cat, utólag tényleg nem baj a hagymahiány, akkor azt hittem, a guta megüt :-) De jól jártunk, tény és való!
Lúdanyó, meghoztam az étvágyadat? Hazabeszélek, de tényleg nagyon finom volt!
Yasmine :-))) Ezek a pasasok! Nálunk egyébként ez egy szólásmondás, ha valami jól sikerül, röhögve szoktam megkérdezni: na, elveszel feleségül? Erre a válasz, hogy igen! Na ehhez képest eltelt felettünk már több, mint 10 év!
Editke, nem lesz menekvés! Készülj! Lelkiekben!
Andi :-) Májat készít mostanában mindenki, van valami a levegőben :-) Na majd legközelebb, remélem, ízleni fog!
A narancsos májat csak elképzelni tudom. Biztosan nagyon finom lehet. De a mazsolás rizs isteni. Ezt kőkemény tapasztalatból mondom :-D
VálaszTörlésFontos részletek: a májat és a rizst is megmosta!
VálaszTörlésWow! Miket tud:-))
Kicsit indiais az étel, biztosan fini lehetett.
Ani, csinálsz magadnak egy pici adag májat, nem mutatod meg a családnak :-) Követelni fogják :-))
VálaszTörlésA mazsolás meg igen, isteni!!!
Max :-DD Nem győzöm hangsúlyozni :-)) Csuda tudja... Indiai? Passz! Lényeg, hogy rém finom volt!
Mi is májat ettünk:D tényleg van valami a levegőben:))) A narancsosat még nem tudom, hogy be tudnám-e vezetni?...
VálaszTörlésJó kérdés! Lehet először egy maréknyi mennyiséggel kellene tesztet végezni :-))
VálaszTörlésÓ, Viki, én azért annál többet meg tudok enni:)) (nem magamra gondoltam...)
VálaszTörlésKata :-)) Gondoltam, hogy nem magadra gondoltál :-DDD
VálaszTörlésEz is nagyon-nagyon ott van!! Minden alkotórész jöhet, így együtt..A tálalás is szuper!! Grat!!
VálaszTörlésTrin, ollllllllyan fini volt, hogy Zuram elkezdte a serpenyőből kieszegetni :-)))
VálaszTörlésEzt is tuti "beadom" az uramnak.
VálaszTörlésJuuuuuuuj! Kíváncsi vagyok, Cs. mit fog hozzá szólni :-)
VálaszTörlés