Mert a mazsola nem más, mint öreg szőlőszem, ami ráncolja a homlokát :-DD
Sütikben valamiért nem szeretem a szőlőt. Hideg krémekbe még csak-csak, de a hőkezelés hatására nekem már nem az igazi. Így böktem a mazsolára, hisz süti nélkül nincs hétvége, ráadásul passzol a VKF! témájához is!
A sajttortát mindketten nagyon szeretjük. Ahhoz képest, milyen vastag a krémje, mégis egy könnyed, légies desszert. Ez most kakaós keksztalapzaton üldögél, a krémben csokoládé és mazsola rumaromával aláhúzva, tetején tejszínes csokoládéréteg. Hát, élni tudni kell :-DD
Sütikben valamiért nem szeretem a szőlőt. Hideg krémekbe még csak-csak, de a hőkezelés hatására nekem már nem az igazi. Így böktem a mazsolára, hisz süti nélkül nincs hétvége, ráadásul passzol a VKF! témájához is!
A sajttortát mindketten nagyon szeretjük. Ahhoz képest, milyen vastag a krémje, mégis egy könnyed, légies desszert. Ez most kakaós keksztalapzaton üldögél, a krémben csokoládé és mazsola rumaromával aláhúzva, tetején tejszínes csokoládéréteg. Hát, élni tudni kell :-DD
Csokoládés-mazsolás sajttorta
Hozzávalók:
A morzsás alaphoz:
- 18-20 dkg omlós keksz (18 dkg-s zacskót találtam a boltban)
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. cukor
- 15 dkg vaj/margarin
Krém:
- 50 dkg mascarpone/ricotta/natúr krémsajt
- 1-2 dl tejföl
- 8-10 dkg cukor
- 3 tojás
- 5 dkg csokoládé
- 5 dkg mazsola
- 1-2 tk. rumaroma
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
A kekszet késes betétű robotgéppel morzsává zúzzuk, hozzákeverjük a cukrot és a kakaót. Összegyúrjuk a puha margarinnal, majd sütőpapírral bélelt, 22 cm-s kapcsos tortaformába tapicskoljuk. 180 fokon 10 percig elősütjük.
Míg sül, összedobjuk a krémet. A sajtot kikeverjük a tejföllel (savósságától függ, mennyit igényel!), a cukorral, a tojások sárgájával, az apró kockára vágott csokoládéval és a beáztatott mazsolával. Ízlés szerinti rumaromával ízesítjük (nem hígítja fel a krémet). A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sajtkrémhez keverjük.
Rákanalazzuk az elősütött kakaós kekszalapra, s alacsonyabb hőfokon kb. 45-50 percig sütjük. Sütőből kivéve langyosra hűtjük.
A csokoládémázhoz a tejszínbe tördeljük a csokit, mikróban 2-3 perc alatt összeolvasztjuk. Alaposan kikeverjük, kicsikét hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük. Néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd tortaszerűen szeleteljük.
Míg sül, összedobjuk a krémet. A sajtot kikeverjük a tejföllel (savósságától függ, mennyit igényel!), a cukorral, a tojások sárgájával, az apró kockára vágott csokoládéval és a beáztatott mazsolával. Ízlés szerinti rumaromával ízesítjük (nem hígítja fel a krémet). A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sajtkrémhez keverjük.
Rákanalazzuk az elősütött kakaós kekszalapra, s alacsonyabb hőfokon kb. 45-50 percig sütjük. Sütőből kivéve langyosra hűtjük.
A csokoládémázhoz a tejszínbe tördeljük a csokit, mikróban 2-3 perc alatt összeolvasztjuk. Alaposan kikeverjük, kicsikét hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük. Néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd tortaszerűen szeleteljük.
Való igaz!!! Élni tudni kell!!! :)
VálaszTörlésBiztos en is szeretem, nemcsak ti.
VálaszTörlésNincs egy elado haz a kozeletekben? Jo szomszed lennek, igerem. A tanyert is kimosnam, amiben hoznad a sutiket :D
Ez igen! Ebből most nagyon ennék egy szeletet! (Vagy kettőt?:)
VálaszTörlésHú de jól néz ki!!!! :)
VálaszTörlésDe megenném most...
Ancsi :-DD
VálaszTörlésEdit, most kelt el a szomszéd telek :-( De a lépcsőházban mindig van üresedés! Még el is mosnád? Ez ám a jó szomszédság :-))
Napmátka, kettőt :-)) Eteti magát piszkosul!
Pont most olvastam én is,hogy a
VálaszTörlésmazsola egy megrémült szőlőszem:-))
Nagyon guszta,szép a tortád!
EGY ÉJSZAKÁRA HŰTŐBE??? Két óránál tovább nem bírnám hessegetni a népeket,én is beadnám a derekamat, ez annyira jól néz ki...
VálaszTörlésÉn lenyalnám utána mind a 10 ujjam...De egy éjszaka-nálunk is irreális Vikikém:)))
VálaszTörlésPont az ilyen vastag krémű desszerteket szeretem:D
VálaszTörlésDuende, van még :-))
VálaszTörlésAndi, köszi! Az-az,megrémült szőlőszem :-))
Móni, 1-2 óra alatt is áthűl :-) Mi épp ráértünk várakozni rá!
Trin, lakatot a hűtőre!
Kata, amilyen vastag, annyira nem tömörgyönyör! Isteni :-)
NAgyon jól fest, és az elmaradhatatlan csoki!!! HMMM. Finom lehetett
VálaszTörlésMazsola elfelejtve (én igen, de Manapóm nem szereti), a torta jöhet, szerintem hétvégére megsütöm! Köszönöm :)
VálaszTörlésVégre valaki, aki nem írja, hogy a csoki mázat csak gőz felett lehet készíteni. Én is mindig a mikróban olvasztom, de erről idáig mélyen hallgattam. Nagyon szuper a recept. Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKarulino, nem tudom magamat meghazudtolni :-DD
VálaszTörlésGarffyka, mazsola helyett csoki, és szó nélkül falni fogják!
Ani, tudod mikor fogom az időt tölteni a gőz feletti olvasztással? :-DD
Bűn a mikróban olvasztani? Szerintem nem :-) Végeredmény tekintetében meg ugyanott vagyunk, 1-2 perc alatt.
A torta nagyon finom, abszolút nem csömör, nem túl édes!