Napok óta motoszkál a fejemben egy leves. Mindegy, csak gyümölcsből. Mindegy, csak krémleves legyen. Mindegy, de karácsonyi hangulatú legyen.
A mindegy-gyümölcs a nyáron eltett meggy lett, s azt kell mondjam, meghökkentő, ugyanakkor remek választás volt! Még sosem ettem meggyből krémlevest :-) Meg is dolgozott érte a botmixer, de leküzdötte az akadályokat!
Kaptam egy mézeskalács-fűszertől illatozó, lángoló színű levest, amit lágy tejszínhab-galuskákkal csitítottam. Őszintén? Egyszerűen mennyei... Szerény CV-smiley :-)))
Fűszeres meggykrém leves
Hozzávalók:
A befőttet fazékba borítjuk levével együtt, felöntjük annyi vízzel, hogy egy meggyleves alapot kapjunk. Nem mértem, kb. kétszeres mennyiség.
Felforraljuk, s főzzük kb. 15 percig, hogy a meggy (főleg a héja) jól megpuhuljon, turmixolható legyen! Ízesítjük a cukorral, mézzel, a fűszerkeverékkel, csipet sóval.
Ha megpuhult, botmixerrel leturmixoljuk. Kicsikét darabos marad, mint egy jobb minőségű rostos ivólé, ha hasonlítanom kellene.
A keményítőt a hideg tejjel simára keverjük, lassan a leveshez csurgatjuk, majd kiforraljuk. Langyosra hűtjük.
A tejszínből ovális habverővel, Z alakú mozdulatokkal lágy habot verünk - cukor nélkül. Teáskanállal kis galuskákat szaggatunk belőle a levesre - és már ehetünk is!
A mindegy-gyümölcs a nyáron eltett meggy lett, s azt kell mondjam, meghökkentő, ugyanakkor remek választás volt! Még sosem ettem meggyből krémlevest :-) Meg is dolgozott érte a botmixer, de leküzdötte az akadályokat!
Kaptam egy mézeskalács-fűszertől illatozó, lángoló színű levest, amit lágy tejszínhab-galuskákkal csitítottam. Őszintén? Egyszerűen mennyei... Szerény CV-smiley :-)))
Fűszeres meggykrém leves
Hozzávalók:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2-3 ek. cukor
- 2 ek. méz
- 1 csapott tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek. ételkeményítő
- 2-3 dl tej
- 1 dl tejszín
A befőttet fazékba borítjuk levével együtt, felöntjük annyi vízzel, hogy egy meggyleves alapot kapjunk. Nem mértem, kb. kétszeres mennyiség.
Felforraljuk, s főzzük kb. 15 percig, hogy a meggy (főleg a héja) jól megpuhuljon, turmixolható legyen! Ízesítjük a cukorral, mézzel, a fűszerkeverékkel, csipet sóval.
Ha megpuhult, botmixerrel leturmixoljuk. Kicsikét darabos marad, mint egy jobb minőségű rostos ivólé, ha hasonlítanom kellene.
A keményítőt a hideg tejjel simára keverjük, lassan a leveshez csurgatjuk, majd kiforraljuk. Langyosra hűtjük.
A tejszínből ovális habverővel, Z alakú mozdulatokkal lágy habot verünk - cukor nélkül. Teáskanállal kis galuskákat szaggatunk belőle a levesre - és már ehetünk is!
Gyönyörű!
VálaszTörlésZ, mint Zenesz. :)
VálaszTörlésMost Imo is megenne... cseresznye/meggy korszakban van :)
De szeretem az ilyen krémleveseket.
VálaszTörlésAlmából is de finom:D
De gyönyörű színe van, és milyen finom lehet!:)
VálaszTörlésBelly :-) Nálatok is sok meggy termett, hajrá!
VálaszTörlésEdit :-DD Ilyen aspektusból eszembe sem jutott! Nosza, Imonak egy nagy fazékkal!
Gabi,igen! Almából is!
Szepy, légy a vendégem :-) Van még! És nem integetsz, éljen!!
Micsoda színek!! A mély bársonyos bordós a fehérrel... Tiszta Karácsony! Isteni lehet! :))
VálaszTörlésNagyon tetszik ez is! :))
VálaszTörlésAz a gyönyörű mélybordó színe...Úgysem ebédelek mostanában -elfelejtek enni..Khmmm, ez most kellőképp meghatott, ugye??
VálaszTörlésYasmine, teljesen meg vagyok kergülve a karácsonytól :-)
VálaszTörlésMónika :-) A lányszakasznak szeretettel!
Trin, tálalok! Hidegen vagy langyosan? Tejszínhabbal, ugye?
Ez igen!!! Érdekes, számbavettem, hogy milyen gyümölcsből nem főztem még krémlevest; ugye kitalálod?
VálaszTörlésKata, bingó! Jelentem, én sem! Ezidáig meggykrém leves-szűz voltam :-)))
VálaszTörlésIyenkor (majdnem-télen) ez annyira jó fogás! Feledteti a hideg-szürke napokat!!:)
VálaszTörlésJajj az ilyen levesek a gyengéim, sajnálom, hogy nem vettem észre reggel, mert ma itthon voltam, ráértem főzicskézni. Na nem baj, majd holnap...
VálaszTörlésNapmátka, ahogy mondod! Köd van, szürkeség. Ez a tüzes szín egyszerűen egy tömény boldogsághormon :-)
VálaszTörlésManóAnyó, no problem! Kész szerencse, hogy hamar készen van! Jó lesz az holnap is!
fúú, nagyokat nyeltem..., irtó guszta!!!!
VálaszTörlésPicit megkésve :-) jegyezném meg, hogy a család nagy kedvence!!
VálaszTörlésLiz, de törve nem :-))) Köszönöm, nagyon örülök :-)
VálaszTörlés