Befejező részéhez érkezett a VKF!XXX - saga :-))) Még mindig édességek, csodálatos finomságok sorjáznak! Csak ismételni tudom magam: ebből aztán lehet csemegézni!
Csapjunk is bele, felsorolás menete ABC szerint.
Partizán Orsi kekszén jót mulattam :-) Már a neve is meghökkentő:
szappankeksz! Micsoda??? Orsi blogtársa számára (Kalinka) a rozmaring illata a szappant idézi - legyen akkor ez egy finom, ehető szappan! Azt még hozzá kell tegyem - ezt meg is írtam Orsinak-, hogy nekem meg nagypapám kb. 15 évvel ezelőtt használt rozmaring illatú reumakenőcse ugrott be, mint emlék :-))) Ezek után pedig nincs más hátra, süssük meg a kekszet, s ki-ki döntse el, milyen emlékek fűzik a rozmaring illatához :-))
Phzs, az
Ecet és olaj blog kiváló írói vénával megáldott háziasszonya egy békebeli finomságot sütött ajándékba:
lekváros linzert! Már a fotó maga visszarepített a gyerekkorba színeivel, hangulatával csakúgy, mint Phzs-t, aki maga is jócskán visszatekintett a múltba! A recept egy ősrégi Brigitte c. német női lapból származik. Ráadásul sok-sok kitűnő ötletet kapunk kiegészítő ajándék gyanánt a linzer mellé, érdemes tallózni!
Piszke egy igen különleges recepttel rukkolt elő:
sütött-főzött gyümölcskenyeret készített! Elmondása szerint nem igényel több évtizedes szakmai múltat a konyhában :-), az alapanyagokat egyszerűen összefőzzük, aztán szép lassan formában kisütjük, és bámulatosan finom sütemény a jutalmunk! Ráadásul akár 2 hónappal előbb is elkészíthető! Így szűk 3 héttel karácsony előtt igazán érdemes nekifogni!
Piszkének igazán nem lehet oka panaszra, ami az ízlést illeti :-)) Kedvenc csoki kérdésre a válasz: "Anthon Berg marcipános-aszalt szilvás-madeirás", de eleddig a dán királyi udvar szállítója nem kanyarodott be az utcájukba egy tekintélyes szállítmánnyal :-) Úgy tűnik, a probléma megoldásra került: házilag előállított
Anthon Berg, letaszítva trónjáról a sárgabarackos gombócokat! Csak tekintsük meg a képet: kétségünk sem marad...
Reni az élet napos oldalán komoly munkálatokba fogott, s több ajándékot is készített - ha már lendületben volt! Először egy szenzációs
marcipános bonbon - házilag gyúrt marcipánból! Reni-anyu, bejegyzés felett tessék elsiklani :-) Nagyon komoly :-))
Következő ajándék a sorban
Renitől voltaképpen végtelenül egyszerű, mégis egyszerűségében pompás kísérője az ünnepi sütkérezésnek!
Házi bourbon-vaníliás cukor, igazi vaníliával - ahogy azt kell!
Egy finom ropogtatnivaló még mindig
Renitől:
karácsonyi cantuccini! Reni is felrúgta a hagyományokat, s idén a megszokott mézeskalács parkolópályára került, s jönnek helyette az újdonságok: cantuccini, gyömbéres keksz, ésatöbbi, ésatöbb... Hiába no, tudni kell megújulni, remek választás!
Végezetül egy "alapmű" így karácsony tájékán, mely számtalan ünnepi csemege nélkülözhetetlen hozzávalója:
kandírozott citrushéj! A kvázi megszokott cukrozott héjak után ez egy üvegbe töltött, szirupban ázó változat, melynek épp az a lényege, hogy ne száradjon ki. Felhasználási lehetőségeinek száma majdhogynem végtelen!
Rossamela ajándékától azt hiszem, nagyon sokan dobnánk egy hátast :-)
Trüffeleket készített, egyedülálló módon szarvasgombával ízesítve! Súgom, hogy ez az ajándék tavaly készült, az ideieket hétpecsétes titokként őrzi - ám ha szarvasgombához jutunk, igazán exkluzív ajándékkal kedveskedhetünk! Kétfajta színben, kétfajta ízben!
"Ember ilyet nem is tud csinálni! Ilyet csak cukrászda tud!" - hangzott el egy 13 éves ételkritikus szájából a mondat :-) A gyermek igazat szólt! Saját levében csokis-mogyorós mini habcsókjai egyszerűen bámulatosan gyönyörűek - ugyanakkor embert és türelmet próbáló falatok is! Hogyha hasonlattal kellene élni:
"a picurka sütik összeragasztása megközelíti egy marék bolha megpatkolásának nehézségi fokát". Nos, türelem habcsókot terem :-)
Szepyke sorozata következik! Szepy, aki izgatottan számol visszafelé karácsonyig, mint egy copfos kislány! S akinél a "fontosak" egy ideje saját készítésű ajándékokkal zsúfolt csomagot kapnak! Én is izgulnék, ha rokonok lennénk :-) Mi minden finomságot fog rejteni a Jézuska doboza! Elsőként egy
gyömbéres fehércsoki ropogós köntösben! Milyen kis szégyellős, köntöst vett :-)
Nézzük tovább Szepy repertoárját! Következzék egy
tál, tele-tele karácsonytól illatozó, csalogató süteményekkel! Soroljam? Mandulás kétszersült. Gyümölcskenyér. Panettone. Khm-khm, gumimacikkal :-))) Amik helyes kis üvegszerű ablakokká alakulnak a tésztában hő hatására! A szentség és az ő törése! :-) Szédületes!
Mézeskalácsok. Még mindig Szepytől! Most mondjam azt, hogy ipari mennyiségben? Ipari mennyiségben! 4 kg lisztből!!! Pillanat alatt összeállítható, utána vegyünk ki egy nap szabit, hogy kisüssük. Rögtön puha, nem kell alma mellett időznie! Szav. idejét jellemzi, hogy Szepy nagymamájánál még következő év augusztusában is volt belőle néhány darab, s kutya bajuk sem volt!
Újra
Szepy alkotása, újra mézzel :-)) Egy
last minute mézespuszedlit sütött az ajándékok forgatagában. Nevét onnan kapta, hogy valamilyen titokzatos úton-módon ez a sütemény minden évben az utolsó pillanatban készül el. De minden évben elkészül, mert könnyű, egyszerű és őrületesen finom! A tészta ráadásul a hűtőben sokáig eláll nyersen, akár frissiben is süthetünk belőle 1-1 adagot. Ki ne hagyjuk, amondó vagyok!
Répatorta
muffinnak álcázva -
Szepy kreatívságát dicséri a süti! Tudni kell, hogy a répatortája egyszerűen világbajnok, apró kapszlikban megsütve a tészta csodás ajándékként kelt új életre! A kekszekkel, bonbonokkal ellentétben ez nem áll el hetekig, csak1-2 nappal az ajándékozás előtt süssük meg!
A faluvégi kurta konyhában
Thrini jóvoltából egzotikus nevű keksz sült:
szerecsenkeksz! Náluk nem honosodott meg a hagyomány, hogy ajándékul valami gasztro-jellegű, de egy ilyen finom keksznek, egy vagány fémdobozba rejtve egy barátnő biztos örülni fog :-)
A Zamat és illat
blog háziasszonya,
Trinity mákvirágot sütött :-) Idézem gondolatait:
"Egy nagyobb tányérra helyezve, celofánba csomagolva, szép masnival átkötve, 1-2 színes gömbbel vagy angyalkával feldíszítve méltán kerülhet a fa alá, majd a karácsonyi asztalra is!! Igaz, ez nem az előre elkészíthető kategória, de akinek az utolsó napokra is marad a készülődésből, azok megsüthetik... Amennyiben ajándékba készítjük, akkor én szórócukorral díszíteném."Íme egy szívből jövő ajándék!
Újabb finomság
Trinity-től:
gesztenyés-mascarponés bonbonok formájában! A határidő lejártát kongató postomtól "pánikba esve" gyors golyózás kezdődött a konyhában, melynek eredménye a mellékelt képen is látható! Gesztenye, mandulás csoki, lágy mascarpone... Egy alkotó pánik, kéremszépen!
Az elkárhozás véleményem szerint így ölt testet, ahogy már
Gesztenyénél is láttuk :-)) Sokszor jár egy rugóra a gasztrobloggerek agya :-))
Étcsokipohárkákba töltött kávés és fehércsokis mousse Trinity-től! Ugye-ugye, aki gasztro jellegű dolgokra fókuszálva járja a boltokat :-) Soha édesebb bűnbeesést!
A sorban az utolsó műremek
Trinity-től:
narancszselés-marcipános bonbonok... Akit egyszer a bonbonkészítés láza megcsapott :-)) Nincs menekvés! Ahogy
Piszkénél is a kedvenc csoki, úgy itt a híres-neves
Dominosteine volt a kiindulási alap, innen kezdte meg szorgos menetelését az a bizonyos vezérhangya :-) Terv teljesítve: egy csodálatos ünnepi desszert-gasztroajándék kerekedett belőle!
Tündér kezei közül kerültek ki a most következő parádés remekművek! Első körben egy bonbon - birskörte sajtból!
Mondom, hogy kitűnő volt az idei termés, egyre csak mondom :-)) Tündér is eljátszott a birssajt-bonbon gondolatával, s a tettek mezejére lépés őt igazolta! Gyönyörű bonbonok születtek!
A következő három ajándék
Tündértől egy dologban egyezik meg: mindegyik alapja a tojáshab. Először egy remekbe szabott, gyönyörű
habcsók! Jótanács habcsók készítéséhez: felverés előtt érdemes 2-3 napig!! pihentetni a tojásfehérjét, utána verni kemény habbá cukorral. Úgy fog viselkedni, ahogy mi akarjuk! Például így, ahogy a képen is látszik!
Ha már tudjuk a gyönyörű habcsók készítésének titkát, ne habozzunk: készítsünk habtallért is! Itt és most
mogyoróval Tündértől, csokiba mártva, hogy fokozzuk az élvezeteket, ha még egyáltalán lehetséges fokozni :-)
Töltött habtallér Tündér konyhájából! Készítésének története igen érdekes :-) Előző este a macaron receptjét tanulmányozta éppen - s olvasás után teljesen elment tőle a kedve. Másnap új erőre kapva elszántan fogott hozzá a sütéshez, így született meg a töltött habtallér! A töltelék is a véletlen műve: volt még otthon némi csokoládékrém, kis dúsítás és voilá!Hiába no, a kreatívság az kreatívság!
Ugyan ma már 6-a van, de szerintem még most sincs késő elkészíteni az a
dventi naptárat! Ahogy
Valika is tette: mézes tésztából 1-1 "kártyalapot" vágott ki, kisütötte, feldíszítette. Így igazán boldogság visszaszámolni karácsonyig, s talán nem is telik majd olyan nehezen az odáig hátralévő idő :-) Legfeljebb most gyorsan egymás után megeszünk 6 napi adagot! Nem hinném, hogy bárkitől is áldozatot követelne :-)
Vali ezen ajándékától egész egyszerűen eltátottam a számat! Az unokája számára készített mézeskalács
szán, a bakon ott a télapó, és virgonc rénszarvasok húzzák! Én, aki egy egyenes vonalat nem vagyok képes húzni, leborulok ilyen kézügyesség előtt :-) Tessék benne gyönyörködni, bátraknak kötelező kipróbálni :-)
Vesta két legyet ütött egy csapásra!
Gyömbért kandírozott, majd azzal a lendülettel egy részét fel is dolgozta. Tuti járt már az Ikeában :-)) Illatos, ropogós
gyömbéres kekszet sütött, ezzel csalva mosolyt a megajándékozott arcára! Azt meg el sem tudom hinni, hogy bárki azt feltételezné róla, hogy nem tud a boltit messze lepipáló sütit sütni! Kizárt. Halló, itt a bizonyíték!
Amit
Yasmine művelt a csokival, az valami szédületes! Ügye keze munkáját már számtalanszor megcsodálhattuk, a kelt tésztái, kenyerei, süteményei fantasztikusak, s most a csokoládé!
Ajándékdobozkát öntött ugyanis belőle, s alaposan megtömte vidám marcipán figurákkal! Eszméletlen!