Szerdán illatos szegfűgombára bukkantam a piacon, rögtön rácsaptam. Az árától kicsit elszorult a szívem, pláne otthon, amikor félve rátettem a mérlegre, és láttam, hogy alig-alig kell eltolni a kis mutatót az egyensúlyhoz... A piacon ugyanis a mértékegység a "kupac" volt :-))
Mindegy, az ár-érték arány végül kifogástalannak bizonyult, nem is kellett volna belőle több!
A szegfűgomba illatát megérezve pillanatok alatt visszautaztam az időben olyan 18-20 évet. Ha esett az eső, apám vezényletére - mondjuk úgy, parancs szavára - család be a Skoda 120 típusú gépjárműbe, irány a közeli legelő/rét/mező gombaszedési célzattal. Az esetek döntő többségében szegfűgombát találtunk, néha csiperkét. Minekután kényszerített gombaszedés volt, öcsémmel együtt ki nem állhattuk ezt a programot... Mikor eső után kisütött a nap, már húztuk a szánkat, forgattuk a szemünket - persze szigorúan egymás között. A tele kosárnyi gombával aztán ÉN vonultam el a gombaszakértőhöz, mert ez már mindenkinek nyűg volt, utána természetesen meg is tisztíthattam a zsákmányt. Egy élmény volt. Főleg a szegfűgombákkal való szöszmötölés. 10-12 évesen.
Azt hiszem, apám előző életében hörcsög lehetett, mert mindent elraktározott. Így jártak a szerencsétlen gombák is. A friss szedésből még aznap készült egy adag gombapörkölt vagy egy gombás tojás, a többi beköltözött a mélyhűtőbe. S ott is maradt szép hosszú ideig. A tudat volt fontos, hogy van gombánk... X idő után pedig repült a kukába. Felmentés: akkor még nem tudtam főzni! Ma már csak röhögni szoktunk rajta nagyapámmal, ha sztorizunk egymás kedvére, annyira groteszk volt :-)
Vissza a jelenbe! Ha gomba, akkor Zsuzsa gombás blogja! Meg is ihletett a szegfűgombás rétescsigája, kissé átdolgoztam, és a végeredmény fantasztikus finom lett! Illatos, zamatos, könnyed!
Szegfűgombás-túrós párnák
Hozzávalók:
- 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta
- 10 dkg szegfűgomba vagy más aromás! gomba
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- opcionálisan szezámmag
A vöröshagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.
A gombát megtisztítjuk, eltávolítva az esetleges fűszálakat, egyéb nem kívánt alkatrészeket, a szárát kicsípjük - nem ehető -, és negyedekre vágjuk.
A vöröshagymát pici olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a gombát, zsírjára sütjük. A végén hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, néhány pillanatig együtt pirítjuk.
A túrót kikeverjük a tojás sárgájával, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a hagymás gombát.
A tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Nekem 24 darabra sikerült. Mindegyik négyzetre 1-1 tk. tölteléket helyezünk, félbehajtjuk, széleit összecsipkedjük, esetleg villával össze is nyomkodjuk. Dizájnos is :-) és nem folyik ki belőle a töltelék.
Tepsire ültetjük őket, lekenjük tojásfehérjével, esetleg megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogósra, aranyszínűre sütjük.
Nekem is kell. Imadom, mert az illata is olyan mas!
VálaszTörlésHahóóóóóóó!
VálaszTörlésHoztam tányért, van még? Kaphatok?
Edit :-) Varázslatos illata volt...
VálaszTörlésSzepy :-))) Na neeeee! Lesütök még egy adagot, várj!
Viki drága, nekem is, plíííízkeplíííízke :)
VálaszTörlésIdáig érzik az illata és én imádom a gombát!
Garffykám, Szepy után második sorszámot kiosztom :-)) Lesütök még egy adagot és feleztek :-))
VálaszTörlésHűha!! Az epediétámnak annyi.. :-)) Ennek nem tudnék ellenállni, az tuti.. Gyönyörűséges a fotón!! :-))
VálaszTörlésVégem van! Imádnám! :)
VálaszTörlésYasmine, legfeljebb kihagyod a hagymát :-) Vagy nem az bánt?
VálaszTörlésKöszi :-)
Ancsika, az tuti, hogy imádnád :-)) Fiiiiiiiiiinom!
Bánt engem minden ilyenkor Viki... A levegővétel is. :DDD
VálaszTörlésDe a szememnek gyönyörű, úgyhogy csak nézegetem. Már harmadszor jöttem vissza.. :-))
Hát ez nagyon jó ötlet, elmentve..:-))
VálaszTörlésNálunk csak apu gombászott, a tesómat vitte magával,még a szomszédnak se mutatta meg a titkos leelőhelyeit.:-)) Én az összes gombát imádom,de a szegfűnek micsoda friss illata volt....
Itt vagyok én is beállok a sor végére és kezdheted az újabb adag sütését. Nagyon gusztusos!
VálaszTörlésGyerekkoromban mi is nagyon sok szegfűgombát megettünk. Apukám mestere volt a szedésnek és a főzésének is. Mióta ő nincs, nem is ettem még ugyanolyan finomat. Nálunk nincs ilyesmi a piacon, ráadásul másban nem is bíznék meg, hogy valóban jó gombát szed-e. (Sajna elérhető közelségben nem tudok gombaszakértőt.)
VálaszTörlésSebaj. Másféle gombából fogom elkészíteni. Tudom, hogy nem lesz ugyanolyan, de talán akkor is finom lesz. Nem talán. Tuti. :)))
Én is sorban állok érte egy tányérral, mert nem ettem még szegfűgombát!
VálaszTörlésAlapvetően tartok a gombától, bár tudom,ennyire azért nem kellene...
De guszta ez a gomba! Én is vadászok rá már egy ideje, csak nem jön szembe!:)
VálaszTörlésA túróval a párnákban isteni együttest alkothat.
Nagyon finom lehet.Imádom a szegfűgomba jellegzetes illatát.
VálaszTörlésYasmine, jaj! Ki kell kísérletezzünk valamilyen diétás verziót!!
VálaszTörlésAndi, nálunk ez családi program volt :-) Szóval apukádnak még titkos lelőhelyei is voltak, ejha!
VálaszTörlésAz illata részegítő...
Dóri :-) Gyere csak a Lányokkal, csapunk egy párnaevő bulit :-))
VálaszTörlésAni :-) Tuti biztos, hogy finom lesz más aromás gombából is :-))
VálaszTörlésÉn is csak véletlenül mentem neki a piacon! Nálunk szerencsére több helyen is árulnak friss gombákat, sokfajtát, és szakértők, bátran lehet vásárolni tőlük!
Trin, nem ettél még szegfűgombát? :-o Valahogy pótolnod kell, mert mámorító az illata és nagyon finom!
VálaszTörlésNapmátka, rám meg egyesen rámköszönt :-) Nagyon finom lett a végeredmény!
VálaszTörlésBelly, akkor ez egy neked való fogás!
VálaszTörlés