Gombhoz kabát ebédünk :-) A következő szavakat írtam be a Mindmegette keresőjébe: rizs és padlizsán, lévén fix hozzávalók otthon.
Mit adott fel? Gyuvecs! Erről már olvastam a bolgár útikönyvben, s persze mindig volt valami más helyette, nem kóstoltuk, amikor a helyi konyha közelében voltunk. Megtetszett, nekiláttam. Sok zöldséges, kevés húsos, rizses fogás. Összetettségéhez meglepően könnyű étel!
Jótanács: érdemes akkor hozzáfogni, amikor van maradék pörköltünk :-) Álcázásnak is tökéletes - a pörkölt új arca, s ezzel az egyetlen fogással nem koszoljuk össze a fél konyhát... És a benne lévő edényeket...
Mit adott fel? Gyuvecs! Erről már olvastam a bolgár útikönyvben, s persze mindig volt valami más helyette, nem kóstoltuk, amikor a helyi konyha közelében voltunk. Megtetszett, nekiláttam. Sok zöldséges, kevés húsos, rizses fogás. Összetettségéhez meglepően könnyű étel!
Jótanács: érdemes akkor hozzáfogni, amikor van maradék pörköltünk :-) Álcázásnak is tökéletes - a pörkölt új arca, s ezzel az egyetlen fogással nem koszoljuk össze a fél konyhát... És a benne lévő edényeket...
Gyuvecs
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg színhús (sertés, csirke, pulyka)
- 30 dkg paprika
- 5-6 fej paradicsom
- 1 közepes padlizsán
- 2,5 dl rizs (nyersen)
- 1 nagy pohár tejföl
- só, bors, pirospaprika
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, pirospaprikát keverünk hozzá, majd a kockákra vágott húst - pörköltet készítünk, a lehető leghagyományosabb módon.
A padlizsán két végét levágjuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, fél órára besózzuk. Utána leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, majd parányi olajon mindkét oldalát megsütjük.
A paprikát karikákra vágjuk, s a padlizsán serpenyőjében megfonnyasztjuk.
Felkarikázzuk a paradicsomot, és megfőzzük a rizst.
Ennyi előkészítő munka után összeállítjuk a gyuvecset. A fele mennyiségű rizst kikent forma/tepsi/jénai aljára simítjuk, megpakoljuk a padlizsánkarikákkal és a megfonnyasztott paprikával, megsózzuk. Rásimítjuk a pörköltet, szaftjával együtt, melyet aztán beborítunk a felkarikázott paradicsommal.
Ráhalmozzuk a maradék rizst, s az egészet bevonjuk a tejföllel.
Forró sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. Kockára vágva tálaljuk.
A padlizsán két végét levágjuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, fél órára besózzuk. Utána leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, majd parányi olajon mindkét oldalát megsütjük.
A paprikát karikákra vágjuk, s a padlizsán serpenyőjében megfonnyasztjuk.
Felkarikázzuk a paradicsomot, és megfőzzük a rizst.
Ennyi előkészítő munka után összeállítjuk a gyuvecset. A fele mennyiségű rizst kikent forma/tepsi/jénai aljára simítjuk, megpakoljuk a padlizsánkarikákkal és a megfonnyasztott paprikával, megsózzuk. Rásimítjuk a pörköltet, szaftjával együtt, melyet aztán beborítunk a felkarikázott paradicsommal.
Ráhalmozzuk a maradék rizst, s az egészet bevonjuk a tejföllel.
Forró sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. Kockára vágva tálaljuk.
Hasonlít a muszakához, de jól hangizk. Szeretem a tejföllel nyakon öntött finomságokat.
VálaszTörlésIgen, olyasmi, mint a muszaka - alig hússal, sok zöldséggel :-)
VálaszTörlésNekem is egyből a muszaka jutott eszembe! Én is nagyon szeretem az ilyesmiket.
VálaszTörlésIgencsak egy fészekből származnak ezek a kaják :-) Déli népség fazekaiból :-)
VálaszTörlésMeg is látszik rajtuk a sok zöldség!
Biztosan annyira finom is, mint a muszaka!!
VálaszTörlés