Klasszikus karácsonyi sütemény, melyet számtalanszor sütöttem már - másoknak ajándékba. Sütemény, melyet ezen okból kifolyólag sosem kóstoltam! Persze tudtam milyen: egyik kolléganőm anyukája rendszeresen küld az ünnepekre eredeti drezdai kalácsot Németországból - én a más ajándékából ettem :-)
Most szándékosan készítettem picike kis stolleneket: ezt aztán mindenki meg tudja kóstolni! Fémdobozban sokáig eláll, ha nem járunk rá egyfolytában!
Az illata egyszerűen ellenállhatatlan: fahéj, szerecsendió, citrushéjak... A tenyerem, később az egész lakás ebben az illatfelhőben úszott! A klasszikus verzióval ellentétben csak vékonyan porcukroztam, mert nem szeretem, ha ropog a fogam alatt. Élvezeti értékén mit sem ront!
Most szándékosan készítettem picike kis stolleneket: ezt aztán mindenki meg tudja kóstolni! Fémdobozban sokáig eláll, ha nem járunk rá egyfolytában!
Az illata egyszerűen ellenállhatatlan: fahéj, szerecsendió, citrushéjak... A tenyerem, később az egész lakás ebben az illatfelhőben úszott! A klasszikus verzióval ellentétben csak vékonyan porcukroztam, mert nem szeretem, ha ropog a fogam alatt. Élvezeti értékén mit sem ront!
Mini stollenek
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 30-35 dkg liszt (tojás nagyságától függ)
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 2-3 nagyobb tömb rahát!!
- 1/2-1/2 citrom és narancs lereszelt héja
- 1/2 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- pici reszelt szerecsendió
Plusz:
- 10 dkg mazsola
- 1-1 ek. kandírozott narancs- és citromhéj
- tetejére porcukor
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-megkelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk. Meghintjük a beáztatott, lecsepegtetett mazsolával, a felaprózott raháttal és a kandírozott citrushéjakkal, jól beledolgozzuk.
Kis darabokra vágjuk, és két tenyerünk között ujjnyi vastag nudlikat sodrunk belőle. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, 10-15 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral.
Ha megkelt, lisztezett nyújtólapra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk. Meghintjük a beáztatott, lecsepegtetett mazsolával, a felaprózott raháttal és a kandírozott citrushéjakkal, jól beledolgozzuk.
Kis darabokra vágjuk, és két tenyerünk között ujjnyi vastag nudlikat sodrunk belőle. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket, 10-15 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral.
Hú, Viki! Ez is nagyon szuper, olyan nekem való, főleg, hogy a kenyérsütőgép is dolgozhat :-)) Drága Mamám hókiflijére emlékeztet. Idén először kezd dolgozni bennem, hogy lehet, hogy kerül a fa alá gasztroajándék is...Hm, köszi-köszi. Jaj, nagyon várom a VKF-es összefoglalót!! Ja és kedden várunk benneteket!
VálaszTörlésJaj, kéééééééééééééééééééééééééérek!
VálaszTörlésIgaza van Szepykének, én is megyek végig a blogokon, és majd kiesik a szemem az éhségtől...és a gyönyörűbbnél gyönyörűbb sütiktől. Ezt is meg kéne sütnöm.....
VálaszTörlésMindig szemeztem vele, de még nem kóstoltam, a sok porcukortól megrettentem. De így leírva nagyon jól hangzik:)))
VálaszTörlésPiciben még nem ettem...de még gusztább és praktikusabb is!!! Nagyon kis helyesek lettek!!!
VálaszTörlésEzt én imádom!!! :)
VálaszTörlésEddig mindig készen vettem, nagyon ritkán, mert baromi drága! De ezt most ki fogom próbálni! :)
Bocsánat, csak tőlem a gmalre kérdéses, hogy megérkezik-e az üzenet, ezért ide is beteszem:
VálaszTörléshttp://piszke.blogspot.com/2009/11/vkf-xxx-hazi-mezes-marcipan-anthon-berg.html
http://piszke.blogspot.com/2009/11/vkf-xxx-sutott-fozott-karacsonyi.html
Jó munkát!!
Liz, aham olyan neked való :-) Az ajándékokról akkor egyeztetünk kedden, jó? Lesz miből válogatni...
VálaszTörlésSzepy, éééééééljen! :-))
VálaszTörlésAndi, mi lesz még eztán :-)) Hajjaj! Eszméletlen művek érkeztek!
VálaszTörlésKriszta, a rengeteg porcukor engem is borzaszt :-) Itt tök jól érvényesülnek a fűszerek!
VálaszTörlésTrin, én még nagyot sem a sajátomból :-))) Mindig csak a német importból :-)
VálaszTörlésFlat Cat, remélem ízleni fog! Íze stollen, külseje hókifli :-)
VálaszTörlésJúúújj ezek nagyon fincsik lehetnek, a nagy testvérét párszor már gyártottam marcipánnal a közepén, de ezek így annyira cukik, ki kell majd próbáljam.köszi
VálaszTörlésÍ.Sz :-))) Aha! Ezek a kistesók :-DDD
VálaszTörlésOszt rahát honnan vót?
VálaszTörlésCsúcs ez a mini stollen!
VálaszTörlésEgy kis reszelt marcipán biztos nem fog rontani rajta ;-)
Viki, ebből hány darab lesz kb.???
(gondolom nem baj, ha a rahát kimarad?!)
Üdv: LK