Nem lehet minket azzal vádolni, hogy fene nagy levesesek lennénk. Ebben a hirtelen támadt télben viszont napirendre kerülnek szépen sorban az általunk oly nagyon szeretett krémlevesek. Amit nyáron hidegen kanalaztunk, most jöhetnek a forró-fűszeres verziók! Ha másra nem, erre biztos jó volt ez az izmos lehűlés...
Chili&Vanilia óta tudom, hogy egész más lesz a végeredmény, ha a levesfőzés előtt megsütjük a delikvenst. Legyen az sütőtök, fokhagyma, ésatöbbi - jelen esetben pedig birsalma. Intenzívebb, aromásabb, zamatosabb!
A birsalma fura egy szerzet. Kemény, mint a kő, életveszély darabolni és a magházát eltávolítani! Hő hatására viszont néhány perc alatt elveszti keménységét és omlósra puhul. De most kifogtam rajtuk: megtűzdeltem őket szegfűszeggel és 15-20 perc sütés után lazán feldaraboltam.
A leves pompás: krémes, sűrű, illatos a fűszerektől. Zuram előbb gyanakodva, később szemmel látható élvezettel kanalazta be az utolsó cseppig!
Sült birsalma-krémleves
Hozzávalók:
A birsalmákat megmossuk, körbe-körbe megtűzdeljük szegfűszeggel. Almánként 5-6 db elegendő. Tepsibe tesszük, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
A puha almát feldaraboljuk. Magházát kivágjuk, az esetleges lakókat szintúgy, és a gyümölcshúst fazékba pakoljuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi, és forrás után 1-2 percig főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A tejszínt és a tejet összekeverjük, s vékony sugárban, közben folyton kevergetve a levesbe csorgatjuk. Ízesítjük fahéjjal, mézzel és cukorral, kiforraljuk.
Pirított mandulaszirommal meghinthető, egész biztos, hogy nem válik kárára!
Chili&Vanilia óta tudom, hogy egész más lesz a végeredmény, ha a levesfőzés előtt megsütjük a delikvenst. Legyen az sütőtök, fokhagyma, ésatöbbi - jelen esetben pedig birsalma. Intenzívebb, aromásabb, zamatosabb!
A birsalma fura egy szerzet. Kemény, mint a kő, életveszély darabolni és a magházát eltávolítani! Hő hatására viszont néhány perc alatt elveszti keménységét és omlósra puhul. De most kifogtam rajtuk: megtűzdeltem őket szegfűszeggel és 15-20 perc sütés után lazán feldaraboltam.
A leves pompás: krémes, sűrű, illatos a fűszerektől. Zuram előbb gyanakodva, később szemmel látható élvezettel kanalazta be az utolsó cseppig!
Sült birsalma-krémleves
Hozzávalók:
- 5-6 közepes birsalma
- fél marék szegfűszeg
- 2-3 ek. méz
- 1-2 ek. cukor
- őrölt fahéj
- 2 dl tejszín
- kb. 3 dl tej
A birsalmákat megmossuk, körbe-körbe megtűzdeljük szegfűszeggel. Almánként 5-6 db elegendő. Tepsibe tesszük, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
A puha almát feldaraboljuk. Magházát kivágjuk, az esetleges lakókat szintúgy, és a gyümölcshúst fazékba pakoljuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi, és forrás után 1-2 percig főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A tejszínt és a tejet összekeverjük, s vékony sugárban, közben folyton kevergetve a levesbe csorgatjuk. Ízesítjük fahéjjal, mézzel és cukorral, kiforraljuk.
Pirított mandulaszirommal meghinthető, egész biztos, hogy nem válik kárára!
Tetszik! Most, hogy beindult a birsalma vadász-szezon, csak jó lelőhelyet kell keresnem :)
VálaszTörlésGarffykám, nálunk rogyásig a piac vele :-) 100-130 Ft kilója. Zároljak esetleg készletet?
VálaszTörlésMég soha nem ettem birsalmát, amikor ettem, nem ízlett, de ez nem extra...
VálaszTörlésEz nagyon jó ötlet!:))
VálaszTörlésSzepy, mi?? Most ettél vagy nem ettél? :-DD
VálaszTörlésKóstold meg így, szeretni fogod ;-)
Mónika, köszi! Rajta, próbáld ki :-)
Finooooom. Imadom a birsalmat!
VálaszTörlésSzepy, nem nyersen etted? Ugy tenyleg nem a legjobb :D
Edit, figyeled, hogy semmi hús hozzá? Na? :-DD
VálaszTörlésJuj, az eszembe sem jutott, hogy Szepy nyersen ehette... Még azt is visszaállítja, amiből pedig csak egy volt :-)
Épp tegnap szedtem egy csomó birset! Nagyon szeretem, ez a leves pedig nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésNálunk egyébként sajnos ezt is nagyon drágáért mérik :(
Ha olyan az íze, mint a birssajtnak-akkor kérek szépen!! Nagyon szeretem!!
VálaszTörlés( Szepy, nyersen hagyd ki:D)
Viki!
VálaszTörlésSzuper!
A jövő héten kapunk némi birsalmát, és akkor ezt is megcsináljuk. A pucolás tényleg emberfeletti, de hát akkor megsütjük előbb.
Ancsika, akkor főzésre fel! Őrület, hogy nálatok milyen arcátlan árakon mérik a portékát!
VálaszTörlésTrin - nem szeretem a birsalma sajtot :-DD De ez, ez isteni :-)
Macus, piszkosul utálom pucolni :-D Ez itt kérem a kellemeset a hasznossal esete :-)
Anyukáméknak termett egy csomó birsalmája, akkor asszem ez lesz nálunk a sorsa, sőt szerintem anyuéknál is, nagyon szeretik. Te és mit szólnak az állatvédők a kukacpörkölésért?? Hi-hi!
VálaszTörlésNah, tényleg milyen hülyeséget írtam. Szóval, egyszer majdnem, de nem tetszett, ahogy kinézett..
VálaszTörlésEzért nem ettem. Tehát,nem ettem, csak majdnem.
Szuper! mentettem! :)) Ma egész délután birsalmát pucoltam, főztem, befőttnek. Én bárddal szoktam darabolni! :)
VálaszTörlésLiz, nem mondjuk meg nekik! :-)) Ebben is volt lakó, hát magára vessen, minek költözött bele?
VálaszTörlésDe várjál már! Keleten mennyei csemege a sült kukac :-))) Na?
Szepy, nagyon hétfő van, igaz-e? :-)) Szem becsuk, úgy eszik! Nem vizslat, nem szaglász!
Limara, én most teljesen elképzeltelek bárddal a kezedben, ahogy a nyavalyás birsalmákkal hadakozol, és aprítod őket keményen :-DD
Ez egy hálás jószág megsütve, meglásd :-))
Nekem is unatkozik néhány db birsalma a kamrában.M eg van a holnapi vacsink?! Köszi
VálaszTörléshttp://myfxadvice.com automated forex trading
Thrini, aztán majd mesélj :-)
VálaszTörlésItt van mellettem pár napja egy vödör birs, de nem volt még kedvem nekilátni a pucolásnak. Nagyon jó ötletet adtál, mindenképpen kipróbálom! Azt hiszem, én is bányászhatom belőle az egyéb lakókat is. :-)
VálaszTörlésEzt kipróbálom majd! Nagyon tetszik! Köszi!!
VálaszTörlés15-20kg bírsalma elvihető./Budapest III/
VálaszTörléshgeorg@freemail.hu
Nóra, "hústalan" birssel még az életben nem találkoztam! Ott egye meg a fene :-)
VálaszTörlésÍzlésszindróma, egészségedre, ha megfőzöd!
Névtelen! Hajrá :-) No de miért nem főzöl belőle levest? :-DD
Tegnap elkészítettem a krémlevest, valami isteni. A körte/alma stb. nyomába sem érnek. Köszi Viki, megemlíteném a blogomban :) ha szabad.
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, nagyon örülök neki :-)
VálaszTörlésHát hogyne volna szabad :-)