Alap a brindzás briós tésztája, teljesen beleszerelmesedtem! Nagyon jó állagú, jól formázható, könnyed tészta, öröm vele dolgozni!
A cukor mennyiségét változtatva édes kalácsnak-péksüteménynek is elkészíthető lekvárral, dióval, mákkal, túróval, stb. töltve.
Ez most egy vajas-fokhagymás verzió, a briós és Stahl Judit fokhagymás csigájának gondolati ötvözése. Mit mondjak, remek lett! Sülés közben olyan, de olyan illatok terjengtek...
Fokhagymás briós
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 14 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk. cukor
- 2 kk. só
Töltelék:
- 5-10 dkg vaj
- ízlés szerinti fokhagyma (2-4 gerezd)
- só, bors
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe tesszük felsorolás sorrendjébe, dagasztjuk-kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket: a puha vajhoz adjuk az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtuk, s megkenjük a fokhagymás vajjal. Félbehajtjuk, majd a rövidebbik vége felől 1-1,5 cm szélességű csíkokra vágjuk éles késsel.
A csíkokat spirál alakban megtekerjük, majd egyszerűen görcsre kötjük a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, 20 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a briósokat lekenjük tojásfehérjével, majd aranyszínűre sütjük a péksüteményeket.
Napokig friss finomság!
Óóóó, ez szenzációs lehet! Szerintem hétvégére meg is sütöm! Miket ki nem találsz :)
VálaszTörlésJuj, ez nagyon guszta...
VálaszTörlésMilyen tekeresi modszert hasznaltal??? A "tanfolyam" szerint? :D
Imádom a kelt tésztát nyersen, így már csak ezért is érdemes lenne kipróbálni.
VálaszTörlésSzuper!Fokhagymaimádó vagyok:-))
VálaszTörlésGarffyka, az :-) Az illata, hajjaj!
VálaszTörlésEdit, igen! Még a tekercses tanfolyam hozadéka! Köszi!
Karulino, perverz vagy :-)) Kelt tészta nyersen, juuuuuuuuj :-)) De ezt remek simogatni, lapogatni...
Andi, mi is :-) Akkor szeretni fogod!
Nagyon szépek!
VálaszTörlésPorig vagyok sújtva :-)))) Én eddig úgy hittem (és a családom is erről próbált megerősíteni), hogy nagyszerűen sütök-főzök, finom és ötletes ételeket készítek. De ezek a receptek ... Épp jókor találtam meg a blogod. Már éppen kifogytam az ötletekből. Ez a briós valami csoda lehet. Köszi.
VálaszTörlésKiskukta, köszönöm!
VálaszTörlésAni, jaaaaaaaaj ne :-) Biztos vagyok benne, hogy szuper konyhát vezetsz, erről erősít meg nap mint nap a családod!! :-))
Örülök, ha tetszik, amiket főzök! A briós meg finom. Mint az állat :-))
Gondolom már elfogyott:-( pedig mosz ennék egyet-kettöt-hár....
VálaszTörlésKepapi, ez mán bizony elmúlt. El bizony :-(
VálaszTörlés