Körte és karakteres ízű sajt együtt, mennyei! Az utóbbi napokban több helyen is láttam felbukkani ezt a remek párost, elérkezettnek láttam az idejét ennek a receptnek. Többször főztem már, mindannyiszor sikerrel. Először csak kettőnknek, aztán akkor, amikor Vacsoracsatát játszottunk tavaly tavasszal, később csak úgy, mert baromi finom!
A másik dolog, ami nagyon feldobja, a köret, ami nem más, mint palacsintametélt. Hajlamosak vagyunk a palacsintára elsősorban édességként/desszertként gondolni, még a sós töltelékű palacsinták is elsikkadnak kissé. Köretként pedig csak elvétve találkoztam vele. Pedig mekkora királyság!
Az ételt leírni hosszabb lesz, mint elkészíteni. Több munkafolyamat, de remekül előkészíthető. A palacsinta és a hús megsüthető adott esetben előző nap, másnap csak rétegezni kell, átsütni és besöpörni az elismeréseket :-)
Az ételt leírni hosszabb lesz, mint elkészíteni. Több munkafolyamat, de remekül előkészíthető. A palacsinta és a hús megsüthető adott esetben előző nap, másnap csak rétegezni kell, átsütni és besöpörni az elismeréseket :-)
Körtés-camambertes hús palacsintametélttel
Hozzávalók:
A palacsintához, kb. 12 darab:
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 3,5 dl szóda/ásványvíz
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 1 ek. olaj
- 75 dkg színhús (csirkemell, combfilé, sertéscomb, tarja...)
- tetszés szerint fűszerek
- 4-5 db keményebb körte
- olaj
- 2 ek. liszt
- kb. 3 dl tej
- 1 korong camambert sajt
- só, bors
A palacsinta hozzávalóiból tésztát keverünk, fél óra pihentetés után szép sorban kisütjük őket. Hármasával felcsavarjuk a kész palacsintákat, majd éles késsel metéltre vágjuk.
A húst befűszerezzük, fajtától függően vagy pároljuk kicsit fólia alatt, sütőben, vagy kevés olajon néhány perc alatt átsütjük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük, gerezdekre vágjuk.
Olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a lisztet, majd ovális habverővel kevergetve felöntjük a tejjel - besamelmártást készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, majd a még forró mártásba tördeljük a sajtot, és hagyjuk felolvadni.
A húst befűszerezzük, fajtától függően vagy pároljuk kicsit fólia alatt, sütőben, vagy kevés olajon néhány perc alatt átsütjük.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük, gerezdekre vágjuk.
Olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a lisztet, majd ovális habverővel kevergetve felöntjük a tejjel - besamelmártást készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, majd a még forró mártásba tördeljük a sajtot, és hagyjuk felolvadni.
A palacsintametélteket tepsibe szórjuk, ráfektetjük a hússzeleteket, a húsra a körtecikkeket. Bevonjuk a sajtos mártással, és forró sütőben átsütjük 20-30 perc alatt.
Csak semmi extra!
VálaszTörlésErdekes, hogy nalad mennyire bejon a gyumolcs-hus/sos parositas. En meg mindig kuzdok az eloiteleteimmel... :)
Milyen jó lehet így együtt! Palacsintametéltet még nem ettem köretként, pedig milyen egyszerű és nagyszerű ötlet :)
VálaszTörlésBizonyára nagyon finom, sajnos nem szeretem a camambert, anélkül elfogadnám, de az már nem ugyanez lenne.
VálaszTörlésEdit, úgy vigyázz, hogy meg foglak győzni novemberben :-DD
VálaszTörlésLúdanyó, tényleg jó :-) A köret meg nagyon vagány hozzá!
Dóri, önmagában én sem szeretem a camambert sajtot :-) Itt nem annyira domináns, és nagyon passzol a körtéhez!
Arra a meggyőzésre én is elmennék, ha nem gond, aztán sok gasztroblogger drakuuncsit győz:-)
VálaszTörlésViki, egész különleges a palacsinta metélttel! Én pedig csak levesben ismertem eddig . De a camambert-et szeretem:))
VálaszTörlésJaj, minden hozzávalót szeretek, de így egyben is fantasztikus íze lehet.:)
VálaszTörlésA sós palacsinták nálunk is nyerők! Nálam is van egy palacsintametéltes, maradékok felhasználásra, nagyon szeretjük. De ez a körtés verzió is nagyon megfogott, jó ötlet!
VálaszTörlésMax, ha mi ketten fogjuk mondani, hogy mekkora királyság hús és gyümölcs együtt, kizárt, hogy ne győznénk meg :-DD
VálaszTörlésTrin, levesbe én is ismertem :-) Viszont sosem próbáltam! Ez így együtt...
Boszi, az volt igen :-) Fantasztikus! Zuram csak úgy repetázott belőle!
Kata, rögtön megkukkolom, mit alkottál belőle! Érdemes kipróbálni ezt is :-)
Annyira szeretem ezeket az ízeket együtt: sajt és körte, no meg husi. Mégis ritkán jut eszembe. Köszi a remek receptet!
VálaszTörlésJól hangzik, szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésNapmátka, nekem is nagy gyengém! Sokszor főzök húst gyümölccsel :-)
VálaszTörlésKarulino, gyere hozzám ebédelni!