A recept egy erdélyi szakácskönyvből származik. Az ottani konyha igen-igen bővelkedik rendkívül változatos, ízletes, tápláló levesekben, s nekem néha úgy kell magamra szólni, hogy halló, régen volt leves!
Amikor elolvastam, egy percig nem volt kétség, hogy nagy barátok leszünk: gyümölcs és hús! Semmi nagy etwasra nem kell gondolni, közönséges raguleves, a végén pár szem aszalt szilva belefőzve. Ennyitől mégis roppant különleges ízvilágú, érdemes kipróbálni!
Sertésraguleves aszalt szilvával
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéshús (comb, lapocka)
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1 kis fej karalábé
- 1 cikk zeller
- 2 dl tejföl
- 1 ek. ételkeményítő
- 15 dkg aszalt szilva
- só, bors
A húst megmossuk, felkockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a hagymát finomra vágjuk.
Pici olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a húst, s fehéredésig kevergetjük. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük, majd lassú forrásban tartva, fedő alatt készre főzzük.
A főzés utolsó perceiben adjuk hozzá az aszalt szilvát.
Jajjjjjj, én az ilyen ízeket nagyon szeretem! Kár, hogy sem Manapó, sem Manó nincs oda az ilyen párosításokért.
VálaszTörlésLehet, hétvégén kétfele fogok főzni :)
Mindig feltem ettol a parositastol... soha nem is foztem. Lehet hogy kiprobalom... de nem igerek semmit! :)
VálaszTörlésGarffyka, a sajátodba belefőzöl néhány szem gyümölcsöt és már kész is :-)
VálaszTörlésEdit, ezek pedig annyira jók! Tudod, mint az almaleves hússal! Tégy egy próbát - először csak egy adaggal.
Ettöl én is félnék! Úgy vagyok mint Edit! :)))
VálaszTörlésNekem kicsit bizarr.
Ancsikám, és az aszalt szilvával töltött pulykamell? Hm?
VálaszTörlésEz nagyon hasonlít a csomafalvi "polyéka leveshez", csak az füstölt sertéshúsból készül és rántással sűrítik. Majd ha készítek, leírom - rég nem főztem ilyet. Igaz, ez mifelénk inkább amolyan téli leves.
VálaszTörlésÉn bevállalom! Hol találom meg az adagomat?:)
VálaszTörlésAlíz, tényleg! Valami hasonló neve volt, most már rémlik! Így, hogy nem füstölt a hús, nem volt nehéz egyáltalán.
VálaszTörlésKata, gyere! Nem messze tőled :-))
Nagyon guszta, és biztos isteni finom!!! Feltétlen kipróbálom. Én almás-diós ragulevest szoktam csinálni az is fincsi nagyon.
VálaszTörlésÉn is Ancsival tartok-bár biztosan finom..
VálaszTörlésTudod mit??? Külön kérem a levest és külön megeszem a szilvát is- Nem fog megmaradni:)))
van egy hasonló leves, angolszász származású, asszem 'cock a leekie' a neve. póréhagyma és aszalt szilva van benne (meg husi:D). úgyhogy, ha annak olyan nagy a sikere, ez is biztos klassz!:)
VálaszTörlésmás: én eddig itt miért nem jártam?
Gizike, tied leves sem lehet kutya! Nagyon szeretjük az ilyesmi ízeket!
VálaszTörlésTrin, neked is felteszem a kérdést: és az aszalt szilvás pulykamell? Hm? Oooooolyanok vagytok :-)
Starfokker - angolszászban gyenge vagyok :-) De mondom, ez is állati finom!
Hááááááát, jó kérdés :-)) Vagyok már egy ideje :-) Gyere máskor is, ha tetszett!