Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 mk. cukor
- 2 mk. só
Ezen kívül: - 10 dkg vaj
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- a tetejére még: reszelt sajt/szezámmag, mák, kömény, tökmag, stb.
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe sorakoztatjuk, rugalmas tésztává gyúrjuk - illetőleg hagyományos kelt tésztát készítünk: tejben felfuttat az élesztő...
Fél óráig langyos helyen pihentetjük.
Pihenő után a tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastag téglalappá nyújtuk. Megkenjük a 10 dkg puha vaj 1/3 részével, megszórjuk a 20 dkg reszelt sajt 1/3 részével, és hajtogatjuk. Felülről lefele, lentről felfele. Majd balról jobbra, és jobbról balra. Kapunk egy duci tésztakupacot.
Pihentetjük 15 percig, majd újra téglalappá nyújtuk, és a vajas kenést, a sajtszórást, s az újbóli hajtogatást még kétszer megismételjük, 15-15 perces pihenőkkel.
Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük sajttal vagy tetszőleges magvakkal, és éles késsel felkockázzuk. Így nincs hulladék, ráadásul hajtogatott tészta maradékát újra összegyúrni és szaggatni hülyeség :-)
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 15 percig kelni hagyjuk, aztán előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Jaj, de gyönyörű már megint! Ezt a rétegekközésajtszórásos változatot még nem készítettem. De el tudom képzelni, hogy milyen szaftos tőle a belseje. A siker mát látványra is megérdemelt! Akkor az ízéről még nem is beszéltem :-))
VálaszTörlésYasmine, isteni lett tőle! Ropogós tetejű, foszlós belsejű :-) Mondom, Zuram az első tepsinyit majdnem megette egyedül :-DD
VálaszTörlésEsetleg kevert sajttal? Kis füstöltet bele?
Na, akkor ezt most elraktározom, és ahogy Manapó diétája végetér, egyszerre két adagot sütök :) Imádja a falatnyi sajtos pogikat.
VálaszTörlésGYönyörű!
VálaszTörlésSzeretjük az olyan pogit, ahol a rétegek közt van reszelt sajt. van egy receptem, de a tiedet is ki fogom próbálni nagyon hamarosan.
Jól látom, hogy te sem szeretsz pogit szaggatni? Nálunk vagy a segítségem szaggat (Bálint fiam), vagy sokszor a végén rúd lesz a kerek pogi helyett.
Garffyka, Manapó imádni fogja, ez tuti!
VálaszTörlésMacus, próbáljátok ki :-) Nekem a szaggatásnál a maradékkal van bajom. Hogy azt újra össze kell gyúrni, s hajtogatott tésztából már csak bodag lesz belőle. Így szerintem nagyon praktikus. Úgyis az íze a lényeg :-DDD
Huhh, az meg aztán főleg! :-)))
VálaszTörlésNagyon finom volt Viki!!! Köszi, egyébként én alig ettem belőle, mert mindenki elkapkodta.
VálaszTörlésAha! Direkt úgy töltötted fel, hogy már ne lehessen kérni.. Szép!:)
VálaszTörlésYasmine, ugye? :-) Na?
VálaszTörlésLiz, én is csak 1-2 darabot ettem - még itthon :-DDD Na, majd megismételjük!
Szepy, télleg! Jaj bocsi! Na, majd megismételjük :-DD
Imádom a hajtogatott tésztát. Picit macerás,de olyan jópofa hajtogatni, és utána levelenként meg is enni.
VálaszTörlésKarulino, tényleg csak kis macera :-) De a végeredmény! Fú, tényleg szét lehetett levelekre szedni :-)
VálaszTörlésBuli volt??? Ugye??? És meg sem kóstolhatjuk....Pedig én is szeretem széthajtogatva befalni:DD
VálaszTörlésTrin, buli :-) Nem kicsi, nagy :-DD Úgy hajnal 3-ig...
VálaszTörlésTojás nem kell a tésztába?
VálaszTörlésKedves Névtelen :-) Nem! Nem kell tojás, nem elírás!
VálaszTörléshat ez valami isteni!!! es nem csak a kinezete hanem az ize is!!:)
VálaszTörlésHajnalka, bevizsgáltátok? Éljen :-)))
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a pogácsák. Nagyon guszta. Mentettem köszi:))
VálaszTörlésTücsi, tessék kipróbálni - és beseperni a dicséreteket :-)
VálaszTörlésÚristen nekem eddig sosem sikerültek a pogik de ez egyszerűen remek lett Köszi a receptet
VálaszTörlésNagyon örülök neki!!!
TörlésMost probalom ,de jól hangzik
VálaszTörlés