Időhiánnyal küzdő háziasszonyok figyelmébe ajánlom, mennyire jól előkészíthető!
Rozmaringos sertésoldalas és sajttal töltött krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas
- 1 fej fokhagyma
- 2 ágacska rozmaring
- só, bors
Köret:
- 8 db körülbelül azonos méretű krumpli
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. liszt
- 0,5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
Az oldalast megmossuk, csontjai mellett feldaraboljuk, bedörzsöljük sóval, borssal. Tepsibe rakosgatjuk, mellédobjuk a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágat, majd kevés vizet aláöntve, fólia alatt puhára pároljuk (kb. 1 óra). A fóliát levéve róla pirosra sütjük.
A körethez héjában megfőzzük a krumplit, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, óvatosan kettévágjuk, és kiskanállal vagy karalábévájóval kikanyarítjuk a belsejét úgy, hogy kb. fél cm vastag oldala maradjon.
A sajtokat lereszeljük, óvatosan sózzuk (a füstölt sajt sós!), borsozzuk, pici szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, jól összekeverjük. Ezzel a sajtos masszával töltjük be a kivájt krumplicsónakokat, s forró sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Hagyjuk picit hűlni, mert tűzforró a belseje! Köretként is pompás, de salátát kínálva mellé akár egytálételként is megállja a helyét! Különleges, finom!
Gyermelyi effektus :D
VálaszTörlésRemek ötlet ez a krumpli megint!! Valami gyönyörűséges, mikor aranyszínűre pirul a teteje! Mindig örülök, ha valami új köretre bukkanok, főleg, mikor ilyen szépre! Az oldalast mi is imádjuk! :-))
VálaszTörlésGarffyka, kérsz mééééééééég? :-DDD
VálaszTörlésYasmine, köszönöm :-) Tényleg nem a hagyományos krumplipüré, és annyira egyszerű elkészíteni! Munkahelyen látta egy kolléganő, mit eszek, és megkérdezte, hogy étteremből rendeltem? :-D
Most én integetek az oldalasnak, mint Szepy szokott-tudod, az epém miatt, de krumplit azt dupla adagot kérek!!!
VálaszTörlésHasonló krumplit én is szoktam sütni nyáron egy nagy bögre jéghideg aluttejjel esszük, nagyon finom. Köretnek még nem kínáltam.
VálaszTörlésEzt a krumplit en is szoktam, de sutoben sutom meg a krumplit.
VálaszTörlésTrin, kapsz mellé salátát, jó? :-)
VálaszTörlésGabi, aha! Nem rossz! Sőt! Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, igaz? Nyam :-)
Edit, én az olyanhoz kolbászzsírt kérek :-) Papa mindig így csinálta: apró szemű krumpli héjában megsüt, megpucol, zsíron átforgat. Imádtam!
Oldalas, nyami! Pont most vettem gyönyörű rozmaringot a piacon, így aktuális.
VálaszTörlésRemélem ez a rozmarink tovább marad életben, mint az előző. :(
Karulino, gombhoz kabát :-)) Rozmaring már van, csak oldalast kell venni :-))
VálaszTörlésÜltesd át esetleg a töves rozmaringot, nagyobb cserépbe, virágföldbe.
Ha elöbb olvastam volna......... :(
VálaszTörlésMa oldalas volt ebédre, de csak fokhagymával! Nagyon földhözragadt vagyok!!! :)))
Töltött krumpli nagyon jó ötlet! :)
Nagyon jó. Én idáig csak a darált hússal töltött változatot ismertem, de ez így nagyon szupi.
VálaszTörlésAncsi, egyre jár az agyunk :-)) Még hogy földhözragadt... Jaj!
VálaszTörlésAni, köszönöm :-) Próbáljátok ki!
Nagyon guszta lett, és biztosan finom!!!! Én kolbászhússal szoktam készíteni, de ezt a sajtos változatot feltétlen kipróbálom. Az oldalas is jöhet.
VálaszTörlésGizi, köszönöm! Ez akkor a light verzió :-) Kolbásszal sem utolsó, annyi szent!
VálaszTörlés