2010. január 14., csütörtök

Fügés-diós-csokis kalács

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt! Nem, ez nem egy Romana vagy Tiffany ponyva első sora :-)))

Megláttam ezt a kalácsot Garffyka barátnőmnél, és tudtam, hogy elvesztem. Ilyen nekem is kell! Most! Elképzeltem a foszlós narancsos tésztát, teletömve a sok-sok finomsággal... S mivel csak fügét kellett hozzá vennem, munkához is láttam.

A kalács minden képzeletet felülmúlóan finom... A dió, a füge és a csokoládé a narancshéjtól illatos tésztában rejtezve, majd felbukkanva... Bögre hideg tejjel ettük reggelire, s aki kényeztetni szeretné magát - az nekiáll kalácsot fonni :-)))





Fügés-diós-csokis kalács


Hozzávalók:


  • 2,3 dl víz
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg margarin
  • 50-55 dkg liszt (tojás nagyságától függ)
  • 2 narancs héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő


A fügés-diós töltelékhez:

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 8-10 dkg füge
  • 2 tojás fehérje
  • frissen reszelt szerecsendió
  • rumaroma


A csokis töltelékhez:

  • 5 dkg puha vaj/margarin
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. cukor


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Lessünk rá, ha lágy a tészta, nyugodtan tegyünk hozzá lisztet, ha kemény, akkor folyadékot! A tojás mérete elég meghatározó ez esetben.

Míg a tészta alakul, elkészítjük a fügés-diós tölteléket. A diót és a fügét késes betétű robotgéppel darabosra aprítjuk, ha nincs ilyen szerszámunk, akkor egyszerűen éles késsel. Összekeverjük a cukorral, a frissen reszelt szerecsendióval, a 2 tojás fehérjével, és ízlés szerinti rumaromával (vagy rummal).

Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Hosszú, keskeny téglalappá nyújtjuk, kettévágjuk. Az egyik tésztacsíkot megkenjük a fügés-diós töltelékkel, beigliszerűen felcsavarjuk.

A másik tésztacsíkot megkenjük a puha vajjal/margarinnal. Meghintjük a kakaóporral, a cukorral, ráreszeljük a csokoládét - majd ezt is feltekerjük.

Garffyka szemgyönyörködtető négyes fonást mutatott be, de ismerem a korlátaimat: hozzá sem fogtam :-))

A két dundi tésztakígyót egymás mellé tettem, és egyszerűen összecsavartam, majd kerek formára igazítottam. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába ültettem, letakarva kelni hagytam kb. 20 percig.

A sütőt előmelegítjük - aljában vízzel telt kis pikszissel - 180 fokra. A megkelt kalácsot lekenjük a töltelékből kimaradt tojássárgájával, és tekintettel a tészta vastagságára, szép lassan, kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.

Félidőben érdemes könnyedén letakarni alufóliával, meg ne égjen a teteje!

Ha kész (megböktem tűvel), lepattintjuk róla a karimát, s rácsra téve hagyjuk hűlni, hogy alul is szellőzzön! Vigyázat, melegen hasfájást eredményez :-))

Annyira finom, de annyira...




26 megjegyzés:

  1. Wow! Nálunk már két sütés elfogyott, de ahogy elnézem a tiedét, megint megkívántam! :D Nagyon szép lett. És szerintem simán tudnál négyes fonni :)

    VálaszTörlés
  2. Garffykám, enyim pasi imádja :-)) Isteni fiiiiiinom!!!

    A négyes fonást passzolom, örültem, amikor régen a hosszabb hajamat hármassal be tudtam fonni :-DDD Na most ilyen gondom nincs :-)

    VálaszTörlés
  3. Én is kinéztem már Garffykánál a kalácsot. De most már tuti, hogy megsütöm.Nálunk amúgy is sokszor van mostanában kalács, amióta van kenyérsütőm, és ő dagaszt helyettem.
    Nagyon szép a Tied is!

    VálaszTörlés
  4. Fú Macus, ki ne hagyjátok! Isteni, kiadós, látványos...

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki.
    Én is nézegettem már Garffykánál.
    Hm. Lehet, hogy hétvégén én is készítek egy ilyen gyönyörűséget:))))

    VálaszTörlés
  6. jaj, ez már kínzás! Garffykánál is néztem én is nagyon, a tied is gyönyörű lett. Na asszem betervezem Húsvétra:))) addig nem kéne ilyeneket eszegetenem, csak így virtuálisan:)

    VálaszTörlés
  7. Gabi, csapj a lovak közé! A család kifekszik a gyönyörűségtől :-))

    VálaszTörlés
  8. Andi, köszönöm - elnézést a kínzásért!

    VálaszTörlés
  9. Í.Sz :-))) Szigorúan reggel egy szelet belőle egy bögre tejjel :-) Így hátha nem ragad "oda" :-DD

    Értsd: a képtelenebbik felemhez :-))

    VálaszTörlés
  10. :)))))))))))) Az a baj, hogy biztos nem tudnám tűrtőztetni magamat!!! ezért nem merem megcsinálni, egyenlőre pont próbálom lenevelni magam a sütikékről (még nem annyira sikeresen)
    de még egyszer mondom, hogy annyira szép lett;))

    VálaszTörlés
  11. Í.Sz, gondolj arra, ha reggel megeszed a sütikét, akkor kész, megvan az aznapi sütiadag! Mindegy, hogy reggel vagy este, de megvan :-) S reggel még nem rakódik úgy, mint este :-)

    Néha becsapom magam én is: lehet kapni csokoládés ízű roiboos teát, azt szoktam kortyolgatni este - és tök jóóó :-)

    VálaszTörlés
  12. Hát egyenlőre még van "aznapi" süti(v.csoki) adag, de pont erről kéne lenevelnem magam, legalábbis átmenetileg egy kicsit;)
    hűűűű, de jól hangzik az a csokis rooibus tea, vaníliásat már ittam, de azt nem szerettem, még nem láttam sehol csokisat, hol vettél ilyet?

    VálaszTörlés
  13. Legalábbis átmenetileg :-))

    Hú, ez a tea... Iszonyat finom! Szerintem Pesten is kapható, én itt helyben vettem, 200 km-re Pesttől. Beleszippantottam, és majdnem hanyatt vágtam magam az illatától :-)

    Ilyen, csak kimért, nem filteres: http://www.gyogynovenyuzlet.hu/katalogus/elvezeti-teak/rooibos-teak/rooibos-voros-tea-csokolades-izesitessel.html

    VálaszTörlés
  14. Hú de jó lehet együtt már a dió is a csokival,hát még a többi..S mellé a tea! Azt hiszem szombaton nálunk is lesz!:-)))

    VálaszTörlés
  15. Ha eltekintek a fügétől -amit nem szeretek- nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  16. Nem csodálom, hogy szerelem első pillantásra:)) Nekem is az!!

    VálaszTörlés
  17. Andi, istentelen finom ízkombináció! A te kis cukrászdádban is sikere lesz, tuti! :-)


    Karulino, egyszerűen kihagyod belőle a fügét :-) És lesz egy csokis-diós kalácsod!


    Trin, tégy egy sütési próbát, aaaaaaaaannyira finom!

    VálaszTörlés
  18. Jézus, most látom Trin, hajnali negyed három? :-O

    VálaszTörlés
  19. Egy korábbi recepthez: A sajtos kosárka isteni! Tegnap vacsira elkészítettem.
    Ezt a receptet is köszönöm.

    VálaszTörlés
  20. Köszi a teát, megkukkantom úgyis készülök teáshoz, hátha kapok ilyesmit, bejönne nekem is szerintem.

    VálaszTörlés
  21. Juj Macus, de örülök :-)

    Í.Sz, remélem, kapsz valahol! Nagyon különleges, csokis ízű, mégsem "ragad" :-))

    VálaszTörlés
  22. Sziasztok!
    Nagyon nagyon jól néz ki ez a kalács.
    Én azt szeretné megkérdezni ha meg szeretnék próbálkozni a négyes fonással akkor az úgy jó ha ketté veszem a megkelt tésztát, kinyújtom és úgy vágom megint ketté és töltöm meg nem??? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem így teljesen jó lesz! Egyesével megformázod a tésztaszálakat, megtöltesz 2-2 darabot a fügés és a csokis töltelékkel, végül megfonod négyessel :-)

      Szurkolok! Ez a kalács elbűvölően finom! :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.