2009. szeptember 16., szerda

"Lebkuchen" Évától, avagy elkárhozás

Amint megláttam Évánál ezt a sütit, bizonyos voltam benne, hogy elvesztem. Menthetetlenül. A kép láttán azonnal a számban éreztem az ízét, amit sürgősen reprodukálnom kellett a saját konyhámban :-)

Az íze... Az a fajta mézes szívecske, amit szerintem csak karácsony környékén lehet kapni a boltokban, ilyen-olyan lekvárral töltve, csokival bevonva. Vagy csak nem néztem szét alaposan. De most már nem is kell nézelődnöm, mert itt a tökéletes alternatíva!

Éva ötlete megfontolandó: szívecske szaggatóval kiszúrjuk, csokiba mártjuk, és megajándékozunk vele valakit - hatalmas örömet okozva!

Vigyázat! Ránézésre is 2 kg plusz!




"Lebkuchen" Évától




Tészta:

  • 5 dl liszt
  • 3 dl cukor
  • 3 dl tej
  • 10 ek sárgabarack lekvár
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 2 kk fahéj
Töltelék:
  • 20 dkg (ét) csoki
  • 8 ek sárgabarack lekvár
Tetejére csokimáz:
  • 10 dkg (ét) csoki
  • 8 dkg margarin
  • 3-4 csepp étolaj


A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben összekeverjük. A felét kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, s addig sütjük, amíg a teteje megszilárdul.

Közben gőz fölött felolvasztjuk a 20 dkg csokit, belekeverjük a lekvárt, majd ezt a tölteléket a megsült tésztára kenjük. A töltelékre ráöntjük a tészta másik felét, és visszatesszük a 180 C-os sütőbe olyan 20-25 percre.

Ha kihűlt, tetejét bevonjuk csokimázzal, Éva ötlete szó szerint, tuti működőképes! A margarint egy edényben felforrósítjuk (akkor jó, ha már forr), majd tűzről levéve beledobjuk a csokikockákat, és kézi habverővel addig kevergetjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor még adjunk hozzá pár csepp olajat, keverünk rajta egy utolsót, és ráöntjük a süti tetejére.

Szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni a mázat, és már szeletelhető is!



21 megjegyzés:

  1. Juj, ez nagyon csokis. Szerinted megy mas lekvarral is?

    VálaszTörlés
  2. Jaj, Istenem!! :DD
    Szerintem egyszer úgyis kitalálják az illatátvitelt, és akkor lesz ám végünk!!! :DDD

    VálaszTörlés
  3. Edit, full csoki... Képzeld el a szilvalekváros ízét csokival turbózva! Olyan!
    Mehet más lekvárral, igen! Szilva, meggy, csipkebogyó...


    Yasmine, én is ettől félek... Nem elég a látvány, ha még bele is szippanthatunk, ajjaj :-)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm,én el tudom képzelni az illatát!Megajándékozhatom magam vele?

    VálaszTörlés
  5. Hűha, jobb is talán, hogy nem érzem az illatát..Képzeld, Viki, ha bevadulnánk itt a monitor előtt:DD Mennyei lehet!

    Off: tudja valaki, hogy az Aldit szept. elején miért rakták tele mézeskaláccsal? Átaludtam pár hónapot, és mindjárt karácsony????

    VálaszTörlés
  6. Belly, vegyél egyet :-) Aztán még egyet, mert ez lesz, tudom :-DD

    Trin, egyszerűen nem lehet abbahagyni, életveszélyes!

    Off: amiért a télapók után 2 perccel már a nyulakat sorakoztatják a polcra :-)) Tényleg, mézeskalács? Már most? Nevetséges...

    VálaszTörlés
  7. Ezt én is kiírtam magamnak ,amikor megláttam Évánál,tényleg elkárhozás:))

    VálaszTörlés
  8. Moha, még aznap megsütöttem, mikor postolta :-) Teljesen megbűvölt, és nem bírtam kiűzni a fejemből :-D

    VálaszTörlés
  9. Az ötletadót nem láttam, de ez tényleg szuper lehet! Megpróbálok uralkodni magamon, és nem azonnal nekiállni. Most szürcsölgetem a délutáni kávém, nagyon megennék mellé egy-két szeletet!

    VálaszTörlés
  10. A betyárját! pedig én itt vagyok a fészkében, mármint a mézeskalácséban - és mégsem ismertem ezt a receptet! Csodás!!!! Megcsinálom!

    off.
    Valóigaz, hogy a boltokat már most elárasztották a karácsonyi csemegékkel. Mérgelödtünk mi is az Urammal, hogy teljesen odavész már a karácsonyi hangulat így, hogy hónapokkal elötte köteleznek minket, hogy vegyük meg. Mert ki tud neki ellenállni, ha már az orrunk alá dugják ideje korán???? :))))

    VálaszTörlés
  11. Viki, egye fene, vállalok négy kg pluszt is! Mehetek? Ugye, van még, legalább morzsácskák? :D

    VálaszTörlés
  12. ManóAnyó, kávé mellé pont ideáááális :-)))


    Ancsika, te aztán tényleg ott vagy :-)) Kolléganőm is onnan származik, imádja! Úgy kell dugdosni előle karácsonykor a szívecskéket :-)

    Remélem, azért szaloncukor még nincs a polcokon...


    Garffykám, rajtad még el is férne 4 kg :-) Meg sem látszana :-) Jöhetsz!

    VálaszTörlés
  13. Ez nagyon vonzó! meg is jegyeztem magamnak, hogy majd egy szép napon megsütöm. Lehet, hogy csak karácsony környékén lesz belőle valami, mert folyamatosan nem érem utol magam. :)

    VálaszTörlés
  14. Alíz, a karácsony jó lesz! Olyan meghitt íze van a lekvártól és a fahéjtól, olyan ünnepi :-)

    VálaszTörlés
  15. Kedves CV! Ne kinlódj a szivecskés formázással, csak úgy ahogy van kockában-téglalpban tedd csak az asztal sarkára, tudod hol vagyok ilyenkor:-)

    VálaszTörlés
  16. Jaj Max, ne légy ünneprontó :-D Olyan szívesen kiszaggatnám neked szívecskének, csak hogy örülj neki :-)

    VálaszTörlés
  17. Nagyon guszta, én is kérek egy szeletkét!!!Én is láttam és leírtam ezt a receptet, de még nem jutottam el a sütésig, de most itt nálad is szemezek vele.

    VálaszTörlés
  18. Se tojás, se zsiradék nem kel a tésztába?

    VálaszTörlés
  19. Se tojás, se zsiradék nem kell a tésztába?

    VálaszTörlés
  20. Gizi, ott a helye a konyhádban!!!


    Kedves névtelen, a recept így tökély, ahogy itt szerepel :-) És Évánál! Se tojás, se zsiradék. Ott a lekvár benne, figyu!

    VálaszTörlés
  21. Szia!
    Én megsütöttem, isteni finom, de a "külalalakja " nem lett ilyen szép. Mekkora tepsiben kell ezt sütni? A második réteg tésztát alig lehetett szétteríteni a csokis rétegen. Néhány helyen lefolyt a tepsi aljára a krém. Mit csináltam rosszzul?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.