2009. szeptember 13., vasárnap

Diós-kakaós körtetorta

Ahogy a szilvaszezon nem múlhat el nálunk a morzsás-szilvás lepény nélkül, úgy amint megjelenik a kora őszi körte, kakaós körtetortát sütök - néhány éve.




Emlékszem, éppen egy liszt- és cukormentes diétát tartottam, amikor ezt sütöttem a családnak, és egyetlen falattal bűnöztem, mert az illata teljesen elkábított... Attól az egy falattól teljesen a mennybe mentem :-)


Omlós tésztakéreg, benne habos kakaós-citromos diótöltelék s a zamatos körték... Az ősz egyik ajándéka, azt kell mondjam!


Diós-kakaós körtetorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 21 dkg liszt
  • 14 dkg vaj/margarin
  • 7 dkg cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
A töltelékhez:

  • 12,5 dkg dió
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 7,5+5 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 5 dkg liszt
  • 8 dkg margarin
  • 3-4 ek. pikáns lekvár
  • 4-5 érett, de kemény körte
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, cipót formálunk belőle, és fóliával letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diót finomra daráljuk, összekeverjük a citrom héjával, a kakaóporral, vaníliás cukorral és a sütőporos liszttel. A margarint habosra keverjük a 7,5 dkg cukorral és a 2 tojássárgájával, belekeverjük a diós-kakaós keverékbe.
A tojásfehérjéket (2+1!, az omlós tészta kimaradt fehérjéje!) a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a kakaós masszába: sűrű, kemény tésztát kapunk!
A pihentetett omlós tésztát egy 26-28 cm átmérőjű, kikent és lisztezett kerámia/üveg tortaformába nyújtjuk úgy, hogy legyen kb. 2 cm magas pereme, ami megtartja majd a diós masszát.
Előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral, rásimítjuk az omlós tésztára a diós-kakaós tésztát, és csillag alakzatban kirakjuk a hámozott, felezett, magházától megszabadított körtékkel.
További 40-50 percig sütjük (tűpróba!), s ha nagyon pirulna a teteje, 30 perc után könnyedén fóliát borítunk a tetejére.
A formában hagyjuk kihűlni, utána tortaszerűen szeletelhető. Csodálatos uzsonnasütemény!




Lajos Mari receptje alapján

9 megjegyzés:

  1. Valóban gyönyörű!! Nem vagyok túl jó barátságban a körtével, de ez valami mesés. Még a végén lehet, hogy összebarátkozunk? :-))

    VálaszTörlés
  2. Hu, Viki! Ez nagyon jol nez ki. Tuti meg fogom sutni!!!
    Milyen lekvar mehet bele?

    VálaszTörlés
  3. Yasmine, itt az ideje összehaverkodni :-)) Aaaaannyira finom volt!


    Trixi, a csajok el fognak ájulni tőle :-))
    Pikáns lekvár: meggy, ribizli, áfonya, szilva - inkább a savanykásabb ízűek.

    VálaszTörlés
  4. Viki, nem hiszed el-egy rugó:))
    Fanni ma valami eszméletlenül hasonlót nézett ki..Nem pont ez-vannak különbségek, de az is nagyon jó-szóval el tudom képzelni! Isteni lehet!!
    Nagyon szép lett!!

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon tetszik nekem Viki! majd ha rendeződünk, biztos megsütöm.

    VálaszTörlés
  6. A körtét imádom, bár sütit még nem csináltam körtéset! De ezt megjegyzem!!! :)

    VálaszTörlés
  7. Remekül néz ki és ízre is isteni lehet!!! Ez lesz a következő torta amit megsütök. Ma gondoltam rád málna szedés közben, már a fagyóba is került, szivesen küldeném neked, mert kezdem unni.

    VálaszTörlés
  8. Trin, Fanninak jó ízlése van :-) Nyugodtan tedd csak fel :-)

    Duende, köszönöm! Hajrá pakolászás! Egyszer majd csak vége lesz!

    Ancsi, épp itt az ideje :-) Nem is hiszem, hogy még nem sütöttél körtével :-O

    Gizi, ugye mennyire hasonlít a tiédre? A málnával meg légy szíves ne kínozz :-) Szeptemberben málna??? Meg sem hallom :-))

    VálaszTörlés
  9. Mihály a nagyfiam és Apukám, egy kellemes közös ajándék átadós délutánra kerestem finom sütit. Ő a nyertes! köszönöm!!! Böbe

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.