Vagy lánykori nevén káposztás cvekedli :-) Hajlamosak vagyunk megfeledkezni pofonegyszerű, mégis finom ételekről. Vagy talán sokan ki sem teszik postban, pont az egyszerűsége miatt. Mondván, ez szóra sem érdemes.
Dehogynem! Vannak rohanós hétköznapok, vannak fizetés előtti napok :-), és van, aki csak nosztalgiára vágyik. Mielőtt összeházasodtunk, Zuram anyukája minden áldott szombaton tésztát főzött. A szombat volt a tésztanap. Tudtommal semmilyen vallási megfontolás nem állt mögötte, egyszerűen így hozta ő is a szülői házból. Az esetek túlnyomó többségében túrós tészta volt szalonnapörccel, vagy brindzás tészta, esetleg mákos tészta. Ritkábban káposztás, mert lereszelni kész tortúra volt :-) Almareszelőn! De megéri :-)
Mi sósan esszük, sőt személy szerint temérdek borssal a saját adagomat. De hallottam olyat is, hogy porcukorral és/vagy mézzel... Brrrrrr... Nálam ez a szentségtörés :-)
Káposztás tészta
Hozzávalók:
- 1 kg fehér káposzta
- 1 ek. cukor
- só, őrölt kömény, bors
- olaj
- 50 dkg száraztészta
A káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját kikanyarítjuk, majd almareszelőn finomra reszeljük. Vagy uborkagyalun szálasra vágjuk (nekem az sincs).
Az olajon megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a káposztát, megsózzuk, majd parányi vizet aláöntve előbb puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Köménnyel ízesítjük - nem csak az íze miatt :-)
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával. Ki-ki ízlés szerint adagolhat rá utólag borsot.
Ínyencek oda is piríthatják kicsikét sütőben vagy serpenyőben...
Ennyi a tudomány, ehetünk-nosztalgiázhatunk!
Hogy neked mennyi turelmed van! Lereszelni? Ugyes vagy!
VálaszTörlésA végeredményért mindent :-D Szépen ápoljuk a hagyományokat! Amúgy háziasan :-)
VálaszTörlésHát, ha valamit nem bírok, az a reszelés. Még almát reszelni is utálok, nemhogy káposztát... Mégis megcsinálom, mert annyira szeretem. Illetve legutóbb aprítógépbe tettem a káposztát, úgy azért valamivel könnyebb. :-)
VálaszTörlésAzt le sem írom, hogy hogyan eszem, olyan igazi szentségtörős módon! De mit csináljak? Imádom! :DDD
Én is szentségtörő módon eszem, de apu és a tesóm borssal szokta megszórni. Kinek hogy! Amúgy én is imádom, de általában már reszelve veszem a piacon, és így minden újjam épen marad.
VálaszTörlésImádom az egyszerű kajákat, és az én blogomon találsz is olyat bőven. Bevallom 7köznap nem sok energiám és/vagy időm van bonyolult kajára. Vagy esetleg az olyat csípem, amit egyik nap készen összeállítasz, másik nap sütőben összesütöd.
Yasmine, ha aprítóval csinálod, ugyanaz lesz a végeredmény :-) Tehát hajrá!
VálaszTörlésEl sem tudom képzelni édesen... Brrrrrrrr :-DD
Karulino, hétköznap én sem szoktam pepecselni! Vagy gyors és könnyű, vagy tepsibe hajigálós és sütőben sütős a választék :-) Panasz még nem érkezett :-D
Én azt hallottam, hogy van aki ledarálja. Hmm végül is úgy is jó. És a végén lepirítva, hahhh úgy ahogy a nagykönyvebn megírva. Fincsi lehetett.
VálaszTörlésÉn úgy szoktam, hogy az első adagot borssal , a másodikat cukorral :)
VálaszTörlésMax, ez csak városi legenda lehet :-)) De ha a végeredményt nézzük, hát ki tudja... Érdemes volna kipróbálni, mit gondolsz? :-D
VálaszTörlésLúdanyó, jesszus :-DDD Ilyet se hallottam még, hogy mindkét verzió bejöjjön valakinek :-)
Integetek! :D
VálaszTörlésborzadj: borsosan cukorral. :)
VálaszTörlésEgy ismerősöm épp nemrég kesergett, miért nem lehet éttermekben ilyen ételeket enni, mint a káposztás vagy a krumplis tészta, tojásos galuska...
VálaszTörlésÉn meg ma spenótot tettem fel a blogra, pont olyan megfontolásból, amiről te is írtál!:))
Nem mehetek hozzád ebédre, mert engem is kitagadnál:D
VálaszTörlésSzepy, ne máááááááár :-DD
VálaszTörlésMandy, ez perverzió :-)))
Móni, és milyen igaz! Nálunk van egy hely, igaz úgymond gyorsétkező, de frankó házias ételekkel, ott pl. van krumplis tészta! Jaj, de szoktam értékelni :-)
Kata, dehogynem jöhetsz :-) Majd behunyom a szemem :-)) Vagy megkóstolom, vajon mit tudhat az édes káposzta!
Vikikém,
VálaszTörlésa tányér egyik felére borsosan, a másik felére porcukrosan..Hmmmm???
Amúgy imádom-de csak anyuéknál, mint a lecsót-,itt senki nem eszi meg, válogatós banda:)))
Mindketten tésztában utaztunk ma , hihihi....
Nálam is szerepel, imádom!Hoztam is atányéromat, sorba állok én is, mint a menzán! Cukrosan kérem! :)))
VálaszTörlésTrin, te is perverz vagy :-))) Elkapattad a brigádot, hiába :-)
VálaszTörlésAz agyhullámokat meg hagyjuk :-D
Limara, már szedem is! :-))
Én is kérek, egy ilyet és egy olyat, mert mindkettőt szeretem. Lehet megkellene kóstolnod cukorral is, lehet neked is bejönne!!
VálaszTörlésGizi, annyian mondjátok, hogy most már felpiszkáltátok a fantáziámat :-))
VálaszTörlésGyere, szedek neked is!
A mamám,de finoman tudta,saját maga gyúrta házi tésztával.....hmmm Apu borssal,én porcukorral.
VálaszTörlésMinden pénteken,vallási okból.
Andi, enyim mama is mindig gyúrta a tésztát, isteni volt :-)
VálaszTörlésEgyszer kipróbáltam krumplis tésztánál,hogy én gyúrtam. Annyira házi jellegűre akartam,hogy vastagabbra hagytam.....Az uram még most is emlegeti a "krumplis táskámat":-)))
VálaszTörlésAndi :-)))
VálaszTörlésAzért elfogyott, ugye?
Hát persze,hogy elfogyott.
VálaszTörlésMást nem kaptak:-)))
Azért finom volt,csak nehezebben csúszott:-))
Unom reszelni ,inkabb vagom kessel,nagyon szeretem a kaposztas teszat gyerekkorom ota...
VálaszTörlésCirmi, elárulok egy titkot :-) Késes betétű robotgép! Olyan, mintha reszelted volna ;-) S pillanatok kérdése!
VálaszTörlésLányok,lányok!
VálaszTörlésA mamám így szokta, meg úgy gyúrta, meg a szomszédban a "házias" gyorsétkezde....
Babáim!
Liszt, tojás, só, pici víz két műköröm, lakk nélküli mancs, azaz 10 ujj+két tenyér és ess neki, míg sima állagú nem lesz.
Akkor egy deszka, liszt, sodrófa, vékonyra nyújt, éles késsel metéltre vág, lobogó víz pici zsírral, ahogy bedobod , szinte már ki is szedheted.
Leszűr, zutty bele a káposztába,kavarint, kész! Vagy, ha túrósat akartok, zutty bele a szalonnazsíron felforrósított, a túró felével dúsított tejfölbe, kavarintás, kész.
Ennyi! És az Uratoknak is ízleni fog. Persze,csak ha nem sózzátok el.
Chabbix :-) Az én mamám is így csinálta, míg bírta szegénykém. Aztán anyu is így csinálta, és én is így csinálom, ha jut rá időm :-) És Zuram imádja, imádja!
VálaszTörlésTényleg csak ennyi, neki kell néha veselkedni, mert nagyon megéri!
Off: műkörmöm még sosem volt, szerintem soha nem is lesz, tökéletes a "gyári" is :-DDD
Én is utálok reszelni. Almareszelőn nem lesz túl pépes a káposzta?? Vagy pont úgy a jó?
VálaszTörlésHa valaki annyira gyűlöl reszelgetni, akkor ajánlom, hogy vegyen egy nagy tálcát és egy vastagpengéjű szakácskést. Én először kettévágom a káposztafejet,majd hosszában csíkokra, utána pedig keresztben kockákra, pont mint egy hagymát! Aztán a késsel elkezdem aprítani még, mint a petrezselymet. A nagyon aprótól a durvábbig ízlés szerint fel lehet vágni. Nekem sokkal jobban bevált, mint a reszelő, az utálatos.:)
A köményt nem tudom elképzelni bele, csak a borsot. Aki kipróbálta, írjon, hogy finom-e az előző fűszerrel is.:) Eszembe sem jutott volna beletenni.
Csucsundra, számomra a káposzta kömény nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül :-DDD Alapfűszere szerintem, legyen az akár őrölt, akár szemes.
VálaszTörlésAlmareszelő helyett opcióként ajánlom a késes betétű robotgépet, ugyanaz lesz a végeredmény!
Egyébként most nálunk is káposztás tészta volt, és késsel vágtam fel hozzá a káposztát :-)
Krumplis tészta és káposztás tészta is jó kaja, vannak kolléganőim, akik műkörömmel is gyúrnak tésztát. Azt hiszem a jó háziasszony műkörömmel is az...........
VálaszTörlésMűköröm témában teljesen szűz vagyok, nem tudok nyilatkozni :-) Egyszerűen tökéletesen bevált a "gyári", szép és erős, semmi szükség műre :-)
VálaszTörlésÉs nem is ez alapján kell megítélni senkit sem, van-e műkörme vagy sem. A hajam pl. festett ;-)) Az nagyon béna gyári színében - a főzésben mit sem befolyásol :-D