2010. január 22., péntek

Borscs

Avagy cékla a konyhámban!

Céklához fűződő viszonyomat alapjaiban határozta meg egy traumatikus élmény.

Vendéglátóipari középiskolába jártam, ebből adódóan 1 hónap kötelező nyári gyakorlattal ért véget a tanév. A jósors egy másik középiskola üzemi konyhájára vetett, az 1-2 személyes adagok után döbbenetes mennyiségekkel, űrmértékekkel, tömegekkel találkoztunk.

Elérkezett az a bizonyos ragyogó nyári nap, amikor is a két 15 éves diáklány a következő feladatot kapta: főzzetek meg és hámozzatok meg 2 mázsa céklát! Ma. A feladatot derekasan elvégeztük, de újabb 15 évnek kellett eltelnie, hogy céklát vegyek a kezembe...

Ha már pedig a kezembe vettem, a hidegre való tekintettel lélekmelegítő borscs-ot főztem belőle.




Borscs


Hozzávalók:

  • 40 dkg hús (marha, sertés, esetleg szárnyas)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 gumó cékla
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 2-3 db krumpli
  • 25 dkg fehérkáposzta
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors
  • 2 dl tejföl


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk, hogy elvegyük a paradicsom savasságát.

Rádobjuk az 1x1 cm-re felkockázott húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet. Felengedjük vízzel, és csendes forrásban tartva kb. egy órát főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel.

A céklát csíkokra, a káposztát és a krumplit kockára vágjuk, a leveshez adjuk, s további 30-40 percig főzzük.

Megkóstoljuk, ha kell, korrigáljunk az ízén.

A tányérokba tejfölt teszünk, erre merjük a forró levest, s elkeverjük. Szelet puha kenyérrel kiadós fogás, más nagyon nem kívánkozik utána!





14 megjegyzés:

  1. Jaj, en imadom a ceklat!
    Na de azt nem irtad le, hogy izlett?

    VálaszTörlés
  2. Szegényke, hát így megértem a cékla parát...
    én is imádom, és ezt a leveskét is rég terveztem kipróbálni,mert szeretem nagyon, de én még nem főztem:)

    VálaszTörlés
  3. Edit :-)) Maradok a jó öreg sütőtöknél :-DDD


    Í.Sz - ezt hívják gyerekkori traumának :-DDD De azt kell mondjam, ennyi után sem zártam a szívembe :-))) Szóval megeheted a részemet :-DDD

    VálaszTörlés
  4. Semmi de semmi probléma;)))))) megenném nyomban;)
    de azér ha megengeded, haragszom rájuk, hogy így elintéztek téged cékla ügyileg!!

    VálaszTörlés
  5. Még sohasem ettem...pedig én is imádom a céklát!

    VálaszTörlés
  6. Én sem ettem.....De kíváncsivá tettél!!

    VálaszTörlés
  7. Imádom a céklát és szeretem a borscsot.Kellene már főzni.Köszi,hogy eszembe juttattad.

    VálaszTörlés
  8. Tetszik a recept, ki fogom próbálni.Nem ismertem :-)

    VálaszTörlés
  9. Ah, sok céklaimádó :-))))

    Jányok, tegyetek egy próbát, és várom a jelentéseket :-))))

    VálaszTörlés
  10. Látom nem vagyok egyedül, én sem ettem még, de ez olyan jól néz ki, hogy kedvet kaptam hozzá!!!:)

    VálaszTörlés
  11. Ne haragudj Viki, de a borscsod eléggé magyaros, és igen sápatag leves lett. Szerintem nem kell félni a céklától, hiszen az adja meg a jellegzetes, más étellel össze nem hasonlítható ízét.

    VálaszTörlés
  12. Nah, én még nem voltam ennyire bátor. Még felkészülök, de ez nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés
  13. Te szegény! :)) Imádom a céklát, a leves nagyon jól néz ki, ezer éve készülök elkészíteni :))

    VálaszTörlés
  14. Gizike, kíváncsi vagyok, neked mennyire jön be!

    Seraphim.tipo - ez már meg vagyon tejfölözve :-))) Azért ilyen sápatag :-) Durr bele meg nem mertem tömni a céklát, a fóbiám miatt :-DDD Elég volt bele ennyi is - most sem sikerült összebarátkozni...


    Szepy, nagy levegő! Aztán szem behuny és kanalaz :-))


    Limara, köszi :-DDD Ezt hívják gyerekkori traumának! Pl. a gyönyörűséges céklás sütidet se merem megcsinálni :-(

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.