Nem mondhatnám, hogy sűrű vendég a konyhánkban. Pedig egyszerű, olcsó és gyors, valódi hóvégi étel :-)
Ez itt mégsem a gyors verzió. Hanem egy komótosan készülő, saját gőzében párolódó, ízeket összesimító egytálétel. Mely amíg készül, simán lehet mellette bármi mást csinálni. Amolyan beteszem - kiveszem. Mint a bankos reklám :-D Megvan? Figura a hasitasival :-) Imádom!
A végeredmény aztán egész más ízélmény, mint a "megszokott" hosszú lére engedett paprikás krumpli. Szaftos, elomlóan puha, gazdag ízű. Házi savanyúsággal egyszerűen pompás!
Paprikás krumpli - római tálban
Hozzávalók:
A római tálat hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, hogy kioldódjon a színe. Pici vízzel felöntjük, és néhány percig forraljuk - pörköltalapot készítünk. Ha kész, elkeverjük 1 dl tejföllel.
A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk, s belehalmozzuk a római tálba. Tetejére simítjuk a tejfölös pörköltalapot, rákarikázzuk a virslit és a kolbászt.
Az egészet áthúzzuk a maradék tejföllel, befedjük a római tál beáztatott tetejével, és hideg!!! sütőbe tesszük.
Közepes hőmérsékleten hagyjuk saját gőzében párolódni, sülni, ízessé válni olyan 60-80 percig. Nem tévedés, kell ennyi idő. Az illata elkezd terjengeni a lakásban, szimatoló családtagok kezdenek érdeklődni, mikor eszünk már?
Amúgy rusztikusan kínáljunk hozzá friss fehér kenyeret és házi savanyúságot!
Ez itt mégsem a gyors verzió. Hanem egy komótosan készülő, saját gőzében párolódó, ízeket összesimító egytálétel. Mely amíg készül, simán lehet mellette bármi mást csinálni. Amolyan beteszem - kiveszem. Mint a bankos reklám :-D Megvan? Figura a hasitasival :-) Imádom!
A végeredmény aztán egész más ízélmény, mint a "megszokott" hosszú lére engedett paprikás krumpli. Szaftos, elomlóan puha, gazdag ízű. Házi savanyúsággal egyszerűen pompás!
Paprikás krumpli - római tálban
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 pár virsli
- 10-15 dkg lángolt kolbász (házi kolbász)
- 1 nagy pohár tejföl
- olaj
- pirospaprika
- só
A római tálat hideg vízbe áztatjuk 20-30 percre.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, hogy kioldódjon a színe. Pici vízzel felöntjük, és néhány percig forraljuk - pörköltalapot készítünk. Ha kész, elkeverjük 1 dl tejföllel.
A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, megsózzuk, s belehalmozzuk a római tálba. Tetejére simítjuk a tejfölös pörköltalapot, rákarikázzuk a virslit és a kolbászt.
Az egészet áthúzzuk a maradék tejföllel, befedjük a római tál beáztatott tetejével, és hideg!!! sütőbe tesszük.
Közepes hőmérsékleten hagyjuk saját gőzében párolódni, sülni, ízessé válni olyan 60-80 percig. Nem tévedés, kell ennyi idő. Az illata elkezd terjengeni a lakásban, szimatoló családtagok kezdenek érdeklődni, mikor eszünk már?
Amúgy rusztikusan kínáljunk hozzá friss fehér kenyeret és házi savanyúságot!
Nalunk is krumplisd egytal volt a tegnap.
VálaszTörlésOsszedolgozunk... :)
Lányok, ti már napi szinten telepatikus kapcsolatban vagytok :)
VálaszTörlésViki, így még nem készítettem, nagyon finomnak hangzik.
Garffy, ha megegyeznenk elore, akkor sem jonne igy ki! :D
VálaszTörlésEdit :-))) Ez van. Fránya hóvége :-)) És milyen jó dolgok kerekednek ki belőle!
VálaszTörlésGarffykám, a helyzet az, hogy fizikailag közel vagyunk, így jól terjednek az agyhullámok :-))
VálaszTörlésDe őrület, néha mik csengenek össze...
Szia!
VálaszTörlésÉn a rakott krumplit is ebben a tálban készítem, hihetetlenül finom és szaftos lesz. Mellesleg pedig jól lehet lakást takarítani mellette, mert szépen elsüldögél egymagában a sütőben.
Érdekes, bár a p. krumliban pont a levét csípem, amibe villával lehet törni a krumplit. A hasitasit imádom magam is!
VálaszTörlésEz tényleg tök más, mint ahogy én készítem-de nagyon finom!!!
VálaszTörlésKedves Névtelen :-) Aki kitalálta a római tálat, isten áldja! Kaját és kenyeret is szoktam benne sütni, imádom! Beteszem, kiveszem :-D
VálaszTörlésS azok az ízek!
Karulino :-) Én nem :-)) Sosem töröm össze, Zuram annál inkább, nézni nem bírom :-D
VálaszTörlésTrin, egész-egész más, egy új dimenzió! Isteni!
VálaszTörlésEz születik,ha a hagyományos paprikás krumpli és a rakott krumpli összházasdik,nem?:-)))
VálaszTörlésNaggggyon guszta!
Megint egy szuper ötletet!!! Ennek már csak a neve paprikás krumpli, mert az ennek a nyomába sem léphet(azért én azt is imádom). Nagyon guszta!!!
VálaszTörlésJéééééééé, még soha nem hallottam így készítve!
VálaszTörlésAndi, felcsapok házasságközvetítőnek :-DD Ha mind ilyen sikeres lesz... :-)))
VálaszTörlésGizike, ízében furcsán más - ugyanazokból a hozzávalókból! Ez nekem jobban is ízlett :-)
Szepy, és ízlene, mondd?
Ezt
VálaszTörlésMa kipróbálom . Sajnos nincs római tálam, de szerintem nem fog megsértődni egy tűzálló tálba sem :-)
Megsértődni biztos nem fog :-) Kíváncsi vagyok a végeredményre!
TörlésItt látható a végeredmény. Isteni lett. Köszi az ötletet :-)
VálaszTörlésKedves Viki!
VálaszTörlésÖrülök, hogy rá találtam a bloggodra.
Nem lógok a konyhakilincsen, de tőled kedved kaptam, megtérítettél. Ez olyan mint a vallás.
Sajnálom, hogy nem lehet megkostólni a főztödet.
Andreas
Svédország
Ui. Ne hagyj el minket, folytasd a bloggodat :-)