2009. november 12., csütörtök

Fekete-sárga

Maradjunk annyiban, hogy mi hívtuk így... Ha emlékeim nem csalnak, valami ősrégi könyvből származik a recept, ami nem csak egyszerű szakácskönyv volt, hanem holmi háztartás-ismereti kis kötet - sok okossággal. Ki írta, nem tudom, egy kis vékony, puha kötésű, rózsaszín könyv :-)

Mindegy is. A sütemény jött, látott, győzött. 1-2 hozzávalóval több, mint egy piskóta, mégis egész más a végeredmény: egy puha, szaftos, napokig friss sütemény. Annak idején sűrűn megfordult az asztalunkon, kevés koszolással, villámgyorsan össze lehet dobni.


Sorkizárás

Fekete-sárga

Hozzávalók:


  • 5 tojás
  • 20-25 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 dl tej
  • 2 dkg kakaó
  • opcionálisan gyümölcsbefőtt


A tojásokat kettéválasztjuk.

A sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval. Hozzáadjuk a margarint, megint habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tejjel felváltva a cukros-tojásos masszához adagoljuk. Viszonylag sűrű végeredményt kapunk!

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, apránként beleforgatjuk a tésztába.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk-kilisztezünk/sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a tészta felét. A másik felébe beleszitáljuk a kakaóport, rákenjük a sárga tésztára.

Opcionálisan megdobálható tetszés szerinti gyümölccsel, itt most meggybefőtt az opció, de nagyon klassz ananásszal is!

Előmelegített sütőben kb. 35 percig, de mindenképpen tűpróbáig sütjük.



14 megjegyzés:

  1. Hümm, cserebere? Libahúsos molnárkát és tányér libalevest adok sütidért :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Mindenképp ki fogom próbálni. Köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. Ezt mi "ejjel-nappal" sutinek hivjuk!

    VálaszTörlés
  4. Garffyka :-) Kiváló cserealap, megegyeztünk!


    Andi :-) Remélem, ízleni fog!


    Edit, ugye? Ahány ház, annyi név :-) Mindegy: finom!

    VálaszTörlés
  5. Nekem is ismerős a süti...Ma még csak a halat tudom cserébe ajánlani érte:)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk meg Nap és Éj a neve.De nagyon finom és egyszerű.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon ééééédes lehet!!! :-)))

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    EGy kérdés! Nagy szentségtörés, ha kihagyom a gyümit? Vagy anélkül is jó? Most nincs itthon semmi, de megcsinálnám, a kis beteg lurkómnak, mire felébred. Hátha ebből enne, mert ma még nem nagyon...

    VálaszTörlés
  9. Trin :-) Egye fene :-)

    Belly, mondom én :-) Soknevű süti!

    VálaszTörlés
  10. Noncsi, hagyd a csudába a gyümölcsöt! Anélkül is nagyon-nagyon finom!

    Jaj szegény kis Bálint... Hátha ebbe szívesen belekóstolna!

    VálaszTörlés
  11. Hahóóóóóóóóóóóóóóóóó! Van még?

    VálaszTörlés
  12. Szepy, gondolom gyümölcs nélkül?! :-)))

    Van!

    VálaszTörlés
  13. Nálunk holdacskának hívta a mamám,de hold alakúra is volt szaggatva..
    Ezt a "koszolás nélkül"-t mintha anyu mondta volna.
    Az "opció",meg az "opciónális"-t,meg a fiam. Végig vigyorogtam,itt volt Nálad a családom fele.:-))))
    Szóval jó a süti,globálisan:-))

    VálaszTörlés
  14. Andi :-)))

    Városokon átívelő kis süti :-)) Most én vigyorgok azon, amit írtál :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.