Ezt a receptet egy francia oldalról horgásztam, a guglival lefordíttattam :-), s tortára applikáltam. Fűszeres-omlós tésztaalapon karamellás kávéhab-galuskák, köztük ropogós csokiréteg... Isteni finom! S nem is olyan ütős, mint a korábbi kávés torta, ami után hajnal 4-ig maradtunk fenn :-)))
Fűszeres kávé-mousse torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12,5 dkg liszt
- 9 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1-2 tk. fahéj
- csipet só
- 3 g sütőpor (1 tk. körülbelül)
- 1 nagy ek. forró méz
- 1-2 ek. tej
A mousse-hoz:
- 5+5 dkg csokoládé
- 1 dl erős főzött kávé
- 1 dl tejszín
- 2 tojás
- 4 g zselatin fix
- 6 dkg cukor
A tészta hozzávalóit rugalmas tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába (22 cm) nyomkodjuk, s előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hűlni hagyjuk.
5 dkg csokoládét felolvasztunk, rákenjük a kisült tortalapra, szilárdulni hagyjuk.
Míg hűl a tésztánk, elkészítjük a mousse-t. Lefőzzük a kávét, a tejszínt felforrósítjuk, összekeverjük őket.
4 dkg cukrot forró serpenyőben, kevergetés nélkül megkaramellizálunk. Ráöntjük a forró tejszínes kávét, s hagyjuk feloldódni benne a karamellát, ami természetesen rögtön kőkeménnyé változik ilyenkor... Pár perc az egész.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habüstbe tesszük, s ovális habverővel folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzácsurgatjuk a forró karamellás kávét. Folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás! A habüstöt aztán forró vizes fazékra illesztjük, s a gőz fölött besűrítjük a krémet továbbra is folyamatosan kevergetve - kb. 10-15 perc alatt. Picit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a zselatint, valamint a maradék 5 dkg, lereszelt csokoládét.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Ha jó kemény, hozzáadjuk a maradék 2 dkg cukrot, s habcsók állagúra verjük fel. Óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe, majd hűlni-szilárdulni hagyjuk.
Ha már formázhatóvá hűlt, vízbe mártott kanállal/fagylaltkanállal/karalábévájóval kis halmokat szaggatunk a masszából, és a csokival bevont tortalapra kupacoljuk.
Fogyasztásig hűtőben tartjuk.