A rengeteg szilva láttán Zuram egyből a szilvásgombócra asszociált, sóvárogva kért, ugyan csináljak már neki igazi házi gombócot! Olyat, amilyet mami csinált pár éve :-)
Csináltam :-) Nem is olyan ördöngősség és maszatolás, mint amire lelkileg felkészültem! Nyugodtan neki lehet ugrani - akár hétköznap is. Én egy vendégség után fogtam hozzá, ahonnan viszonylag későn értünk haza, ezért merem ajánlani.
A titok: a krumplit előre meg kell főzni és alaposan kihűteni, ellenkező esetben ragadni-nyúlni fog a tésztánk, vérnyomásunk gyors emelkedését eredményezve! Biztosra mentem: már előző nap megfőztem és összetörtem a krumplit, a hűtőben várt további sorsára. Ahogy számítottam rá, kevés lisztet vett fel, nem ragadt, nem nyúlt, gyönyörűen lehetett vele dolgozni.
Egyébként meg ha már pepecselünk, érdemes nekifutni egy tisztességesebb adagnak, ugyanis főzés nélkül remekül tűri a mélyhűtést! S igazi, házi, kézzel gömbölygetett szilvásgombócot tálalhatunk például egy borús őszi estén :-)
Érdekesség: az Indul a bakterház c. klasszikus gombóchajigálós jelenete során Koltai Róbertet úgy eltalálta a fagyasztott! állapotú szilvásgombóc, hogy fél szemére megvakult!
Szilvásgombóc
Hozzávalók:
- 80 dkg főtt krumpli - 80 Ft
- 25-30 dkg liszt - 25-30 Ft
- 2 tojás - 50 Ft
- ízlés szerint só
- 20 szem szilva - 40 Ft
- 1 ek. cukor
- 1 kk. fahéj
- olaj és zsemlemorzsa a meghempergetéshez - 100 Ft (?)
A krumplit jó előre sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, és teljesen kihűtjük.
Hozzáütjük a tojásokat, majd beledolgozzuk a lisztet. Krumplifüggő, hogy mennyit vesz fel, nekem 30 dkg elég volt. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!
Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, s egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.
A szilvát keresztben félbevágjuk, kimagvaljuk. A mag helyére 1-1 kiskanálka fahéjas cukrot teszünk, a két szilvafelet összetapasztjuk, majd beburkoljuk a krumplis tésztával körös-körül, ki ne folyjon főzés közben a leve.
Több adagban lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, s már kész is! Pirított zsemlemorzsára szedjük, óvatosan meghempergetjük benne.
Azon forrón tálaljuk, édesszájúaknak további fahéjas cukor kíséretében.
Bekerülési költsége: kb. 300 Ft
Elkészítési ideje: kb. 60 perc
Megfozom a krumplit meg ma, aztan holnap nekilatok, de szilva nelkul.
VálaszTörlésAhanyszor megkerdem itthon, kell-e szilvasgomboc, a valasz mindig ugyanaz: Igen, de ne tegyel bele szilvat!
Szia Viki!
VálaszTörlésJó ötlet, én is szeretem. De mákkal is nagyon finom.
Jaaaj, de szeretem... És pontosan ugyanígy csinálom én is! Annyira finom tud lenni, naná hogy további fahéjas cukorral! :-DD
VálaszTörlésÉn kérhetek barackosat, vagy meggyeset??? Vagy lehet, hogy csak a gombócot eszem meg? Mondjuk abból kb 5-öt? Lehetne?
VálaszTörlésjó ötlet, megyek és főzök egy adag krumplit! :-)
VálaszTörlésEdit :-) Nem is számítottam másra :-D Csinálj nudlit a tésztából! Abban nincs szilva!
VálaszTörlésDóri, jutott eszembe! Sajnos a rezidencián nincs mákdarálóm.
Yasmine, imááááádom én is :-) Sok-sok fahéjas cukorral!
Szepy, kérhetsz :-) Vagy neked is nudlit, gyümölcs nélkül, morzsásan!
Nóra, hajrá! Holnap pedig gombócolás!
Orvendj, hogy nem szalonnaval akartam tolteni...
VálaszTörlésPersze, hogy nudli lesz belole.
Hm Edit... És ha kóbász zsírban forgatnánk meg?
VálaszTörlésViki,
VálaszTörlésnem hiszed el, de tervben van, kb a hétvégére!!!
Persze szalonnapörccel meghintve, pár merőkanál mangalicazsírral megöntözve:DDD( Jajj, csak ezt nehogy valaki komolyan vegye-hülyülök ám...)
Annyira rendetlenek vagyunk :-DDD
VálaszTörlés2 napja nalunk is ez volt. Legutobb amikor keszitettem, jo nagy adag lett belole es lefagyasztottam 1/3-at. Most pedig elovettem es megfoztem :)
VálaszTörlésOoolyan finom tud lenni, mi is nagyon szeretjuk.
Napok óta készülök én is készíteni.
VálaszTörlésAz én párom is nagyon-nagyon szereti:DD
Szalonnás gombóc!!! :)) Jó ötlet!
VálaszTörlésDe jó, hogy eszembe juttatad! Van szilva dögivel! Ugrok is neki valamelyik nap!
Judith, tényleg érdemes nekirugaszkodni, és legyártani egy hadseregnek valót - ha van mélyhűtő kapacitás :-) Igen, oooooolyan finom :-))
VálaszTörlésGabi, ezek a pasik :-)) Főzz neki, hétvégén lehűlés!
Ancsika :-))) A szilvás verziót Max imádni fogja, ez fix!
A gombóchoz hasonlóan viszonyulok, mint a paprikasütéshez. Nagyon nehezen állok neki, mert szerintem nagyon maszatolós. De a végeredmény megéri!
VálaszTörlésSzemélyes érintettség miatt szólok
VálaszTörléshozzá.
Tegnap beszéltünk nővéremmel, hogy hogyan kell olyan finom szilvásgombócot készíteni, mint annak idején édesanyánk csinálta.
Ennek hatására, mivel fogalmam se volt róla kerestem rá szilvásgombócra. Igy találtam ezt az oldalt. Ebben szerepel egy, szerintem városi legenda, miszerint: "az Indul a bakterház c. klasszikus gombóchajigálós jelenete során Koltai Róbertet úgy eltalálta a fagyasztott! állapotú szilvásgombóc, hogy fél szemére megvakult!"
Történetesen édesanyám kellékesként dolgozott a Magyar Televízióban a 60-as, 70-es években, sőt a 80-as évek elején. Az ominózus tv játékban látható gombócokat személyesen, két kezével készítette, tehát nem lehetett fagyasztott.
Ugyancsak az ő munkája volt a Vánnyadt bácsi című felejthetetlen komédiában látható végtelen hosszúságú kötött sál is.
Hozzászólásom csak a történeti hitelesség miatt született. Bárcsak még egyszer ehetnék az ő szilvásgombócából, de sajnos 2002-ben sok szenvedés után meghalt.
Üdvözlettel: Béres János benike13@gmail.com
Kedves János! Nagyon köszönöm soraidat!!!
VálaszTörlésIgen, így születnek a városi legendák! Köszönöm, hogy megosztottad velünk az igazságot! Isten nyugtassa Édesanyátokat, keze munkáját nem csak a családja őrzi!
Ez a recept a tökéletes szilvásgombóc!!!!Köszi a receptet!!!!
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszönöm! Hamarosan szilvaszezon ;-)
VálaszTörlésMost junius végén régi,vagy már uj krumpliból érdemes csinálni?
VálaszTörlésLehetőleg még régiből, ha van, az újnak sokkal nagyobb a víztartalma = sokkal több lisztet kell hozzá használni, ill. sokkal ragacsosabb lesz!
VálaszTörlésMEGYEK ÉN IS,MEGESZEM A HÚSZ SZILVÁT--HAHAHAAA
VálaszTörlés