2009. december 23., szerda

Ferrero Rocher torta

Improvizáció. Annak viszont állati jó :-))

Nyáron történt Bulgáriában, hogy a szemközti asztalnál ülő kisfiú szemmel látható élvezettel evett egy ránézésre is brutál csokoládés tortát - és majd' kinéztem a szájából... Ilyen nekem is kell, és már vonultam is a süteményes pulthoz. Kár volt :-DD A tortaszeletet aztán minden nap ettük, valami eszméletlen finom volt.

Ezt az ízt próbáltam most visszahozni, s azt kell mondjam, elég jól. Külsejével ellentétben visszafogottan édes, nem csömör, nem fojtogató. Hanem olyan magát etető, újabb szeletet repetázó...

A nevét is én költöttem hozzá - csokoládés tortalap, mogyorókrém és mogyoródarabok. Tisztára Ferrero Rocher, nem? :-DD


Ferrero Rocher torta



Hozzávalók:


A tortalaphoz:

  • 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 ek. liszt
  • 1-2 ek. kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

  • 20 dkg mogyorókrém
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 marék mogyoró (a kerek mogyoró)


A puha vajat kikeverjük a cukorral, a tojássárgájával. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és a sütőporral, a vajas krémhez adjuk. A tojás fehérjét habbá verjük, óvatosan a tojásos-kakaós masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt 22 cm-s tortaformába simítjuk, és kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük - tűpróba!!!

Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A mogyorót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk. Azonnal tányérra csúsztatjuk, nehogy megégjen. Néhány szemet félreteszünk díszítésként, a többit durvára daráljuk-aprítjuk.

A mogyorókrémet fellazítjuk 0,5 dl tejszínnel. Ebből is kiveszünk 1-2 evőkanálnyi mennyiséget a díszítéshez, a maradékhoz hozzákeverjük a durvára vágott mogyorót.

A 1,5 dl tejszínt kemény habbá verjük, s az 1-2 evőkanálnyival kevesebb, mogyoróval dúsított mogyorókrémhez keverjük könnyedén, minél kevésbé törjön a hab.

A tortalapot kettévágjuk. Megtöltjük a krém 2/3 részével, rátesszük a tortalap tetejét, majd a tortát körös-körül bevonjuk a krém többi részével.

A díszítés már csak fantázia, idő és türelem kérdése :-) Megszórjuk a tortát durvára vágott mogyoróval. A félretett mogyorókrémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, kis rózsákat nyomunk a torta tetejére. Egész mogyorókat ültetünk a krémrózsák tövébe.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.



Ui: Nos, leírni hosszabb, mint összehozni...

14 megjegyzés:

  1. Csak nem már karácsonyra készült??? Vagy még a vendégség? Mindegy, csodás!!

    VálaszTörlés
  2. Mónika, köszi :-)


    Trin, a vendégségbe :-) Már pora sincs :-DD

    VálaszTörlés
  3. Ez finom lehet nagyon! Boldog Karácsonyt kívánok neked !

    VálaszTörlés
  4. Áldott, békés Karácsonyt drága Viki!!!

    VálaszTörlés
  5. Ottis, Szepy - köszönöm szépen!

    Nektek is boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  6. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    {Tudod mit olvastam?
    Fogyásig hűtőben tároljuk!!!!!:-DDDDD.Ez ám az igazi fogyókúra!És ez ám a torta!!!}

    VálaszTörlés
  7. Csak egy megjegyzés: hmmmmmmm! :)

    VálaszTörlés
  8. Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Ó Anyám, de gyönyörű...
    Áldott szép napokat kívánok drága Viki.

    VálaszTörlés
  10. Viki!
    Karácsony alkalmából kívánom neked, hogy azt kapd ajándékba, amire szükséged van és az is legyen meg, amit szeretnél! Áldott Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  11. Belly, Nektek is :-) A félreolvasás meg a tudatalattidból jött :-DDD

    Karulino, köszi :-) Olyan!

    Andi, áldott ünnepeket Nektek!

    Tinkmara :-)) Boldogságos ünnepeket kívánok!

    Kiskukta, boldog karácsonyt!


    Dórikám :-) Köszönöm, ámen! Áldott karácsonyt kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  12. A mogyorókrém alatt a Nutellat erted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! S még véletlenül se a mogyoróvajat!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.