Avagy cékla a konyhámban!
Céklához fűződő viszonyomat alapjaiban határozta meg egy traumatikus élmény.
Vendéglátóipari középiskolába jártam, ebből adódóan 1 hónap kötelező nyári gyakorlattal ért véget a tanév. A jósors egy másik középiskola üzemi konyhájára vetett, az 1-2 személyes adagok után döbbenetes mennyiségekkel, űrmértékekkel, tömegekkel találkoztunk.
Elérkezett az a bizonyos ragyogó nyári nap, amikor is a két 15 éves diáklány a következő feladatot kapta: főzzetek meg és hámozzatok meg 2 mázsa céklát! Ma. A feladatot derekasan elvégeztük, de újabb 15 évnek kellett eltelnie, hogy céklát vegyek a kezembe...
Ha már pedig a kezembe vettem, a hidegre való tekintettel lélekmelegítő borscs-ot főztem belőle.
Céklához fűződő viszonyomat alapjaiban határozta meg egy traumatikus élmény.
Vendéglátóipari középiskolába jártam, ebből adódóan 1 hónap kötelező nyári gyakorlattal ért véget a tanév. A jósors egy másik középiskola üzemi konyhájára vetett, az 1-2 személyes adagok után döbbenetes mennyiségekkel, űrmértékekkel, tömegekkel találkoztunk.
Elérkezett az a bizonyos ragyogó nyári nap, amikor is a két 15 éves diáklány a következő feladatot kapta: főzzetek meg és hámozzatok meg 2 mázsa céklát! Ma. A feladatot derekasan elvégeztük, de újabb 15 évnek kellett eltelnie, hogy céklát vegyek a kezembe...
Ha már pedig a kezembe vettem, a hidegre való tekintettel lélekmelegítő borscs-ot főztem belőle.
Borscs
Hozzávalók:
- 40 dkg hús (marha, sertés, esetleg szárnyas)
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 szál petrezselyem
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 gumó cékla
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 2-3 db krumpli
- 25 dkg fehérkáposzta
- 1-2 babérlevél
- só, bors
- 2 dl tejföl
A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk, hogy elvegyük a paradicsom savasságát.
Rádobjuk az 1x1 cm-re felkockázott húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet. Felengedjük vízzel, és csendes forrásban tartva kb. egy órát főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel.
A céklát csíkokra, a káposztát és a krumplit kockára vágjuk, a leveshez adjuk, s további 30-40 percig főzzük.
Megkóstoljuk, ha kell, korrigáljunk az ízén.
A tányérokba tejfölt teszünk, erre merjük a forró levest, s elkeverjük. Szelet puha kenyérrel kiadós fogás, más nagyon nem kívánkozik utána!
Rádobjuk az 1x1 cm-re felkockázott húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet. Felengedjük vízzel, és csendes forrásban tartva kb. egy órát főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel.
A céklát csíkokra, a káposztát és a krumplit kockára vágjuk, a leveshez adjuk, s további 30-40 percig főzzük.
Megkóstoljuk, ha kell, korrigáljunk az ízén.
A tányérokba tejfölt teszünk, erre merjük a forró levest, s elkeverjük. Szelet puha kenyérrel kiadós fogás, más nagyon nem kívánkozik utána!
Jaj, en imadom a ceklat!
VálaszTörlésNa de azt nem irtad le, hogy izlett?
Szegényke, hát így megértem a cékla parát...
VálaszTörlésén is imádom, és ezt a leveskét is rég terveztem kipróbálni,mert szeretem nagyon, de én még nem főztem:)
Edit :-)) Maradok a jó öreg sütőtöknél :-DDD
VálaszTörlésÍ.Sz - ezt hívják gyerekkori traumának :-DDD De azt kell mondjam, ennyi után sem zártam a szívembe :-))) Szóval megeheted a részemet :-DDD
Semmi de semmi probléma;)))))) megenném nyomban;)
VálaszTörlésde azér ha megengeded, haragszom rájuk, hogy így elintéztek téged cékla ügyileg!!
Még sohasem ettem...pedig én is imádom a céklát!
VálaszTörlésÉn sem ettem.....De kíváncsivá tettél!!
VálaszTörlésImádom a céklát és szeretem a borscsot.Kellene már főzni.Köszi,hogy eszembe juttattad.
VálaszTörlésTetszik a recept, ki fogom próbálni.Nem ismertem :-)
VálaszTörlésAh, sok céklaimádó :-))))
VálaszTörlésJányok, tegyetek egy próbát, és várom a jelentéseket :-))))
Látom nem vagyok egyedül, én sem ettem még, de ez olyan jól néz ki, hogy kedvet kaptam hozzá!!!:)
VálaszTörlésNe haragudj Viki, de a borscsod eléggé magyaros, és igen sápatag leves lett. Szerintem nem kell félni a céklától, hiszen az adja meg a jellegzetes, más étellel össze nem hasonlítható ízét.
VálaszTörlésNah, én még nem voltam ennyire bátor. Még felkészülök, de ez nagyon jól néz ki!:)
VálaszTörlésTe szegény! :)) Imádom a céklát, a leves nagyon jól néz ki, ezer éve készülök elkészíteni :))
VálaszTörlésGizike, kíváncsi vagyok, neked mennyire jön be!
VálaszTörlésSeraphim.tipo - ez már meg vagyon tejfölözve :-))) Azért ilyen sápatag :-) Durr bele meg nem mertem tömni a céklát, a fóbiám miatt :-DDD Elég volt bele ennyi is - most sem sikerült összebarátkozni...
Szepy, nagy levegő! Aztán szem behuny és kanalaz :-))
Limara, köszi :-DDD Ezt hívják gyerekkori traumának! Pl. a gyönyörűséges céklás sütidet se merem megcsinálni :-(