2009. szeptember 25., péntek

Sertésraguleves aszalt szilvával

A recept egy erdélyi szakácskönyvből származik. Az ottani konyha igen-igen bővelkedik rendkívül változatos, ízletes, tápláló levesekben, s nekem néha úgy kell magamra szólni, hogy halló, régen volt leves!


Amikor elolvastam, egy percig nem volt kétség, hogy nagy barátok leszünk: gyümölcs és hús! Semmi nagy etwasra nem kell gondolni, közönséges raguleves, a végén pár szem aszalt szilva belefőzve. Ennyitől mégis roppant különleges ízvilágú, érdemes kipróbálni!





Sertésraguleves aszalt szilvával


Hozzávalók:
  • 40 dkg sertéshús (comb, lapocka)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 cikk zeller
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 15 dkg aszalt szilva
  • só, bors

A húst megmossuk, felkockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymát finomra vágjuk.

Pici olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a húst, s fehéredésig kevergetjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük, majd lassú forrásban tartva, fedő alatt készre főzzük.

A főzés utolsó perceiben adjuk hozzá az aszalt szilvát.

A keményítőt pici hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, s ovális habverővel folyamatosan kevergetve a levesbe csurgatjuk. 1-2 perc alatt kiforraljuk.



12 megjegyzés:

  1. Jajjjjjj, én az ilyen ízeket nagyon szeretem! Kár, hogy sem Manapó, sem Manó nincs oda az ilyen párosításokért.
    Lehet, hétvégén kétfele fogok főzni :)

    VálaszTörlés
  2. Mindig feltem ettol a parositastol... soha nem is foztem. Lehet hogy kiprobalom... de nem igerek semmit! :)

    VálaszTörlés
  3. Garffyka, a sajátodba belefőzöl néhány szem gyümölcsöt és már kész is :-)


    Edit, ezek pedig annyira jók! Tudod, mint az almaleves hússal! Tégy egy próbát - először csak egy adaggal.

    VálaszTörlés
  4. Ettöl én is félnék! Úgy vagyok mint Edit! :)))
    Nekem kicsit bizarr.

    VálaszTörlés
  5. Ancsikám, és az aszalt szilvával töltött pulykamell? Hm?

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon hasonlít a csomafalvi "polyéka leveshez", csak az füstölt sertéshúsból készül és rántással sűrítik. Majd ha készítek, leírom - rég nem főztem ilyet. Igaz, ez mifelénk inkább amolyan téli leves.

    VálaszTörlés
  7. Én bevállalom! Hol találom meg az adagomat?:)

    VálaszTörlés
  8. Alíz, tényleg! Valami hasonló neve volt, most már rémlik! Így, hogy nem füstölt a hús, nem volt nehéz egyáltalán.


    Kata, gyere! Nem messze tőled :-))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, és biztos isteni finom!!! Feltétlen kipróbálom. Én almás-diós ragulevest szoktam csinálni az is fincsi nagyon.

    VálaszTörlés
  10. Én is Ancsival tartok-bár biztosan finom..
    Tudod mit??? Külön kérem a levest és külön megeszem a szilvát is- Nem fog megmaradni:)))

    VálaszTörlés
  11. van egy hasonló leves, angolszász származású, asszem 'cock a leekie' a neve. póréhagyma és aszalt szilva van benne (meg husi:D). úgyhogy, ha annak olyan nagy a sikere, ez is biztos klassz!:)

    más: én eddig itt miért nem jártam?

    VálaszTörlés
  12. Gizike, tied leves sem lehet kutya! Nagyon szeretjük az ilyesmi ízeket!


    Trin, neked is felteszem a kérdést: és az aszalt szilvás pulykamell? Hm? Oooooolyanok vagytok :-)


    Starfokker - angolszászban gyenge vagyok :-) De mondom, ez is állati finom!
    Hááááááát, jó kérdés :-)) Vagyok már egy ideje :-) Gyere máskor is, ha tetszett!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.