Mindenféle rafinált fűszerezéstől mentes krémes, lángoló színű leves, melyben ott a paradicsom frissessége, a sült paprika zamata, s az egészet a sült fokhagyma íze teszi kerek egésszé.
Sültpaprika krémleves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 db kápia vagy pritamin paprika
- 4 db közepes paradicsom
- 1 fej! fokhagyma
- só, bors, 1 kk. cukor
A paprikákat parázs felett vagy gáztűzhely sütőjében feketére sütjük. Nájlonzacskóba téve pihentetjük 15-30 percet, utána héja könnyedén lehúzható. Félretesszük felhasználásig.
A paradicsomok alján kereszt alakú bemetszést ejtünk éles késsel, majd forró vízbe mártjuk 2 percre. Lehúzzuk a héját, 4 darabra vágjuk, félretesszük.
A fokhagymafejet megskalpoljuk – a gerezdek tetejéről levágunk egy kicsi részt úgy, hogy maga a gerezd egyben maradjon. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük, ennyi idő alatt a fokhagyma édesen krémesre szelídül, húsa kikanalazható a héjából.
Mindezen előkészületek után jöhet a levesfőzés! A vöröshagymát finomra vágjuk, 1-2 evőkanálnyi olajon megpároljuk. Rádobjuk a paradicsomgerezdeket és a megsütött paprikaszeleteket, kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg a paradicsom megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a sült fokhagymagerezdeket, összeforraljuk, majd botmixerrel krémesre zúzzuk. Ha nagyon sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel tetszés szerint.
Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük, s kiforraljuk.
Amennyiben tovább forraljuk és besűrítjük, remek spagettiszósz-alapot kapunk eredményül!
Ugye van még? Ugye? De legalábbis nem mosogattad el a lábast, ugye? Repülök! :D
VálaszTörlésGarffyka, ez olyan finom lett, hogy mind egy cseppig...
VálaszTörlésDe fog még szerepelni, azt hiszem! És akkor szólok :-)
Csodálatos a színe, és gondolom az íze is remek volt. Megyek én is a tányérkámmal hozzád!
VálaszTörlésHogy én ezt mióta tervezem...Én is kérek a következő adagból!!
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki, csak hát a paprikasütés... De kipróbálom még mielőtt egekbe szökik a paprika ára.
VálaszTörlésGizi, gyere a tányéroddal :-)) Nagyon finom volt, igen!
VálaszTörlésTrin, Gizike után beállhatsz a sorba :-DD
ManóAnyó, nem vész a paprikapucolás! Ahogy tegnap a zakuszkánál írtam, azon forrón nájlonzacskóba tettem, ott üldögélt negyed órát - fél órát, villámgyorsan le lehetett húzni a héját! Ez ne tartson vissza :-))
ezt is nagyon szeretném!!!!! :)
VálaszTörlésAncsi - szerintem is :-)))
VálaszTörlés