Hétvégére készült, traccsolós bulit tartottunk.
Az ihletet ismét Bereznay Tamás adta, kávémousse-t alkotott a Nők Lapja 2. heti számában, s a hangya szépen elindult a fejemben.
Ropogós csokis kekszalapon üldögélő kávés hab, szinte már latte :-)
Többen kóstoltuk, többféle értékelés érkezett a tárgyban:
- nagyon finom (hihi)
- kicsit kesernyés a kávétól, de a csokis keksz édessége jól ellensúlyozza, finom
- juj, nem haragszol, ha teszek rá még pici cukrot? lehet, hogy túl édesen iszom a kávét? :-)
Khm, magamból indultam ki: cukor nélkül, sok tejjel iszom a kávét, és nekem teljesen elég volt benne a cukormennyiség :-)
Mivel ez egy kísérleti példány volt, metszeti kép két okból nem készült róla. Ránézésre nem tűnt túl stabilnak, féltem, hogyha lepattintjuk a karimát, szétplatty az egész - ettől szerencsére alaptalanul tartottam. A másik pedig, hogy nekiestünk és megettük :-)))
A hozzávalók már módosított mennyiséget tartalmaznak, hogy garantáltan ne essen szét a végeredmény!
Kávéhab torta
Hozzávalók:
A ropogós kekszalaphoz:
A kávéhabhoz:
A kekszet késes betétű robotgéppel durvára aprítjuk, s összegyúrjuk az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaformát (22 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd a kekszmorzsát kézzel beletapicskoljuk, s előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd langyosra hűtjük.
Elkészítjük a krémet.
A natúr krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a lefőzött és kihűtött kávéval és a zselatin fix-szel. A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan a kávés krémhez forgatjuk, lehetőleg minél kevésbé törjön össze!
Az elősütött kekszrétegre simítjuk, majd letakarjuk, és hűtőbe tesszük min. 6-8 órára, de az sem baj, ha egész éjszakára.
Tálalás előtt megszitáljuk kakaóporral, krumplihámozóval csokiforgácsokat gyártunk rá, s már tálalhatjuk is.
Vigyázat! Hacsak nem készülünk hasonló, hajnalba nyúló traccspartira, este már ne együnk belőle túl sokat - nem elhanyagolható koffeintartalma miatt!
Az ihletet ismét Bereznay Tamás adta, kávémousse-t alkotott a Nők Lapja 2. heti számában, s a hangya szépen elindult a fejemben.
Ropogós csokis kekszalapon üldögélő kávés hab, szinte már latte :-)
Többen kóstoltuk, többféle értékelés érkezett a tárgyban:
- nagyon finom (hihi)
- kicsit kesernyés a kávétól, de a csokis keksz édessége jól ellensúlyozza, finom
- juj, nem haragszol, ha teszek rá még pici cukrot? lehet, hogy túl édesen iszom a kávét? :-)
Khm, magamból indultam ki: cukor nélkül, sok tejjel iszom a kávét, és nekem teljesen elég volt benne a cukormennyiség :-)
Mivel ez egy kísérleti példány volt, metszeti kép két okból nem készült róla. Ránézésre nem tűnt túl stabilnak, féltem, hogyha lepattintjuk a karimát, szétplatty az egész - ettől szerencsére alaptalanul tartottam. A másik pedig, hogy nekiestünk és megettük :-)))
A hozzávalók már módosított mennyiséget tartalmaznak, hogy garantáltan ne essen szét a végeredmény!
Kávéhab torta
Hozzávalók:
A ropogós kekszalaphoz:
- 15 dkg kakaós-omlós keksz (Győri teljes kiőrlésű)
- 7,5 dkg vaj/margarin
A kávéhabhoz:
- 2 dl erős főzött kávé
- 25 dkg natúr krémsajt
- 5-10 dkg porcukor (ki milyen édesen szereti)
- 3 dl tejszín
- 1 cs. zselatin fix
- fél tábla étcsokoládé
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
A kekszet késes betétű robotgéppel durvára aprítjuk, s összegyúrjuk az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaformát (22 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd a kekszmorzsát kézzel beletapicskoljuk, s előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd langyosra hűtjük.
Elkészítjük a krémet.
A natúr krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a lefőzött és kihűtött kávéval és a zselatin fix-szel. A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan a kávés krémhez forgatjuk, lehetőleg minél kevésbé törjön össze!
Az elősütött kekszrétegre simítjuk, majd letakarjuk, és hűtőbe tesszük min. 6-8 órára, de az sem baj, ha egész éjszakára.
Tálalás előtt megszitáljuk kakaóporral, krumplihámozóval csokiforgácsokat gyártunk rá, s már tálalhatjuk is.
Vigyázat! Hacsak nem készülünk hasonló, hajnalba nyúló traccspartira, este már ne együnk belőle túl sokat - nem elhanyagolható koffeintartalma miatt!
Én is megcsináltam, de az eredeti verziót - csak és kizárólag habra vágytam -, de nem volt sajnos tökéletes. Így viszont krémsajttal tuti finom lehetett!
VálaszTörlésCukor nélkül, sok tejjel! Pacsi!
VálaszTörlésFinom lehet, a kávés süteményeket mind szeretem!:)
Kata, akkor jó, hogy továbbgondoltam :-) Én meg tortára vágytam meg kekszre - fene a gusztusomat :-DD
VálaszTörlésSzepy, légy a vendégem :-))) Ínyedre való ezek szerint!
VálaszTörlésMost iszom épp -cukor nélkül, sok tejjel-de lehet tejszínhab is:)) Úgyhogy kérem az a tortát!!
VálaszTörlésJajj, Viki, tudod milyen jó volt másnap:-)) arra kelni, hogy még kanalazhatok a maradékból! Amúgy érdekes másnap még finomabb volt, és olyan mintha édesebb lett volna, vagy lehet, hogy a pezsgő elferdítette az ízlésemet? Nagyon köszönjük, mondhatom mindenki nevében! És igen, szerintem ezért bírtuk 4-ig, mert mennyi is? 2 deci kávé volt benne.
VálaszTörlésTrin, parancsolj :-))) Kávé mellé kávétorta :-)))
VálaszTörlésLiz, akarom mondani, aznap :-DD
VálaszTörlésLehet, hogy érnie kell 1 napot? Na kipróbálom! De milyen jó volt, hogy olyan sokáig bírtuk :-)) Folyt. köv!
Nagyon finom lehet! Imádom az ilyen kávés, nem túl édes finomságokat :)
VálaszTörlésNagyon jó kis recept, meghalok egy szelet krémes tortáért!!! A kávés krém meg a kedvencem, így kérhetek egy szeletkét??:)
VálaszTörlésLúdanyó, tudom :-)) Kezdek rettentően rákattanni a témára!
VálaszTörlésGizike, meg ne halj, könyörgöm :-))) Gyere gyorsan egy szeletért!
nagyon jól néz ki
VálaszTörlésKarulino, köszi :-)
VálaszTörlésElkészítettem,örök hála a receptért!!! :)
VálaszTörlésNagyon finom,és ami fontos:annyira egyszerű az elkészítése!!
(igaz,az alappal bénáztam :()
Andi :-) Láttalak! És nagyon örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésRemélem, nem este ettétek :-)))