Még mindig hegyekben a körte :-) A mélyhűtőben meg egy csirke alkatrészei: combja és melle.
Gyümölcs és hús nálunk igen kedvelt párosítás, így aztán turmixoltam egy fűszeres körtepépet, azzal bekentem a húsokat, és római tálban gyönyörűen megsült.
Héjában sült krumplit készítettem mellé. A sülő krumpli illata teljesen a nagyszüleimnél töltött hétvégék vasárnap reggeleit idézte. Papa korán kelt, rakás krumpli be a sütőbe. Amikor kész volt, egy régi pólóval bélelt kosárkába borította, meglocsolta vízzel, állni hagyta a gőzben. Utána a héja játszi könnyedséggel lejött. Picit átpirította kolbász-zsíron és tessék: kész is volt a voltaképpen rém egyszerű, mégis isteni finom vasárnapi reggeli :-) Igen, sült krumpli reggelire :-) Puha kenyérrel, savanyúsággal. Imádtam.
Imádom a mai napig. Papa kifejezetten nekem válogatott ki egy fél zsáknyi egyforma, kb. dió méretű krumplit, hogy kisunokája immár felnőttként kiélhesse a hajlamait :-)
Körtemázas csirke
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 5-6 kisebb, érett körte
- 1 mk. őrölt fahéj
- frissen őrölt szerecsendió
- pici csipet sáfrány (opcionális)
- bors
- 1-2 ek. méz
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
A combokat megmossuk, enyhén besózzuk.
A körtéket meghámozzuk, magházát kivágjuk, késes betétű robotgéppel péppé zúzzuk. A fűszerekkel ízesítjük.
Római tál aljába pakoljuk a húsokat, bekenjük a körtemázzal. Körédobjuk a fokhagyma gerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát, majd a tálat annak 30 percre beáztatott fedelével lezárjuk. Hideg sütőben kezdjük el sütni, s közepes lángon kb. 1 óra alatt elkészítjük.
A körethez a kicsi krumplikat sütőben megsütjük. Vagy kosárba borítjuk és meglocsoljuk vízzel, hogy gőz képződjön, vagy egy fél pohár vizet beloccsintunk a már elzárt sütőjű tepsibe, kicsit állni hagyjuk - héja így felpuhul, hipp-hopp lehúzható. Tetszés szerinti zsiradékon picit átpirítjuk, megsózzuk, és azon forrón tálaljuk is!
Huh, ez megint isteni... Kreativitásod nem ismer határokat, mindannyiunk szerencséjére! :))
VálaszTörlésÉn is imádom a hús-gyümölcs párost....és ezt feltétlenül ki kell próbálnom!
VálaszTörlésLassan át kell magamat keresztelni,mert ezeket a kajákat muszáj lesz kipróbálni:-))
VálaszTörlésNagyon tetszik!:-))
Yasmine :-) De aranyos vagy, köszönöm!
VálaszTörlésLori, nálunk is nagyon menő a gyümölcs és a hús együtt! Zuram is szereti, asszem ez ritkaság :-)
Andi :-) Keresztvíz alá tartsalak? :-)))
Zseniális ez a körtés máz! Annyira tetszik, hogy vacsira el is készítem birsalmából! :)
VálaszTörlésA héjában sült krumpli meg nekem is gyerekkori kedvencem, fokhagymás tejföllel! :)
Megint? Na jo, megeszem...
VálaszTörlésFlat-Cat, nekem jöhet a birsalmás cucc :-) Imádom az illatát!
VálaszTörlésA krumpli... Megboldogult gyermekkorom :-)
Edit :-) Bocsi! De rá fogsz szokni, meg fogod szeretni. Hidd el :-D
Nagyon fini lehet!!
VálaszTörlésVIKI drága, guríts nekem, kérlek szépen, néhányat azokból a körtékből :)
VálaszTörlésSült krumpli - gyerekkori emlék :), igen, méghozzá kellemes, meghitt és nagyon finom emlék :)
Ez a drága papi...Mire képes még most is az unokájáért!!! Habár tudom, te is imádod, szóval kölcsönös:)))
VálaszTörlésValóban nagyon ötletes a körtemáz-nagyon finom lehetett!!
Boszi, igen!
VálaszTörlésGarffykám, gurítanék én! Isten bizony, még van egy fél ládányi! Olyan illatos-csurgós körte :-)
Trin, kölcsönös a szerelem, abszolút! Nagyon hasonlítunk egymásra, már ami a habitust és a gondolkodásmódot illeti! Az a baj csak, hogy nem fiatalabb vagy 15-20 évvel...
Nagyon tutti jo ez a kortes maz, de ugyi vagy!!! kiprobalom az bizti! Koszi
VálaszTörlésSzerintem te készültél ma merénylettel ellenem!!:) Isteni finom lehetett!!!
VálaszTörlésMi kacsa zsírral és savanyú káposztával ettük anno a sült krumplit.(de finom is volt)
Körtéből körte lekvárt, ebből meg egy combját kérnék, megy egy pár szem krmplit, oszt csá!
VálaszTörlésDelish :-) Remélem, ízleni fog!
VálaszTörlésGizike, az bizony :-) Jaaaaaaj, egy kis jó kacsazsír... Jöhet!
Max, most főzzek lekvárt? Na majd meglátjuk :-)