Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt! Nem, ez nem egy Romana vagy Tiffany ponyva első sora :-)))
Megláttam ezt a kalácsot Garffyka barátnőmnél, és tudtam, hogy elvesztem. Ilyen nekem is kell! Most! Elképzeltem a foszlós narancsos tésztát, teletömve a sok-sok finomsággal... S mivel csak fügét kellett hozzá vennem, munkához is láttam.
A kalács minden képzeletet felülmúlóan finom... A dió, a füge és a csokoládé a narancshéjtól illatos tésztában rejtezve, majd felbukkanva... Bögre hideg tejjel ettük reggelire, s aki kényeztetni szeretné magát - az nekiáll kalácsot fonni :-)))
Fügés-diós-csokis kalács
Hozzávalók:
A fügés-diós töltelékhez:
A csokis töltelékhez:
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Lessünk rá, ha lágy a tészta, nyugodtan tegyünk hozzá lisztet, ha kemény, akkor folyadékot! A tojás mérete elég meghatározó ez esetben.
Míg a tészta alakul, elkészítjük a fügés-diós tölteléket. A diót és a fügét késes betétű robotgéppel darabosra aprítjuk, ha nincs ilyen szerszámunk, akkor egyszerűen éles késsel. Összekeverjük a cukorral, a frissen reszelt szerecsendióval, a 2 tojás fehérjével, és ízlés szerinti rumaromával (vagy rummal).
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Hosszú, keskeny téglalappá nyújtjuk, kettévágjuk. Az egyik tésztacsíkot megkenjük a fügés-diós töltelékkel, beigliszerűen felcsavarjuk.
A másik tésztacsíkot megkenjük a puha vajjal/margarinnal. Meghintjük a kakaóporral, a cukorral, ráreszeljük a csokoládét - majd ezt is feltekerjük.
Garffyka szemgyönyörködtető négyes fonást mutatott be, de ismerem a korlátaimat: hozzá sem fogtam :-))
A két dundi tésztakígyót egymás mellé tettem, és egyszerűen összecsavartam, majd kerek formára igazítottam. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába ültettem, letakarva kelni hagytam kb. 20 percig.
A sütőt előmelegítjük - aljában vízzel telt kis pikszissel - 180 fokra. A megkelt kalácsot lekenjük a töltelékből kimaradt tojássárgájával, és tekintettel a tészta vastagságára, szép lassan, kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
Félidőben érdemes könnyedén letakarni alufóliával, meg ne égjen a teteje!
Ha kész (megböktem tűvel), lepattintjuk róla a karimát, s rácsra téve hagyjuk hűlni, hogy alul is szellőzzön! Vigyázat, melegen hasfájást eredményez :-))
Annyira finom, de annyira...
Megláttam ezt a kalácsot Garffyka barátnőmnél, és tudtam, hogy elvesztem. Ilyen nekem is kell! Most! Elképzeltem a foszlós narancsos tésztát, teletömve a sok-sok finomsággal... S mivel csak fügét kellett hozzá vennem, munkához is láttam.
A kalács minden képzeletet felülmúlóan finom... A dió, a füge és a csokoládé a narancshéjtól illatos tésztában rejtezve, majd felbukkanva... Bögre hideg tejjel ettük reggelire, s aki kényeztetni szeretné magát - az nekiáll kalácsot fonni :-)))
Fügés-diós-csokis kalács
Hozzávalók:
- 2,3 dl víz
- 1 tojás
- 7,5 dkg margarin
- 50-55 dkg liszt (tojás nagyságától függ)
- 2 narancs héja
- 5 dkg cukor
- 1 mk. só
- 2,5 dkg friss élesztő
A fügés-diós töltelékhez:
- 20 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 8-10 dkg füge
- 2 tojás fehérje
- frissen reszelt szerecsendió
- rumaroma
A csokis töltelékhez:
- 5 dkg puha vaj/margarin
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. cukor
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Lessünk rá, ha lágy a tészta, nyugodtan tegyünk hozzá lisztet, ha kemény, akkor folyadékot! A tojás mérete elég meghatározó ez esetben.
Míg a tészta alakul, elkészítjük a fügés-diós tölteléket. A diót és a fügét késes betétű robotgéppel darabosra aprítjuk, ha nincs ilyen szerszámunk, akkor egyszerűen éles késsel. Összekeverjük a cukorral, a frissen reszelt szerecsendióval, a 2 tojás fehérjével, és ízlés szerinti rumaromával (vagy rummal).
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Hosszú, keskeny téglalappá nyújtjuk, kettévágjuk. Az egyik tésztacsíkot megkenjük a fügés-diós töltelékkel, beigliszerűen felcsavarjuk.
A másik tésztacsíkot megkenjük a puha vajjal/margarinnal. Meghintjük a kakaóporral, a cukorral, ráreszeljük a csokoládét - majd ezt is feltekerjük.
Garffyka szemgyönyörködtető négyes fonást mutatott be, de ismerem a korlátaimat: hozzá sem fogtam :-))
A két dundi tésztakígyót egymás mellé tettem, és egyszerűen összecsavartam, majd kerek formára igazítottam. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába ültettem, letakarva kelni hagytam kb. 20 percig.
A sütőt előmelegítjük - aljában vízzel telt kis pikszissel - 180 fokra. A megkelt kalácsot lekenjük a töltelékből kimaradt tojássárgájával, és tekintettel a tészta vastagságára, szép lassan, kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
Félidőben érdemes könnyedén letakarni alufóliával, meg ne égjen a teteje!
Ha kész (megböktem tűvel), lepattintjuk róla a karimát, s rácsra téve hagyjuk hűlni, hogy alul is szellőzzön! Vigyázat, melegen hasfájást eredményez :-))
Annyira finom, de annyira...
Wow! Nálunk már két sütés elfogyott, de ahogy elnézem a tiedét, megint megkívántam! :D Nagyon szép lett. És szerintem simán tudnál négyes fonni :)
VálaszTörlésGarffykám, enyim pasi imádja :-)) Isteni fiiiiiinom!!!
VálaszTörlésA négyes fonást passzolom, örültem, amikor régen a hosszabb hajamat hármassal be tudtam fonni :-DDD Na most ilyen gondom nincs :-)
Én is kinéztem már Garffykánál a kalácsot. De most már tuti, hogy megsütöm.Nálunk amúgy is sokszor van mostanában kalács, amióta van kenyérsütőm, és ő dagaszt helyettem.
VálaszTörlésNagyon szép a Tied is!
Fú Macus, ki ne hagyjátok! Isteni, kiadós, látványos...
VálaszTörlésGyönyörű
VálaszTörlésDe jól néz ki.
VálaszTörlésÉn is nézegettem már Garffykánál.
Hm. Lehet, hogy hétvégén én is készítek egy ilyen gyönyörűséget:))))
Gyönyörűséges!
VálaszTörlésjaj, ez már kínzás! Garffykánál is néztem én is nagyon, a tied is gyönyörű lett. Na asszem betervezem Húsvétra:))) addig nem kéne ilyeneket eszegetenem, csak így virtuálisan:)
VálaszTörlésLildu, köszi :-)
VálaszTörlésGabi, csapj a lovak közé! A család kifekszik a gyönyörűségtől :-))
VálaszTörlésAndi, köszönöm - elnézést a kínzásért!
VálaszTörlésÍ.Sz :-))) Szigorúan reggel egy szelet belőle egy bögre tejjel :-) Így hátha nem ragad "oda" :-DD
VálaszTörlésÉrtsd: a képtelenebbik felemhez :-))
:)))))))))))) Az a baj, hogy biztos nem tudnám tűrtőztetni magamat!!! ezért nem merem megcsinálni, egyenlőre pont próbálom lenevelni magam a sütikékről (még nem annyira sikeresen)
VálaszTörlésde még egyszer mondom, hogy annyira szép lett;))
Í.Sz, gondolj arra, ha reggel megeszed a sütikét, akkor kész, megvan az aznapi sütiadag! Mindegy, hogy reggel vagy este, de megvan :-) S reggel még nem rakódik úgy, mint este :-)
VálaszTörlésNéha becsapom magam én is: lehet kapni csokoládés ízű roiboos teát, azt szoktam kortyolgatni este - és tök jóóó :-)
Hát egyenlőre még van "aznapi" süti(v.csoki) adag, de pont erről kéne lenevelnem magam, legalábbis átmenetileg egy kicsit;)
VálaszTörléshűűűű, de jól hangzik az a csokis rooibus tea, vaníliásat már ittam, de azt nem szerettem, még nem láttam sehol csokisat, hol vettél ilyet?
Legalábbis átmenetileg :-))
VálaszTörlésHú, ez a tea... Iszonyat finom! Szerintem Pesten is kapható, én itt helyben vettem, 200 km-re Pesttől. Beleszippantottam, és majdnem hanyatt vágtam magam az illatától :-)
Ilyen, csak kimért, nem filteres: http://www.gyogynovenyuzlet.hu/katalogus/elvezeti-teak/rooibos-teak/rooibos-voros-tea-csokolades-izesitessel.html
Hú de jó lehet együtt már a dió is a csokival,hát még a többi..S mellé a tea! Azt hiszem szombaton nálunk is lesz!:-)))
VálaszTörlésHa eltekintek a fügétől -amit nem szeretek- nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésNem csodálom, hogy szerelem első pillantásra:)) Nekem is az!!
VálaszTörlésAndi, istentelen finom ízkombináció! A te kis cukrászdádban is sikere lesz, tuti! :-)
VálaszTörlésKarulino, egyszerűen kihagyod belőle a fügét :-) És lesz egy csokis-diós kalácsod!
Trin, tégy egy sütési próbát, aaaaaaaaannyira finom!
Jézus, most látom Trin, hajnali negyed három? :-O
VálaszTörlésEgy korábbi recepthez: A sajtos kosárka isteni! Tegnap vacsira elkészítettem.
VálaszTörlésEzt a receptet is köszönöm.
Köszi a teát, megkukkantom úgyis készülök teáshoz, hátha kapok ilyesmit, bejönne nekem is szerintem.
VálaszTörlésJuj Macus, de örülök :-)
VálaszTörlésÍ.Sz, remélem, kapsz valahol! Nagyon különleges, csokis ízű, mégsem "ragad" :-))
Sziasztok!
VálaszTörlésNagyon nagyon jól néz ki ez a kalács.
Én azt szeretné megkérdezni ha meg szeretnék próbálkozni a négyes fonással akkor az úgy jó ha ketté veszem a megkelt tésztát, kinyújtom és úgy vágom megint ketté és töltöm meg nem??? Köszi :)
Igen, szerintem így teljesen jó lesz! Egyesével megformázod a tésztaszálakat, megtöltesz 2-2 darabot a fügés és a csokis töltelékkel, végül megfonod négyessel :-)
TörlésSzurkolok! Ez a kalács elbűvölően finom! :-)