Idén sem a klasszikus menü került terítékre Szenteste - szerencsére Zuram nem bánja :-) A töltött káposzta iránti hajlamainkat szerencsére kiélhetjük máshol... Sőt! Papa kocsonyát is főzött!!! Imádom :-)
A narancsleves saját fejlesztés, benne a narancs szőröstől-bőröstől. Bár voltaképp a Danone narancsos-szegfűszeges joghurtja ihlette, ha jobban belegondolok! Finom lett...
A kacsa meg egyszerűen befészkelte magát a fejembe, nem ment ki belőle, csak arra tudtam gondolni. Sima kacsasült, hasában alma, alatta fehérbor és fokhagyma. Krokettel, pecsenyelével. Nem volt panasz az idei menüre sem :-)
Tejszínes narancskrémleves
Hozzávalók:
A narancsokat tűzforró vízben nagyon alaposan megmossuk, majd kb. 25-30 perc alatt vízben egy az egyben puhára főzzük. Több darabra vágjuk, hogy hűljön kicsit, majd késes betétű robotgépben pépesre zúzzuk. Felforraljuk kb. 7 dl vízzel, a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, vaníliás cukorral, mézzel és cukorral.
Forrásban tartjuk kb. 20 percig. Kihalásszuk belőle a fahéjrudat és a szegfűszegeket, majd botmixerrel tovább krémesítjük.
A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd a forró leveshez adjuk, kiforraljuk.
Vágott mandulát száraz serpenyőben megpirítunk, tányérra csúsztatjuk, majd megszórjuk vele a levest.
Kacsasült almával, krumplikrokettel, narancsos pecsenyelével
Hozzávalók:
A panírozáshoz:
A kacsát alaposan megmossuk, a tokokat, tollmaradványokat eltávolítjuk. Besózzuk. Az almákat félbevágjuk, magházát kiemeljük, megszórjuk kakukkfűvel és a kacsa hasába tuszkoljuk.
Római tálba tesszük, aláöntjük a bort, körészórjuk a fokhagymagerezdeket. Befedjük a tál előtte 30 percre beáztatott fedelével. Hideg sütőbe dugjuk, s 2-2,5 óra alatt pirosra-ropogósra sütjük.
A kroketthez meghámozzuk a krumplit, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és egészen hidegre hűtjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hozzáütjük a két tojás sárgáját. Kis kroketteket formázunk belőle, bepanírozzuk, és bő olajban ropogósra sütjük.
A kacsa alatt keletkező pecsenyelevet felfogjuk egy kis edényben, simára turmixoljuk. Hozzáfacsarjuk egy narancs levét, majd felére beforraljuk.
Egy kacsaalkatrész, ropogós krokett és illatos-zamatos pecsenyelé - azon frissiben tálaljuk.
A kacsa meg egyszerűen befészkelte magát a fejembe, nem ment ki belőle, csak arra tudtam gondolni. Sima kacsasült, hasában alma, alatta fehérbor és fokhagyma. Krokettel, pecsenyelével. Nem volt panasz az idei menüre sem :-)
Tejszínes narancskrémleves
Hozzávalók:
- 2 narancs
- 1 rúd fahéj
- 10-15 szem szegfűszeg
- 2 cs. vaníliás cukor/2 tk. vanília kivonat
- 2 ek. méz
- kb. 5 dkg cukor (narancs édességétől függ)
- 2 dl tejszín
- 1 ek. ételkeményítő
- 2 marék vágott mandula
A narancsokat tűzforró vízben nagyon alaposan megmossuk, majd kb. 25-30 perc alatt vízben egy az egyben puhára főzzük. Több darabra vágjuk, hogy hűljön kicsit, majd késes betétű robotgépben pépesre zúzzuk. Felforraljuk kb. 7 dl vízzel, a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, vaníliás cukorral, mézzel és cukorral.
Forrásban tartjuk kb. 20 percig. Kihalásszuk belőle a fahéjrudat és a szegfűszegeket, majd botmixerrel tovább krémesítjük.
A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd a forró leveshez adjuk, kiforraljuk.
Vágott mandulát száraz serpenyőben megpirítunk, tányérra csúsztatjuk, majd megszórjuk vele a levest.
Kacsasült almával, krumplikrokettel, narancsos pecsenyelével
Hozzávalók:
- 1 db kacsa
- 2 alma
- kakukkfű
- 1 dl fehérbor
- 1 fej fokhagyma
- 1 narancs
- 4-5 db nagyobb krumpli
- 2 tojás sárgája
- só, bors, szerecsendió
A panírozáshoz:
- liszt
- 2 tojás fehérje
- 1 egész tojás
- zsemlemorzsa
- esetleg szezámmag
- sütéshez olaj
A kacsát alaposan megmossuk, a tokokat, tollmaradványokat eltávolítjuk. Besózzuk. Az almákat félbevágjuk, magházát kiemeljük, megszórjuk kakukkfűvel és a kacsa hasába tuszkoljuk.
Római tálba tesszük, aláöntjük a bort, körészórjuk a fokhagymagerezdeket. Befedjük a tál előtte 30 percre beáztatott fedelével. Hideg sütőbe dugjuk, s 2-2,5 óra alatt pirosra-ropogósra sütjük.
A kroketthez meghámozzuk a krumplit, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és egészen hidegre hűtjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hozzáütjük a két tojás sárgáját. Kis kroketteket formázunk belőle, bepanírozzuk, és bő olajban ropogósra sütjük.
A kacsa alatt keletkező pecsenyelevet felfogjuk egy kis edényben, simára turmixoljuk. Hozzáfacsarjuk egy narancs levét, majd felére beforraljuk.
Egy kacsaalkatrész, ropogós krokett és illatos-zamatos pecsenyelé - azon frissiben tálaljuk.
Haha!
VálaszTörlésNálunk is kacsasült volt.Agyhullámok kérem,agyhullámok:-).Jól néz ki.
Editék és Trinityék is kacsát ettek :-)))
VálaszTörlésMindenhol kacsák??? Szegény hápik:)))
VálaszTörlésÖsszebeszéltünk volna???:D
Fini a leveske is!!!!
Az! Le a kacsákkal :-)) Bele a tepsibe!
VálaszTörlésA leves mámorító volt... Túlzás nélkül :-DD
Szuper minden,gratula!Nagyon jó ötlet egy bevált joghurtízt elkészíteni levesnek!:-)))Miért nem jutott eszembe? A fiúk is szeretik azt a narancsosat!
VálaszTörlésna, ez a leves nekem is jöhet. kicsivel zsírszegényebb tejszín, kevesebb fűszer, de gyümileves, kölkecskéknél toplistás, tehát miért is ne.
VálaszTörlésde jó, hogy a mai recipéd alatt eme poszt kicsi fotója volt megjelenve.
Minő véletlenek :-) Jaj de jó, hogy ezt be tudod passzírozni a diétádba!
VálaszTörlésÁllati finom... Szeretni fogjátok!
Most raktam be a sütőbe. Még sohasem sütöttem kacsát, kíváncsi vagyok :-)
VálaszTörlésJesszus, micsoda régiség :-))) Remélem, ízlett a családnak!
Törlés