2009. augusztus 18., kedd

Sonkás-gombás quiche

Ideális vacsora, ha már unjuk a szendvicseket, s valami gyors finomságra vágyunk - nem pedig hosszas főzőcskére.

Másik hallatlan előnye, hogy abszolút jól előkészíthető: az omlós tészta remekül elvan a hűtőben, a hagyma és a gomba előre megpárolható. Így este csak össze kell állítani végső formájára, megsütni és bezsebelni érte a dicséreteket.

Legalábbis én dicséretet kaptam érte Zuramtól :-) Hozzá egy pohár finom fehérbor, és elégedetten dőlhetünk hátra!

Sonkás-gombás quiche

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt - 20 Ft
  • 10 dkg hideg vaj - 150 Ft
  • 1 tojás sárgája - 15 Ft
  • 2-3 ek. jéghideg víz
  • só és bors

A rakományhoz:

  • fél fej lilahagyma - 10 Ft
  • 6-8 kalap csiperke gomba - 150 Ft
  • 15 dkg sonka/füstölt tarja - 300 Ft
  • 2 tojás + a maradék tojásfehérje - 75 Ft
  • 2 dl tejszín - 250 Ft
  • só, bors

A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, sót és borsot, majd víz hozzáadásával nagyon szaporán tésztává gyúrjuk. Legalább fél órára tegyük hűtőbe.

Ha kipihente magát, kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszúrkáljuk villával, és előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, éppen csak gyenge színt kapjon. Azon forrón lekenjük a maradék tojásfehérjével, ami így megszilárdul rajta - ezzel megakadályozva, hogy elázzon az omlós tészta!

Időközben elkészítjük a rakományt. A lilahagymát karikákra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a sonkát is felcsíkozzuk. Pici olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát, és zsírjára sütjük (szintén az előkészítő fázis).

A hagymás gombát az elősütött tésztakéregbe öntjük, elrendezzük rajta a sonkacsíkokat.

A tojásokat összekeverjük a tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük, majd egyenletesen meglocsoljuk vele a pitét. További 20-25 perc alatt készre sütjük.





Bekerülési költség: kb. 1.000 Ft

Elkészítési idő: 40 perc + 30 perc pihentetés

9 megjegyzés:

  1. Éltem Párizsban, de ezt a receptet nem sikerült megszereznem/megtanulnom/elkérnem/lenyúlnom. Nagyon köszönöm most neked.
    Egyébként pedig imádom a receptjeidet, különösen a ripsz-ropsz típusúakat.
    Ágnes

    VálaszTörlés
  2. Ági, éltél Párizsban??? A mindenit, szuper lehetett!

    Köszönöm a kedves szavaidat,nagyon jól esnek :-)

    VálaszTörlés
  3. Viki,tetszik!!!
    Egy kis quiche:DD

    VálaszTörlés
  4. Hu, ez iszonyat jól hangzik! Hagyma, tarja, gomba!
    Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Viki!!!!!!Én diétázom!!! Ha ilyeneket csinálsz nem fogom tudni megállni, hogy elkészítsem, s ha már elkészült akkor jól meg is egyem!
    Mesi

    VálaszTörlés
  6. Nekünk is bejönne. Jól néz ki nagyon! Hasonlót tésztával összekeverve,sütőben összesütve már készítettem.
    De így még jobb lehet!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó!!! Azt hiszem, abszolút jogos lehetett a dicséret. Szinte ide érzem az illatát! :-))

    VálaszTörlés
  8. Szia Viki!
    Ha van kedved, válaszolj erre: http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/08/konyv-jatek.html

    VálaszTörlés
  9. Trin :-D Nincs is szebb a magyar nyelvnél :-)

    Szepy! Tátom a számat! Végre valami tetszik :-D

    Mesi, bocsi :-) Főleg a hétvége után!!

    Andi, tégy egy próbát, a pasik is enni fogják, tuti!

    Yasmine, köszi :-) Zuramnak könnyű főzni, mindent szeret :-)

    Móni, megyek, nézem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.