2010. január 20., szerda

Hagymás pogácsa

Igen, Limarától! Már amikor közzétette, akkor fentem rá a fogam, s végül ami késik, nem múlik alapon el is készítettem.

Nem csalódtam, isteni finom volt! Másnap is, mert a raklapnyi mennyiségből maradt ki egy adag. A lilahagyma benne fantasztikus ízt adott neki - de ezt már énelőttem többen is megénekelték :-)






Hagymás pogácsa


Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg liszt
  • csipet cukor
  • 1 ek. só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 fej lilahagyma
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá: ha túl lágy lenne, tegyünk hozzá lisztet, ha keményen kopog, akkor folyadékot.

Míg a tészta kel, addig megtisztítjuk a hagymákat. Félfőre vágjuk, a vajon megpároljuk lassú tűzön, hogy egészen omlóssá váljon. Langyosra hűtjük.

Fél adagot sütöttem (mégis raklapnyi lett belőle), s nekem kellett még hozzá kb. 10-15 dkg-nyi liszt. Idő hiányában kihagytam a hűtőben történő pihentetést (piruló smiley), lehet emiatt kellett hozzá még liszt? A lényegen mit sem változtatott :-)

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, s egész vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a párolt hagymával. Hajtogatjuk. Felső harmadot lefelé középre, alsó harmadot felfelé középre. Mindkét oldalát behajtjuk középre, majd összecsukjuk, mint egy könyvet. Fázisfotók Limaránál!

Hűvös helyen hagyjuk pihenni másfél-két órát. Ha kipihente magát a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, s - kedvenc közhelyem - a szabáshulladékok elkerülése végett éles késsel négyzetekre vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, további 20-30 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Még annál is finomabb italkorcsolya!

12 megjegyzés:

  1. Van kedved egy játékhoz?????

    VálaszTörlés
  2. Limara, köszönöm a receptet :-)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jo! Most porehagymazok, nem mintha most fedeztem volna fel... Biztos azzal is jo lehet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, azt hiszem ez lesz a következő sósságom :-)

    VálaszTörlés
  5. Edit, sztem póréval is első osztályú a cucc!

    Zsiri, jó sósság lesz :-)) Teát mellé vagy forralt bort :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon gyönyörűséges! És mellé egy pohár vörösbor....hmmmm.....

    VálaszTörlés
  7. Tudom, elvetemülten hangzik, de én minden mellé kakaót iszom :-DDD

    VálaszTörlés
  8. Lori, vörösborhoz egy szavazat :-)))


    Zsiri, ez perverzió :-))))

    VálaszTörlés
  9. Hmmmm, ez nagyon jó!!! Én rosét kérek mellé:DD

    VálaszTörlés
  10. Húúú,de jó hagymás.:-))Imádom:-))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.