Vegasztrománia oldalán láttam meg ezt a gyönyörűséges kenyeret! Nagyon szeretem a sütőtököt, nem volt kérdés, hogy kipróbálom!
A héja ugyan nem lett olyan szépséges ropogós, mint a "mintapéldányé" :-), de nagyon finom lett! Nincs harsogó tökíze, a színét viszont nagyon feldobta! Zuram csodálkozott is, mitől ilyen a kenyér... Persze nem panaszkodott, hanem elégedetten majszolt!
Sütőtökös kenyér
Hozzávalók:
A tököt meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. Pépesre törjük és kihűtjük.
A hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk. Az eredeti receptben az szerepelt, hogy elegendő az a folyadék, amennyit a tök főzés közben magába szed, illetve a tök természetes víztartalma. Nos, nekem nem volt elég, hanem simán felvette a kb. 1,5 dl vizet.
Szóval a tésztát kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük. Legközelebb tálban fogom, mert kicsit ellágyította a tésztát a meleg, de sebaj.
Újra átgyúrjuk, vekni formára igazítjuk, s letakarva kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaskával. A kenyeret lekenjük vízzel, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kong az alja. Rácsra téve kihűtjük.
Nagyon finom, foszlós, ragyogó színű kenyér, köszönöm az ötletet!
A héja ugyan nem lett olyan szépséges ropogós, mint a "mintapéldányé" :-), de nagyon finom lett! Nincs harsogó tökíze, a színét viszont nagyon feldobta! Zuram csodálkozott is, mitől ilyen a kenyér... Persze nem panaszkodott, hanem elégedetten majszolt!
Sütőtökös kenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sütőtök, pucolva
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 kk só
- 1 mk. rozmaring
- kb. 1,5 dl víz
A tököt meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. Pépesre törjük és kihűtjük.
A hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk. Az eredeti receptben az szerepelt, hogy elegendő az a folyadék, amennyit a tök főzés közben magába szed, illetve a tök természetes víztartalma. Nos, nekem nem volt elég, hanem simán felvette a kb. 1,5 dl vizet.
Szóval a tésztát kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük. Legközelebb tálban fogom, mert kicsit ellágyította a tésztát a meleg, de sebaj.
Újra átgyúrjuk, vekni formára igazítjuk, s letakarva kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaskával. A kenyeret lekenjük vízzel, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kong az alja. Rácsra téve kihűtjük.
Nagyon finom, foszlós, ragyogó színű kenyér, köszönöm az ötletet!
Ajaj, nálam is van talonban valami hasonló, de nem posztolom még-el vagyok maradva:)))
VálaszTörlésA tiéd csodaszép lett!!!! Rozmaringgal nagyon finom!!!
Viki, nagyon szép lett!
VálaszTörlésÉn péksütinek formázva sütöttem és a te ihletésedre sült sütőtökkel. Próbáld ki, nem lesz döblecebb :) ízű, de ha lehet, még kapósabb lesz :)
Trin, ez a fránya idő :-)) A rozmaring tényleg jó választás volt!
VálaszTörlésGarffykám, na azt elhiszem! Levesnek még nem? Már elfogyott, mire leveske lett volna belőle? :-))
én zsályával és tökmaggal bolondítottam meg :)
VálaszTörlésHú Mandy! Tökmag! Jaj de finom lehetett :-)
VálaszTörlés:) örülök, h megsütötted!
VálaszTörlésGyönyörű!! Nálam is vár egy hasonló postolásra, de akkor majd később. Most úgyis mindenki édeset akar errefelé :DD
VálaszTörlésNana, köszönöm az ötletet! Remek volt!
VálaszTörlésYasmine, csak nyugodtan :-) Szóval nálad édesért tüntetnek :-))) Hallod, a lángos után... Lementem hídba!
Most szedtük le a sütőtököket,gyüjtöm a recepteket,bár simán sütve imádom leginkább.Érdekes ez a kenyér,biztos finom.
VálaszTörlésMég nincs egy hete, hogy nagy szerelembe estem a sötőtökkel!:)))
VálaszTörlésBelly, akkor hegyekben áll a sütőtök? Húha! De jókat fogsz belőle alkotni... Hmmmmmm...
VálaszTörlésSzepy :-DD Üdv a klubban! Mesélj! Sima sült tök volt, vagy leves? Hogy történt?