Igen, Limarától! Már amikor közzétette, akkor fentem rá a fogam, s végül ami késik, nem múlik alapon el is készítettem.
Nem csalódtam, isteni finom volt! Másnap is, mert a raklapnyi mennyiségből maradt ki egy adag. A lilahagyma benne fantasztikus ízt adott neki - de ezt már énelőttem többen is megénekelték :-)
Hagymás pogácsa Nem csalódtam, isteni finom volt! Másnap is, mert a raklapnyi mennyiségből maradt ki egy adag. A lilahagyma benne fantasztikus ízt adott neki - de ezt már énelőttem többen is megénekelték :-)
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 0,5 dl tej
- 2 dl tejföl
- 50 dkg liszt
- csipet cukor
- 1 ek. só
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 2-3 fej lilahagyma
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá: ha túl lágy lenne, tegyünk hozzá lisztet, ha keményen kopog, akkor folyadékot.
Míg a tészta kel, addig megtisztítjuk a hagymákat. Félfőre vágjuk, a vajon megpároljuk lassú tűzön, hogy egészen omlóssá váljon. Langyosra hűtjük.
Fél adagot sütöttem (mégis raklapnyi lett belőle), s nekem kellett még hozzá kb. 10-15 dkg-nyi liszt. Idő hiányában kihagytam a hűtőben történő pihentetést (piruló smiley), lehet emiatt kellett hozzá még liszt? A lényegen mit sem változtatott :-)
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, s egész vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a párolt hagymával. Hajtogatjuk. Felső harmadot lefelé középre, alsó harmadot felfelé középre. Mindkét oldalát behajtjuk középre, majd összecsukjuk, mint egy könyvet. Fázisfotók Limaránál!
Hűvös helyen hagyjuk pihenni másfél-két órát. Ha kipihente magát a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, s - kedvenc közhelyem - a szabáshulladékok elkerülése végett éles késsel négyzetekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, további 20-30 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Még annál is finomabb italkorcsolya!
Míg a tészta kel, addig megtisztítjuk a hagymákat. Félfőre vágjuk, a vajon megpároljuk lassú tűzön, hogy egészen omlóssá váljon. Langyosra hűtjük.
Fél adagot sütöttem (mégis raklapnyi lett belőle), s nekem kellett még hozzá kb. 10-15 dkg-nyi liszt. Idő hiányában kihagytam a hűtőben történő pihentetést (piruló smiley), lehet emiatt kellett hozzá még liszt? A lényegen mit sem változtatott :-)
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, s egész vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a párolt hagymával. Hajtogatjuk. Felső harmadot lefelé középre, alsó harmadot felfelé középre. Mindkét oldalát behajtjuk középre, majd összecsukjuk, mint egy könyvet. Fázisfotók Limaránál!
Hűvös helyen hagyjuk pihenni másfél-két órát. Ha kipihente magát a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, s - kedvenc közhelyem - a szabáshulladékok elkerülése végett éles késsel négyzetekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, további 20-30 percig kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Még annál is finomabb italkorcsolya!
Van kedved egy játékhoz?????
VálaszTörlésJuj, ez tök jó!
VálaszTörlésGyönyörű! :))
VálaszTörlésLimara, köszönöm a receptet :-)
VálaszTörlésJaj, de jo! Most porehagymazok, nem mintha most fedeztem volna fel... Biztos azzal is jo lehet!
VálaszTörlésNagyon guszta, azt hiszem ez lesz a következő sósságom :-)
VálaszTörlésEdit, sztem póréval is első osztályú a cucc!
VálaszTörlésZsiri, jó sósság lesz :-)) Teát mellé vagy forralt bort :-)
Nagyon gyönyörűséges! És mellé egy pohár vörösbor....hmmmm.....
VálaszTörlésTudom, elvetemülten hangzik, de én minden mellé kakaót iszom :-DDD
VálaszTörlésLori, vörösborhoz egy szavazat :-)))
VálaszTörlésZsiri, ez perverzió :-))))
Hmmmm, ez nagyon jó!!! Én rosét kérek mellé:DD
VálaszTörlésHúúú,de jó hagymás.:-))Imádom:-))))
VálaszTörlés