2009. augusztus 30., vasárnap

Aszalt szilvás túróparfé

Villámgyors, pofonegyszerű, habkönnyű desszert!

Ami azt illeti, Garffyka tehet róla :-)) Olyan káprázatos parfékat sorakoztatott fel az utóbbi időben, hogy tudat alatt is a parfé szó zakatolt a fejemben.

Aztán felhalmoztam egy rakás maradékot itthon (aszalt szilva a szilvás csirkéből, omlós keksz meg még az áfonyás sajttortából), s egy adag túrót, aminek még volt két nap kihordási ideje, de ekkor már képtelen voltam másra gondolni a parfén kívül!

Garffyka, köszönöm az inspirációt :-)



Aszalt szilvás túróparfé

Hozzávalók:


  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 ek. porcukor
  • 1-2 cs. vaníliás cukor/vanília kivonat
  • 1 citrom
  • 10 dkg aszalt szilva
  • opcionálisan vaníliás omlós keksz


A túrót összekeverjük a tejföllel, a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával.

A tejszínből Z alakú mozdulatokkal, ovális habverővel (vagy géppel) kemény habot verünk, s óvatosan a túróhoz keverjük.

Egy hasáb/őzgerinc formát folpackkal kibélelünk, belesimítjuk a túrókrémet, majd beledobáljuk az aszalt szilvát. Opcionálisan kirakjuk omlós keksszel, ha talapzatot is szeretnénk majdan neki.

Lefedjük még egy adag folpackkal, és mélyhűtőbe süllyesztjük - néhány órára.

Fogyasztás előtt a levágott adagot-szeleteket érdemes szobahőmérsékleten hagyni 10-15 percet hagyni kiengedni. Egyrészt az íze is jobban érvényesül, másrészt nem kell kősziklát szopogatnunk :-) Döbbenetesen keményre fagy! De türelem isteni túróparfét terem!



14 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta! Megkóstolnám, ilyent még nem ettem soha. :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos isteni finom! :) Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Én sem ettem még, de ránézésre csak jókat tudok elképzelni.:))

    VálaszTörlés
  4. Hmmmm, nagyon nagyon csábítóóóó!
    Edit mondta, keresztbe főztünk :), én a te cukkini krémlevesedből inspirálódtam.

    VálaszTörlés
  5. Gasztroboszi, elsőre nagyon jól sikerült :-) Tessék kipróbálni :-)

    Ancsika, isteni bizony!

    Mónika :-)

    Garffykám, köszönöm az inspirációt! A tieidet látva csak csurgott a nyálam :-)

    VálaszTörlés
  6. Na vegre tudok irni!
    sokat nem akarok mondani, csak OMLOSZ!
    Es igen, keresztbefoztetek!

    VálaszTörlés
  7. Na tessék..Most nekem is csurog a nyálam:)))

    VálaszTörlés
  8. Edit, omjósz :-))) Így a helyes :-))

    Trin, van még! Gyere!

    VálaszTörlés
  9. Imádom a túrófagyit, nagyon finom lehet ez is! Képzeld, tegnap vettem egy csomag túrót, még nem tudtam mire fogom használni, de éreztem, hogy meg kell vennem. Mostmár tudom miért :)

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon fini lehet,csodásan néz ki.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon istenien néz ki! Szeretjük a túrósakat,de legtöbbször zselatint használtam a hasonlóhz. Most megpróbálom majd a parfét.

    VálaszTörlés
  12. Szuper ez a recept, gyors, könnyű, és még szép is! Igazi vendégváró, de aférjem imádja a túrót cukorral, meg tejföllel kikeverve. Egyszer meglepem ezzel!:))

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    Nézz be hozzám légyszíves,vár egy kis frissítő:-)

    VálaszTörlés
  14. ManóAnyó, túrófagyi! Nyami! No valami ilyesmit képzelj el, persze 10 perc állás után :-)
    Gasztroblogger körökben működik a telepátia, hidd el :-)

    Belly, fini bizony!

    Andi, eddig én is zselatinban utaztam! Érdekes próba, de fogyasztás előtt tényleg hagyni kell olvadni picit!

    Benzsi, tényleg! Vendégvárónak remek! Férj imádni fogja, ha ennyi szereti a túrót!

    Belly, megyek, nézlek :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.