Egy régi-régi Rama receptes kártyán szerepel a recept, nyár nem múlhatott el nélküle egyetlen évben sem! Az eredetije mami süteményes könyvében van, biztos helyen, magamnak leírtam egy füzetbe, mert ez olyan süti, amit nem fedhet el a feledés homálya!
Alul puha kelt tészta, sűrűn megrakva fahéjas szilvával, ami szottyosra-folyósra sül, s a tetején édes morzsa ropogósra pirulva. Egy tartalmas leves után kiváló második fogás is lehet langyosan, de pihentető hétvégéket is megédesíthetünk vele!
Munka vele alig-alig, s ahogy az egész lakást átjárja a készülő sütemény illata... Isteni! Egyik kedvencünk!
Alul puha kelt tészta, sűrűn megrakva fahéjas szilvával, ami szottyosra-folyósra sül, s a tetején édes morzsa ropogósra pirulva. Egy tartalmas leves után kiváló második fogás is lehet langyosan, de pihentető hétvégéket is megédesíthetünk vele!
Munka vele alig-alig, s ahogy az egész lakást átjárja a készülő sütemény illata... Isteni! Egyik kedvencünk!
Szilvás lepény
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin -80 Ft
- 1 tojás - 25 Ft
- 5 dkg cukor - 10 Ft
- 40 dkg liszt - 40 Ft
- 1 dl tej - 20 Ft
- 2 dkg élesztő - 20 Ft
- 2-3 tk. őrölt fahéj
- csipet só
- 1-1,5 kg szilva - 100-150 Ft
Az édes morzsához:
- 15 dkg margarin - 80 Ft
- 15 dkg cukor - 30 Ft
- 20 dkg liszt - 20 Ft
A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.
Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!
A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Bekerülési költség: kb. 450 Ft
Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc pihentetés + 30 perc sütés
Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!
A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Bekerülési költség: kb. 450 Ft
Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc pihentetés + 30 perc sütés
Vikim! Jöhet! :))
VálaszTörlésÉn is imádom a sülö szilva illatát. Már alig várom: jövö héten teszek el szilvalekvárt.
Jut eszembe! Neked van a sütöben készülö szilvalekvárod??? Nagyon kéne a recept! :)
Bellynél láttam hasonlót.Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésEzeket a régi-régi recepteket szeretem a legjobban, olyan "otthonos". Főleg, ha ilyen finom is, mert a fahéjas szilvás csak jó lehet! :-))
VálaszTörlésAncsikám, Garffykánál van a sütős szilvalekvár receptje! Nekem is van egy remek, azt a gázon kell hagyni 10-12 órán át keverés nélkül, s eztán kavarni 1 órát, tavaly így tettem el! Nálatok is roskadnak a fák?
VálaszTörlésAndi, igen! Belly sütött hasonlót!
Yasmine, ahogy mondod :-) Igazi házias, békebeli sütemény :-) Isteni finom!
SZilvia, en is eppen most sutom a lepeny,de csak annyit kerdeznek, hogy a 20 dkg liszt nem kevés? Ugyanis nagyon lagy lett a tésztája, vagy ilyennek kell lennie
VálaszTörlésNekem is lágy lett a tésztája! Miért? Nem tudtam összedolgozni.... :( Elég a 20 dkg liszt?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzerinted jó lesz ez jó kis éretlen szilvából is? Nem tudom, mit kezdhetnék vele, túróhoz meg most nem jutok hozzá - láttam, Te is megkaptad a korai szilvát:)
Elég a 20 dkg liszt! Nagyon lágy a tészta, tapicskolós!
VálaszTörlésKedves Névtelen, jó lesz az, csak adjál neki a morzsa alá sok fahéjat cukrot!!!
Szia!
VálaszTörlésPont egy ilyen receptete kerestem, amiben nem a tészta a főszereplő. Egy picit módosítottam rajta. Fantasztikusan finom lett a kedvenceim közé került!! Köszönöm szépen!
Feltettem a blogomba, de hivatkoztam Rád, remélem nem bánod!?
Itt megtalálod: http://recepteszter.blogspot.com/2010/09/szilvas-lepeny.html
További jó sütés-főzést!
Üdv: Eszter
Csodálatos! A legfinomabb szilvás süti amit valaha készítettem. Hálás köszönet érte :)
VálaszTörlésÜdv Ági
Eszter, Ági - nagyon örülök :-))
VálaszTörlés