2009. október 20., kedd

Hal Dubarry módra

Múlt héten olyan gyönyörűséges, harmatos, hófehér karfiolt kaptam a piacon, hogy még a szemem is majdnem könnybe lábadt tőle :-) Ráböktem egy hatalmas példányra, és elégedetten cipeltem haza a zsákmányt.

Aztán persze elgondolkodtam, mi is legyen belőle. Zuram töményen nem eszi a karfiolt, valami álca kell hozzá. Rántott karfiolra egyszerűen nem visz rá a lélek, annyira macera panírozni. Khm, bezzeg enni frissen, tartárral :-)

Aztán eszembe jutott, hogy volt már nálunk Dubarry egy ízben, az sikert aratott. Ült egy zacskó tengeri hal a mélyhűtőben, íme, ez lett belőle.



Hal Dubarry módra

Hozzávalók:


  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 kg tengeri halfilé
  • 15 dkg sonka
  • halfűszer
  • olaj
  • 2-3 ek. liszt
  • 2-3 dl tej
  • só, bors, szerecsendió


A karfiolt megmossuk, rózsáira bontjuk, sós vízben roppanósra főzzük.

A halat tetszés szerinti darabokra vágjuk, halfűszerrel ízesítjük - nálam most Max keresztapám szuper citromborsa játszott! Pici olajat forrósítunk, majd hirtelen megsütjük a szeleteket.

Besamelt készítünk: olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd apránként, közben folyamatosan kevergetve ovális habverővel hozzáöntjük a tejet, s bevonóképes mártássá főzzük néhány perc alatt. Se túl híg, se nagyon sűrű ne legyen! Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.



A halat tűzálló tálba fektetjük egymás mellé. Befedjük sonkaszeletekkel. A karfiolt lecsepegtetjük, s a sonkás hal tetejére halmozzuk. Bevonjuk a besamelmártással, és forró sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük. Míg a teteje pici színt nem kap.

Külön köretként párolt rizs vagy petrezselymes krumpli bátran tálalható!



16 megjegyzés:

  1. Jajj, Viki, csak nyögni tudok a gyönyörűségtől, valami csodálatosan néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Garffykám, optimális felhasználási lehetőség Max citromborsának! Isteni!

    Karfiolnak meg szezonja van szerencsére :-)

    VálaszTörlés
  3. Jaj de gyönyörű!! Ennél szépségesebb álca nem is kell! Mesteri!! :-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta!!! Szuper ötleteid vannak!!!

    VálaszTörlés
  5. Yasmine, pasasok is megeszik így a karfiolt :-) Láttam!


    Gizi, köszönöm, nagyon aranyos vagy :-)

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon fincsi lehet és nem is kérnék melléje sem krumplit, sem rizst. :)

    VálaszTörlés
  7. Nah, akkor most integetek!:)

    VálaszTörlés
  8. Alíz :-) Mindenféle köret nélkül ettem én is, Zuramnak kellett mellé rizst készítenem :-)


    Szepy, jó messziről! Tudod, a szaga :-))

    VálaszTörlés
  9. Azért az egy rugó még működik mindig:)) Jó, jó-én sima csőben sültet készítettem, de a hallal-nagyszerű ötlet!!!

    VálaszTörlés
  10. Trin, hihi :-) Ne beszélj :-)) Szinte ugyanaz...

    VálaszTörlés
  11. Elso latasra azt hittem suti. Imot is igy latta...
    Akkor johet, korites nelkul, OK?

    VálaszTörlés
  12. Nálunk is,nálunk is.Vagy mondjam inkább hogy hozzánk is hozzánk is:-D

    VálaszTörlés
  13. Edit, a másik szemedet is tedd ide :-) Köret nélkül, igen!

    Belly, hozzátok is! Ok!

    VálaszTörlés
  14. Jaj! mást nem tudok mondani! :)))

    VálaszTörlés
  15. Hal és karfiol,nagyon finom lehet! Vasárnapi ebéd kipipálva.:-)) A fiúknak a colás torta mellé:-))
    Talán akkor a karfiolt megeszik:-))

    VálaszTörlés
  16. nyami :D a Dubarry a legjobb módja az ételek elkészítésének! :D nyami, hallal még nem próbáltam, de fincsi lehet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.