Végtelenül egyszerű, ugyanakkor roppant jól variálható saláta, grillköret, könnyed vacsora - ki minek szeretné!
Egyik kolléganőm kóstoltatta meg velem még a nyáron, azonnal belészerettem! Ez egy minimál változat: roppanósra főtt karfiol, lilahagyma és hamis tartár.
Ez az alap, innentől csak a fantáziánk szab határt, mi mindennel turbózzuk fel: maradék sült hús, főtt tojás, sonkacsíkok, sajtkockák, alma, zöldfűszerek...
Majonézes karfiol
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol
- fél fej lilahagyma
- 2 dl tejföl
- 1-2 ek. mustár
- só, bors, csipet cukor
- ételízesítő/leveskocka
A karfiol leveleit letörjük, torzsáját kivágjuk, megmossuk. Kisebb rózsákra bontjuk, és sós/leveskockával ízesített vízben roppanósra főzzük. Ügyeljünk rá, szét ne főjön, mert a végeredmény karfiolmassza lesz :-)
Amint jónak ítéljük, leszűrjük és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, a karfiolrózsákat falatnyi darabokra vágjuk.
A hamis tartár 2 perc. A tejfölt kikeverjük a mustárral, sóval, borssal, cukorral, belereszeljük a lilahagymát. Lazán a karfiolhoz keverjük, majd lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek szépen összesimuljanak.
Nyami-hami :)
VálaszTörlésEmlékeztet a karfiolkrémre, csak ahhoz összetörtem a karfiolt és házi majonézzel kevertem ki.
Ezt én is nagyon szeretném. Még nem hallottam róla soha, de nagyon klassz ötletnek tartom. Ügyes! :-))
VálaszTörlésGarffykám, erdélyi kolléganőtől származik a recept :-)
VálaszTörlésYasmine, hozzá egy kicsi a gyönyörűséges kenyeredből, sok-sok lilahagymával :-)
Még sosem ettem, de szerintem nagyon fogom szeretni!!!
VálaszTörlésEnnek előtte én sem, pedig milyen pofonegyszerű! És nagyon fini :-)
VálaszTörlés