2009. október 19., hétfő

Sült birsalma-krémleves

Nem lehet minket azzal vádolni, hogy fene nagy levesesek lennénk. Ebben a hirtelen támadt télben viszont napirendre kerülnek szépen sorban az általunk oly nagyon szeretett krémlevesek. Amit nyáron hidegen kanalaztunk, most jöhetnek a forró-fűszeres verziók! Ha másra nem, erre biztos jó volt ez az izmos lehűlés...

Chili&Vanilia óta tudom, hogy egész más lesz a végeredmény, ha a levesfőzés előtt megsütjük a delikvenst. Legyen az sütőtök, fokhagyma, ésatöbbi - jelen esetben pedig birsalma. Intenzívebb, aromásabb, zamatosabb!

A birsalma fura egy szerzet. Kemény, mint a kő, életveszély darabolni és a magházát eltávolítani! Hő hatására viszont néhány perc alatt elveszti keménységét és omlósra puhul. De most kifogtam rajtuk: megtűzdeltem őket szegfűszeggel és 15-20 perc sütés után lazán feldaraboltam.

A leves pompás: krémes, sűrű, illatos a fűszerektől. Zuram előbb gyanakodva, később szemmel látható élvezettel kanalazta be az utolsó cseppig!





Sült birsalma-krémleves

Hozzávalók:
  • 5-6 közepes birsalma
  • fél marék szegfűszeg
  • 2-3 ek. méz
  • 1-2 ek. cukor
  • őrölt fahéj
  • 2 dl tejszín
  • kb. 3 dl tej


A birsalmákat megmossuk, körbe-körbe megtűzdeljük szegfűszeggel. Almánként 5-6 db elegendő. Tepsibe tesszük, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük.

A puha almát feldaraboljuk. Magházát kivágjuk, az esetleges lakókat szintúgy, és a gyümölcshúst fazékba pakoljuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi, és forrás után 1-2 percig főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.

A tejszínt és a tejet összekeverjük, s vékony sugárban, közben folyton kevergetve a levesbe csorgatjuk. Ízesítjük fahéjjal, mézzel és cukorral, kiforraljuk.

Pirított mandulaszirommal meghinthető, egész biztos, hogy nem válik kárára!



23 megjegyzés:

  1. Tetszik! Most, hogy beindult a birsalma vadász-szezon, csak jó lelőhelyet kell keresnem :)

    VálaszTörlés
  2. Garffykám, nálunk rogyásig a piac vele :-) 100-130 Ft kilója. Zároljak esetleg készletet?

    VálaszTörlés
  3. Még soha nem ettem birsalmát, amikor ettem, nem ízlett, de ez nem extra...

    VálaszTörlés
  4. Szepy, mi?? Most ettél vagy nem ettél? :-DD
    Kóstold meg így, szeretni fogod ;-)


    Mónika, köszi! Rajta, próbáld ki :-)

    VálaszTörlés
  5. Finooooom. Imadom a birsalmat!
    Szepy, nem nyersen etted? Ugy tenyleg nem a legjobb :D

    VálaszTörlés
  6. Edit, figyeled, hogy semmi hús hozzá? Na? :-DD


    Juj, az eszembe sem jutott, hogy Szepy nyersen ehette... Még azt is visszaállítja, amiből pedig csak egy volt :-)

    VálaszTörlés
  7. Épp tegnap szedtem egy csomó birset! Nagyon szeretem, ez a leves pedig nagyon jó ötlet!
    Nálunk egyébként sajnos ezt is nagyon drágáért mérik :(

    VálaszTörlés
  8. Ha olyan az íze, mint a birssajtnak-akkor kérek szépen!! Nagyon szeretem!!
    ( Szepy, nyersen hagyd ki:D)

    VálaszTörlés
  9. Viki!
    Szuper!
    A jövő héten kapunk némi birsalmát, és akkor ezt is megcsináljuk. A pucolás tényleg emberfeletti, de hát akkor megsütjük előbb.

    VálaszTörlés
  10. Ancsika, akkor főzésre fel! Őrület, hogy nálatok milyen arcátlan árakon mérik a portékát!


    Trin - nem szeretem a birsalma sajtot :-DD De ez, ez isteni :-)


    Macus, piszkosul utálom pucolni :-D Ez itt kérem a kellemeset a hasznossal esete :-)

    VálaszTörlés
  11. Anyukáméknak termett egy csomó birsalmája, akkor asszem ez lesz nálunk a sorsa, sőt szerintem anyuéknál is, nagyon szeretik. Te és mit szólnak az állatvédők a kukacpörkölésért?? Hi-hi!

    VálaszTörlés
  12. Nah, tényleg milyen hülyeséget írtam. Szóval, egyszer majdnem, de nem tetszett, ahogy kinézett..
    Ezért nem ettem. Tehát,nem ettem, csak majdnem.

    VálaszTörlés
  13. Szuper! mentettem! :)) Ma egész délután birsalmát pucoltam, főztem, befőttnek. Én bárddal szoktam darabolni! :)

    VálaszTörlés
  14. Liz, nem mondjuk meg nekik! :-)) Ebben is volt lakó, hát magára vessen, minek költözött bele?
    De várjál már! Keleten mennyei csemege a sült kukac :-))) Na?


    Szepy, nagyon hétfő van, igaz-e? :-)) Szem becsuk, úgy eszik! Nem vizslat, nem szaglász!


    Limara, én most teljesen elképzeltelek bárddal a kezedben, ahogy a nyavalyás birsalmákkal hadakozol, és aprítod őket keményen :-DD
    Ez egy hálás jószág megsütve, meglásd :-))

    VálaszTörlés
  15. Nekem is unatkozik néhány db birsalma a kamrában.M eg van a holnapi vacsink?! Köszi
    http://myfxadvice.com automated forex trading

    VálaszTörlés
  16. Thrini, aztán majd mesélj :-)

    VálaszTörlés
  17. Itt van mellettem pár napja egy vödör birs, de nem volt még kedvem nekilátni a pucolásnak. Nagyon jó ötletet adtál, mindenképpen kipróbálom! Azt hiszem, én is bányászhatom belőle az egyéb lakókat is. :-)

    VálaszTörlés
  18. Ezt kipróbálom majd! Nagyon tetszik! Köszi!!

    VálaszTörlés
  19. 15-20kg bírsalma elvihető./Budapest III/
    hgeorg@freemail.hu

    VálaszTörlés
  20. Nóra, "hústalan" birssel még az életben nem találkoztam! Ott egye meg a fene :-)

    Ízlésszindróma, egészségedre, ha megfőzöd!

    Névtelen! Hajrá :-) No de miért nem főzöl belőle levest? :-DD

    VálaszTörlés
  21. Tegnap elkészítettem a krémlevest, valami isteni. A körte/alma stb. nyomába sem érnek. Köszi Viki, megemlíteném a blogomban :) ha szabad.

    VálaszTörlés
  22. Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök neki :-)

    Hát hogyne volna szabad :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.