2009. szeptember 27., vasárnap

VKF!XXVIII. - Csokoládés-mazsolás sajttorta

Mert a mazsola nem más, mint öreg szőlőszem, ami ráncolja a homlokát :-DD

Sütikben valamiért nem szeretem a szőlőt. Hideg krémekbe még csak-csak, de a hőkezelés hatására nekem már nem az igazi. Így böktem a mazsolára, hisz süti nélkül nincs hétvége, ráadásul passzol a VKF! témájához is!




A sajttortát mindketten nagyon szeretjük. Ahhoz képest, milyen vastag a krémje, mégis egy könnyed, légies desszert. Ez most kakaós keksztalapzaton üldögél, a krémben csokoládé és mazsola rumaromával aláhúzva, tetején tejszínes csokoládéréteg. Hát, élni tudni kell :-DD




Csokoládés-mazsolás sajttorta

Hozzávalók:


A morzsás alaphoz:
  • 18-20 dkg omlós keksz (18 dkg-s zacskót találtam a boltban)
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 15 dkg vaj/margarin

Krém:
  • 50 dkg mascarpone/ricotta/natúr krémsajt
  • 1-2 dl tejföl
  • 8-10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 5 dkg csokoládé
  • 5 dkg mazsola
  • 1-2 tk. rumaroma

Tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín


A kekszet késes betétű robotgéppel morzsává zúzzuk, hozzákeverjük a cukrot és a kakaót. Összegyúrjuk a puha margarinnal, majd sütőpapírral bélelt, 22 cm-s kapcsos tortaformába tapicskoljuk. 180 fokon 10 percig elősütjük.

Míg sül, összedobjuk a krémet. A sajtot kikeverjük a tejföllel (savósságától függ, mennyit igényel!), a cukorral, a tojások sárgájával, az apró kockára vágott csokoládéval és a beáztatott mazsolával. Ízlés szerinti rumaromával ízesítjük (nem hígítja fel a krémet). A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sajtkrémhez keverjük.

Rákanalazzuk az elősütött kakaós kekszalapra, s alacsonyabb hőfokon kb. 45-50 percig sütjük. Sütőből kivéve langyosra hűtjük.



A csokoládémázhoz a tejszínbe tördeljük a csokit, mikróban 2-3 perc alatt összeolvasztjuk. Alaposan kikeverjük, kicsikét hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük. Néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd tortaszerűen szeleteljük.

14 megjegyzés:

  1. Való igaz!!! Élni tudni kell!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos en is szeretem, nemcsak ti.
    Nincs egy elado haz a kozeletekben? Jo szomszed lennek, igerem. A tanyert is kimosnam, amiben hoznad a sutiket :D

    VálaszTörlés
  3. Ez igen! Ebből most nagyon ennék egy szeletet! (Vagy kettőt?:)

    VálaszTörlés
  4. Hú de jól néz ki!!!! :)
    De megenném most...

    VálaszTörlés
  5. Ancsi :-DD

    Edit, most kelt el a szomszéd telek :-( De a lépcsőházban mindig van üresedés! Még el is mosnád? Ez ám a jó szomszédság :-))

    Napmátka, kettőt :-)) Eteti magát piszkosul!

    VálaszTörlés
  6. Pont most olvastam én is,hogy a
    mazsola egy megrémült szőlőszem:-))
    Nagyon guszta,szép a tortád!

    VálaszTörlés
  7. EGY ÉJSZAKÁRA HŰTŐBE??? Két óránál tovább nem bírnám hessegetni a népeket,én is beadnám a derekamat, ez annyira jól néz ki...

    VálaszTörlés
  8. Én lenyalnám utána mind a 10 ujjam...De egy éjszaka-nálunk is irreális Vikikém:)))

    VálaszTörlés
  9. Pont az ilyen vastag krémű desszerteket szeretem:D

    VálaszTörlés
  10. Duende, van még :-))

    Andi, köszi! Az-az,megrémült szőlőszem :-))

    Móni, 1-2 óra alatt is áthűl :-) Mi épp ráértünk várakozni rá!

    Trin, lakatot a hűtőre!

    Kata, amilyen vastag, annyira nem tömörgyönyör! Isteni :-)

    VálaszTörlés
  11. NAgyon jól fest, és az elmaradhatatlan csoki!!! HMMM. Finom lehetett

    VálaszTörlés
  12. Mazsola elfelejtve (én igen, de Manapóm nem szereti), a torta jöhet, szerintem hétvégére megsütöm! Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  13. Végre valaki, aki nem írja, hogy a csoki mázat csak gőz felett lehet készíteni. Én is mindig a mikróban olvasztom, de erről idáig mélyen hallgattam. Nagyon szuper a recept. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  14. Karulino, nem tudom magamat meghazudtolni :-DD


    Garffyka, mazsola helyett csoki, és szó nélkül falni fogják!


    Ani, tudod mikor fogom az időt tölteni a gőz feletti olvasztással? :-DD
    Bűn a mikróban olvasztani? Szerintem nem :-) Végeredmény tekintetében meg ugyanott vagyunk, 1-2 perc alatt.
    A torta nagyon finom, abszolút nem csömör, nem túl édes!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.