Még szeptemberben sütöttem egy brindzás brióst, ami annak idején mind a tésztájával, mind a formázási módjával elbűvölt.
S akkor jött Max, és kijelentette, hogy ez nem igazi briós! El is magyarázta, milyen az autentikus forma, és a lelkemre kötötte: De megsüssed ám!
Megsütöttem! Max receptje és tanácsai alapján - és szerényen fejet hajtok előtte :-) Ez egy isteni finom, foszlós, tépkedhető, békebeli cukros briós! Bögre tejjel és vajjal reggeliztük rettentő megelégedéssel!
Cukros briós
Hozzávalók 8 nagy darabhoz:
S akkor jött Max, és kijelentette, hogy ez nem igazi briós! El is magyarázta, milyen az autentikus forma, és a lelkemre kötötte: De megsüssed ám!
Megsütöttem! Max receptje és tanácsai alapján - és szerényen fejet hajtok előtte :-) Ez egy isteni finom, foszlós, tépkedhető, békebeli cukros briós! Bögre tejjel és vajjal reggeliztük rettentő megelégedéssel!
Cukros briós
Hozzávalók 8 nagy darabhoz:
- 1 dl tej
- 3 egész tojás
- 18 dkg olvasztott vaj
- 8-10 dkg cukor
- 50-55 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás a kenéshez
- cukor a tetejére
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük. Tojás függvénye, mennyi liszt kell hozzá, nekem az eredeti 45 dkg-nyihoz még kellett tennem néhány evőkanálnyit! Néha nézzünk rá, ha farkat húz a tészta, adjunk neki lisztet!
Ha megkelt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. Lisztezett munkalapon hosszú hurkát sodrunk belőle, s most jön a formázás! A tésztahurka egyik végét három ujjunk közé csippentjük, mintha csak sót csippentenénk. A 3 összecsípett, tésztát tartó ujjunk köré tekerjük a tészta további részét - így érjük el a klasszikus briós formát!
A tészta végét a tésztacsiga alja alá hajtjuk, nehogy letekeredjen sülés közben.
Langyos helyen 15-20 percig kelesztjük. Kelesztés után tetejét átkenjük 1 felvert tojással, meghintjük kristálycukorral, és 180 fokra - vizes lábaskával az aljában - előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Ahogy már mondtam: igazi, békebeli foszlós briós!
Max :-) Köszi :-)
Ha megkelt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. Lisztezett munkalapon hosszú hurkát sodrunk belőle, s most jön a formázás! A tésztahurka egyik végét három ujjunk közé csippentjük, mintha csak sót csippentenénk. A 3 összecsípett, tésztát tartó ujjunk köré tekerjük a tészta további részét - így érjük el a klasszikus briós formát!
A tészta végét a tésztacsiga alja alá hajtjuk, nehogy letekeredjen sülés közben.
Langyos helyen 15-20 percig kelesztjük. Kelesztés után tetejét átkenjük 1 felvert tojással, meghintjük kristálycukorral, és 180 fokra - vizes lábaskával az aljában - előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Ahogy már mondtam: igazi, békebeli foszlós briós!
Max :-) Köszi :-)
Szep nagyon. Reggelinek lenyomnam a torkomon.
VálaszTörlésDe gyönyörűűűűűű!!!
VálaszTörlésO, de szepseges!
VálaszTörlésSzerintem uzsonnára sem rossz...Lekvárral???Fincsi!
VálaszTörlésEdit, nem kell ezt nyomni :-)) Csúszik ez magától is :-))
VálaszTörlésAndi, Judith - köszönöm!
Trin, hozhatod a lekvárt! :-)))
My name is Paul.
VálaszTörlésPaul Lopkovics:-)
Régen csináltam már, most az ünnepekben megcsinálom reggelire az aprónépnek.
Off: Dobtam neked egy kérdést, ha jársz felém meglátod. Bár asszem Trinity egy kicsivel megelőzött. : )
VálaszTörlésHu, de gyönyörű!
VálaszTörlésSzép! így vasárnap reggelre befogadnám a konyhámba!
VálaszTörlésúristen :$ ám ez csak kilsőre jó és belsőre fúj avgy mindkető jó?
VálaszTörlésMég soha nem tettem fel olyan ételt, ami kívülről szép volt, állagra-ízre viszont borzadály. Miért tettem volna? Ha valaki elkészíti, csalódna - értelme semmi...
TörlésA briós külsőleg szép :-), belsőleg puha, foszlós.
Próbát javaslok!
Nagyon finom lett! Külön köszönet az időtakarékos kenyérsütőnek:-)
VálaszTörlésÉn göngyöltem bele fahéjas cukrot és kakaót is... Köszönöm a remek receptet!
Emese
Kedves Emese! Nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök a sikernek :-))
TörlésA fahéjas/kakaós cukorral való spékelés szuper jó ötlet!!!