2009. november 6., péntek

Paprikás krumpli - római tálban

Nem mondhatnám, hogy sűrű vendég a konyhánkban. Pedig egyszerű, olcsó és gyors, valódi hóvégi étel :-)

Ez itt mégsem a gyors verzió. Hanem egy komótosan készülő, saját gőzében párolódó, ízeket összesimító egytálétel. Mely amíg készül, simán lehet mellette bármi mást csinálni. Amolyan beteszem - kiveszem. Mint a bankos reklám :-D Megvan? Figura a hasitasival :-) Imádom!

A végeredmény aztán egész más ízélmény, mint a "megszokott" hosszú lére engedett paprikás krumpli. Szaftos, elomlóan puha, gazdag ízű. Házi savanyúsággal egyszerűen pompás!





Paprikás krumpli - római tálban

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 pár virsli
  • 10-15 dkg lángolt kolbász (házi kolbász)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • olaj
  • pirospaprika


A római tálat hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, hogy kioldódjon a színe. Pici vízzel felöntjük, és néhány percig forraljuk - pörköltalapot készítünk. Ha kész, elkeverjük 1 dl tejföllel.

A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk, s belehalmozzuk a római tálba. Tetejére simítjuk a tejfölös pörköltalapot, rákarikázzuk a virslit és a kolbászt.

Az egészet áthúzzuk a maradék tejföllel, befedjük a római tál beáztatott tetejével, és hideg!!! sütőbe tesszük.

Közepes hőmérsékleten hagyjuk saját gőzében párolódni, sülni, ízessé válni olyan 60-80 percig. Nem tévedés, kell ennyi idő. Az illata elkezd terjengeni a lakásban, szimatoló családtagok kezdenek érdeklődni, mikor eszünk már?

Amúgy rusztikusan kínáljunk hozzá friss fehér kenyeret és házi savanyúságot!

19 megjegyzés:

  1. Nalunk is krumplisd egytal volt a tegnap.
    Osszedolgozunk... :)

    VálaszTörlés
  2. Lányok, ti már napi szinten telepatikus kapcsolatban vagytok :)

    Viki, így még nem készítettem, nagyon finomnak hangzik.

    VálaszTörlés
  3. Garffy, ha megegyeznenk elore, akkor sem jonne igy ki! :D

    VálaszTörlés
  4. Edit :-))) Ez van. Fránya hóvége :-)) És milyen jó dolgok kerekednek ki belőle!

    VálaszTörlés
  5. Garffykám, a helyzet az, hogy fizikailag közel vagyunk, így jól terjednek az agyhullámok :-))

    De őrület, néha mik csengenek össze...

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Én a rakott krumplit is ebben a tálban készítem, hihetetlenül finom és szaftos lesz. Mellesleg pedig jól lehet lakást takarítani mellette, mert szépen elsüldögél egymagában a sütőben.

    VálaszTörlés
  7. Érdekes, bár a p. krumliban pont a levét csípem, amibe villával lehet törni a krumplit. A hasitasit imádom magam is!

    VálaszTörlés
  8. Ez tényleg tök más, mint ahogy én készítem-de nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Névtelen :-) Aki kitalálta a római tálat, isten áldja! Kaját és kenyeret is szoktam benne sütni, imádom! Beteszem, kiveszem :-D

    S azok az ízek!

    VálaszTörlés
  10. Karulino :-) Én nem :-)) Sosem töröm össze, Zuram annál inkább, nézni nem bírom :-D

    VálaszTörlés
  11. Trin, egész-egész más, egy új dimenzió! Isteni!

    VálaszTörlés
  12. Ez születik,ha a hagyományos paprikás krumpli és a rakott krumpli összházasdik,nem?:-)))
    Naggggyon guszta!

    VálaszTörlés
  13. Megint egy szuper ötletet!!! Ennek már csak a neve paprikás krumpli, mert az ennek a nyomába sem léphet(azért én azt is imádom). Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  14. Jéééééééé, még soha nem hallottam így készítve!

    VálaszTörlés
  15. Andi, felcsapok házasságközvetítőnek :-DD Ha mind ilyen sikeres lesz... :-)))


    Gizike, ízében furcsán más - ugyanazokból a hozzávalókból! Ez nekem jobban is ízlett :-)


    Szepy, és ízlene, mondd?

    VálaszTörlés
  16. Ezt
    Ma kipróbálom . Sajnos nincs római tálam, de szerintem nem fog megsértődni egy tűzálló tálba sem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megsértődni biztos nem fog :-) Kíváncsi vagyok a végeredményre!

      Törlés
  17. Itt látható a végeredmény. Isteni lett. Köszi az ötletet :-)

    VálaszTörlés
  18. Kedves Viki!
    Örülök, hogy rá találtam a bloggodra.
    Nem lógok a konyhakilincsen, de tőled kedved kaptam, megtérítettél. Ez olyan mint a vallás.
    Sajnálom, hogy nem lehet megkostólni a főztödet.
    Andreas
    Svédország
    Ui. Ne hagyj el minket, folytasd a bloggodat :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.