Ökörszem Dóritól :-) Dórival néhány éve beszélgetünk a virtuális térben, hallatlan széles látókörű, bölcs, és jó érzékkel tapint rá lényeges dolgokra.
Ha kell, viccek egész tárházát zúdítja ránk - hogy jól induljon a napunk. Ha pedig az kell, hoz egy ismert vagy ismeretlen verset - szellemi táplálékul. S nem egy esetben bizonyította már, hogy ő is egy a köztünk járó angyalkák közül :-)
Történt egyszer, hogy Dóri és Max személyesen is találkoztak, s Dóri egy doboz ökörszemet sütött ajándékul, melyről aztán Max egyenesen ódákat zengett. Addig gyötörtük :-)) a receptgazdát, míg közkinccsé nem tette :-)
Fantasztikus finom aprósütemény. Ha még - vagy ne adj' isten, már megint - üres a süteményes doboz, dobjuk össze villámgyorsan az ökörszemet!
Ökörszem
Hozzávalók 50-60 db-hoz:
A diót megdaráljuk. A cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a lisztet. Nem tévedés, tojás nincs benne. Se sütőpor, se egyéb lazító anyag. 1-2 órára hűtőbe tesszük, kicsit megszilárdul, sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.
A tésztából lisztezett munkalapon hengereket sodrunk, melyből éles késsel 2-3 cm-s szeleteket vágunk. Mindegyiket tenyerünk között golyóvá gömbölyítjük, s sütőpapíros tepsire ültetjük - nem túl közel egymáshoz.
A golyók közepébe vízbe mártott fakanál nyelével óvatosan kis lyukat fúrunk, de ne lyukasszuk át a tésztát - ez lesz a lekvár helye.
180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 10 perc alatt, figyeljük, mert gyorsan sül! Azon forrón megforgatjuk kristálycukorban.
Ha kihűltek a kis sütemények, a lyukakba kiskanállal lekvárt csorgatunk, melyet előzőleg felforraltunk. A lekvár majd egészen megdermed, nem fog összeragadni a sütemény!
Fémdobozban eláll :-) Ha nem nyitogatjuk sűrűn :-))
Ha kell, viccek egész tárházát zúdítja ránk - hogy jól induljon a napunk. Ha pedig az kell, hoz egy ismert vagy ismeretlen verset - szellemi táplálékul. S nem egy esetben bizonyította már, hogy ő is egy a köztünk járó angyalkák közül :-)
Történt egyszer, hogy Dóri és Max személyesen is találkoztak, s Dóri egy doboz ökörszemet sütött ajándékul, melyről aztán Max egyenesen ódákat zengett. Addig gyötörtük :-)) a receptgazdát, míg közkinccsé nem tette :-)
Fantasztikus finom aprósütemény. Ha még - vagy ne adj' isten, már megint - üres a süteményes doboz, dobjuk össze villámgyorsan az ökörszemet!
Ökörszem
Hozzávalók 50-60 db-hoz:
- 35 dkg liszt
- 14 dkg (por)cukor
- 14 dkg dió
- 28 dkg margarin
- tetszés szerinti lekvár
- forgatáshoz kb. 10 dkg kristálycukor
A diót megdaráljuk. A cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a lisztet. Nem tévedés, tojás nincs benne. Se sütőpor, se egyéb lazító anyag. 1-2 órára hűtőbe tesszük, kicsit megszilárdul, sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.
A tésztából lisztezett munkalapon hengereket sodrunk, melyből éles késsel 2-3 cm-s szeleteket vágunk. Mindegyiket tenyerünk között golyóvá gömbölyítjük, s sütőpapíros tepsire ültetjük - nem túl közel egymáshoz.
A golyók közepébe vízbe mártott fakanál nyelével óvatosan kis lyukat fúrunk, de ne lyukasszuk át a tésztát - ez lesz a lekvár helye.
180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 10 perc alatt, figyeljük, mert gyorsan sül! Azon forrón megforgatjuk kristálycukorban.
Ha kihűltek a kis sütemények, a lyukakba kiskanállal lekvárt csorgatunk, melyet előzőleg felforraltunk. A lekvár majd egészen megdermed, nem fog összeragadni a sütemény!
Fémdobozban eláll :-) Ha nem nyitogatjuk sűrűn :-))
A "híres" ökörszem! :) Jól néz ki!!!!
VálaszTörlésIgazat beszelsz Dorival kapcsolatban :)
VálaszTörlésEzzel a recepttel egy hatalmas bajom van: dios. Sajnos nalunk csak BB szereti a diot...
Minden a leírtaknak megfelelően történt, ezt tanúsítom. Azóta többször is bizonyította az angyali képességét Dóri, és a süti meg nagyon finom!!!
VálaszTörlésSzia Viki!
VálaszTörlésAranyos vagy, és jól esik az ember lányának a dicséret, de azért nem kell eltúlozni a dolgokat.
Edit, ha a mogyorót szereted, talán azzal meg lehetne próbálni.
Ancsika,és finom is,mint állat!
VálaszTörlésEdit, ugye? :-)) Hááááááát, esetleg szemes mák a dió helyett? Izgalmas lenne, annyi szent!
Max, köszi, hogy tanúm vagy :-))) A süti isteni!
Dóri, aranyos vagyok, igen :-) Ahogy Te is :-))) Nem túloztam, a puszta tényeket közöltem :-)
Ez tényleg nagyon csábító...Úgyis ma panaszkodott Fanni, hogy nálam mindenben aszalt gyümi van-lehet, neki ezt is meg kellene sütni..Merthogy a lekvárt azt szereti!! Szerintem mákkal is izgalmas lenne nagyon, akkor szilvalekvárt tennék bele, hmmmm????
VálaszTörlésTrin, akkor ez tetszene Fanninak, ez egész biztos! Mák és szilvalekvár - ütős páros lenne!
VálaszTörlésMegcsinátam, nagyon finom lett! Köszi!
VálaszTörlés