2009. augusztus 31., hétfő

Rántott sajt

Tegye fel a kezét, aki nem szereti ezt a kaját! Személy szerint nem ismerek egyetlen ilyen embert sem :-) Kicsi és nagy egyaránt imádja, ahogy a frissen sült sajt olvad-nyúlik, hozzá hűs tartármártás, párolt rizs vagy szalmakrumpli.

Valószínűleg olyan étlap sem létezik, amin ne szerepelne :-) Hogyne, hisz pofonegyszerű elkészíteni! Sőt, még sietni is kell a sütéssel, hogy a sajt végzetesen szét ne folyjon. Azt hiszem, nem több összedobni, mint 10 perc. Kérdés: akkor mi a csudának vennénk fagyasztott verziót? Ugye?

Hétvégente rituálészerűen szoktam átnézni a hirdetési újságokat, valahol mindig van igen kedvező áron sajt, ami tökéletesen megfelel erre a célra :-)



Rántott sajt

Hozzávalók:

  • személyenként 2 szelet sajt
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • sütéshez: olaj


A sajtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, így sütés után biztos marad valami a panír között :-)

A titok egyébként a dupla panírban rejlik. Hogy tempósabb legyen, a tojást össze szoktam keverni a liszttel, egy mozdulatot megspórolok vele. Ne legyen sűrű, épp csak kapja össze egy kicsit a felvert tojást a liszt.

Tehát tojásos liszt, zsemlemorzsa, majd újra tojásos liszt, és megint zsemlemorzsa. Ilyen vastagságú bundából jó eséllyel nem folyik ki a sajt sülés közben!

Olajat forrósítunk, majd oldalanként kb. 30-30 másodperc alatt ropogósra sütjük a sajtszeleteket. Papírtörlőre szedjük, majd kedvünk szerinti körettel és tartárral tálaljuk.

2009. augusztus 30., vasárnap

Aszalt szilvás túróparfé

Villámgyors, pofonegyszerű, habkönnyű desszert!

Ami azt illeti, Garffyka tehet róla :-)) Olyan káprázatos parfékat sorakoztatott fel az utóbbi időben, hogy tudat alatt is a parfé szó zakatolt a fejemben.

Aztán felhalmoztam egy rakás maradékot itthon (aszalt szilva a szilvás csirkéből, omlós keksz meg még az áfonyás sajttortából), s egy adag túrót, aminek még volt két nap kihordási ideje, de ekkor már képtelen voltam másra gondolni a parfén kívül!

Garffyka, köszönöm az inspirációt :-)



Aszalt szilvás túróparfé

Hozzávalók:


  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 ek. porcukor
  • 1-2 cs. vaníliás cukor/vanília kivonat
  • 1 citrom
  • 10 dkg aszalt szilva
  • opcionálisan vaníliás omlós keksz


A túrót összekeverjük a tejföllel, a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával.

A tejszínből Z alakú mozdulatokkal, ovális habverővel (vagy géppel) kemény habot verünk, s óvatosan a túróhoz keverjük.

Egy hasáb/őzgerinc formát folpackkal kibélelünk, belesimítjuk a túrókrémet, majd beledobáljuk az aszalt szilvát. Opcionálisan kirakjuk omlós keksszel, ha talapzatot is szeretnénk majdan neki.

Lefedjük még egy adag folpackkal, és mélyhűtőbe süllyesztjük - néhány órára.

Fogyasztás előtt a levágott adagot-szeleteket érdemes szobahőmérsékleten hagyni 10-15 percet hagyni kiengedni. Egyrészt az íze is jobban érvényesül, másrészt nem kell kősziklát szopogatnunk :-) Döbbenetesen keményre fagy! De türelem isteni túróparfét terem!



2009. augusztus 29., szombat

Ponty paradicsomos hagymaágyon


Egyik este a szomszédom lazán átlógatott egy vödröt a kerítésen, és feltette a kérdést: "Szomszédasszony, van kedved halat pucolni?" Bután néztem a vödrébe, ahonnan két gyönyörű ponty "nézett" vissza :-)

Horgászni volt délután, s nem tudom hogy csinálja, de sosem áztatja feleslegesen a damilt: mindig zsákmánnyal tér vissza. Amiből mi is szoktunk kapni :-) Jószomszédi viszony :-)

A hal gyönyörűséges volt. Sehol egy kis zsírréteg, zsenge hús, egyszerűen nem volt szívem "snassz mezei módon" kirántani (oszt csá). Recepteket tallóztam, s találtam is egy pompás, pofonegyszerű, mégis szédületes fogást a Mindmegettén!


Ponty paradicsomos hagymaágyon



Hozzávalók:

  • 1 db konyhakész ponty/pontyszeletek/tengeri halfilé (60-80 dkg)
  • citrombors by Max!, khm ennek hiányában halfűszer
  • 3-4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 dl fehérbor
  • 3-4 db babérlevél
  • só, bors


A halat felszeleteljük, szerencsés esetben a fantasztikusan finom citromborssal vagy egyszerűen halfűszerrel ízesítjük, fél órát állni hagyjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.

A hagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon, lassú tűzön puhára pároljuk. A megpuhult hagymaszeleteket tepsibe borítjuk, meglocsoljuk a paradicsomlével és a borral, rádobjuk a babérlevelet, sózzuk-borsozzuk. A hagymaágyra fektetjük az elősütött halszeleteket, majd 30 percre a sütőbe dugjuk, míg a leve kissé besűrűsödik.

Petrezselymes krumlival vagy rizzsel tálaljuk.


2009. augusztus 28., péntek

Krékerek - a Loki meccshez!

A krékereket először Max sütötte meg Edit fordítása nyomán, Laura blogjáról. Hmmm, házi rágcsa mindenféle titokzatos összetevő nélkül! Jöhet! Aztán amikor először készítettem (volna), a sütőm azt mondta, hogy csütörtök, s az egész ment a kukába...

De most eljött a remek alkalom, hogy másodjára nekifussak! Mikor kiderült, hogy a Loki 2:1-re verte a Levski Sofia-t Bulgáriában, Zuram majdnem kiugrott az autóból örömében, én meg szimplán szívrohamot kaptam a váratlan kitörésétől vezetés közben :-) Értelemszerűen fix program volt a keddi meccs!

Ha meccs, akkor sör és rágcsa :-)) Levezetni a feszültséget :-) S a végeredmény elsöprő sikert aratott! Mit nekünk bóti "chips"! Hah!



Krékerek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 24 dkg víz
  • 6 dkg olaj
  • 1,5 dkg só
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • ízesítéshez: fűszerkeverékek, mák, szezámmag, kömény...

A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk kézzel/robotgéppel/kenyérsütő géppel, s megkelesztjük.

Ha megkelt, átgyúrjuk. 3 egyenlő részre vágjuk, majd enyhén lisztezett deszkán nyújtani kezdjük. Ha még éppen kezelhetően vékony, óvatosan átemeljük egy akkora sütőpapírra, mint a tepsi. Én gáztepsit használtam. A sütőpapíron nyújtjuk tovább, egészen-egészen vékonyra, kb. 2 mm-re.

Tetszőleges fűszerekkel, ízesítőkkel megszórjuk, nyújtófával kicsit bele is dolgozzuk, majd derelyemetszővel felszabdaljuk. Nagyon óvatosan átemeljük a tepsire, s előmelegített sütőben készre-ropogósra sütjük.

Háromféle ízűt készítettem, mindhárom Max barátom kezét dicséri! Provanszi, mexikói és a legújabb wok fűszerkeveréke - egyik jobb volt, mint a másik! Max, köszi, puszi!

Ha kihűlt, fémdobozban remekül tárolhatjuk, s rájárhatunk kedvünkre.

2009. augusztus 27., csütörtök

Szilvásgombóc

A rengeteg szilva láttán Zuram egyből a szilvásgombócra asszociált, sóvárogva kért, ugyan csináljak már neki igazi házi gombócot! Olyat, amilyet mami csinált pár éve :-)

Csináltam :-) Nem is olyan ördöngősség és maszatolás, mint amire lelkileg felkészültem! Nyugodtan neki lehet ugrani - akár hétköznap is. Én egy vendégség után fogtam hozzá, ahonnan viszonylag későn értünk haza, ezért merem ajánlani.

A titok: a krumplit előre meg kell főzni és alaposan kihűteni, ellenkező esetben ragadni-nyúlni fog a tésztánk, vérnyomásunk gyors emelkedését eredményezve! Biztosra mentem: már előző nap megfőztem és összetörtem a krumplit, a hűtőben várt további sorsára. Ahogy számítottam rá, kevés lisztet vett fel, nem ragadt, nem nyúlt, gyönyörűen lehetett vele dolgozni.

Egyébként meg ha már pepecselünk, érdemes nekifutni egy tisztességesebb adagnak, ugyanis főzés nélkül remekül tűri a mélyhűtést! S igazi, házi, kézzel gömbölygetett szilvásgombócot tálalhatunk például egy borús őszi estén :-)

Érdekesség: az Indul a bakterház c. klasszikus gombóchajigálós jelenete során Koltai Róbertet úgy eltalálta a fagyasztott! állapotú szilvásgombóc, hogy fél szemére megvakult!




Szilvásgombóc


Hozzávalók:
  • 80 dkg főtt krumpli - 80 Ft
  • 25-30 dkg liszt - 25-30 Ft
  • 2 tojás - 50 Ft
  • ízlés szerint só
  • 20 szem szilva - 40 Ft
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk. fahéj
  • olaj és zsemlemorzsa a meghempergetéshez - 100 Ft (?)

A krumplit jó előre sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, és teljesen kihűtjük.

Hozzáütjük a tojásokat, majd beledolgozzuk a lisztet. Krumplifüggő, hogy mennyit vesz fel, nekem 30 dkg elég volt. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!

Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, s egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.

A szilvát keresztben félbevágjuk, kimagvaljuk. A mag helyére 1-1 kiskanálka fahéjas cukrot teszünk, a két szilvafelet összetapasztjuk, majd beburkoljuk a krumplis tésztával körös-körül, ki ne folyjon főzés közben a leve.

Több adagban lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, s már kész is! Pirított zsemlemorzsára szedjük, óvatosan meghempergetjük benne.

Azon forrón tálaljuk, édesszájúaknak további fahéjas cukor kíséretében.




Bekerülési költsége: kb. 300 Ft
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

2009. augusztus 25., kedd

Szilvával töltött csirkecomb

20-án mamiéknál voltunk, s papával szedtünk két szatyornyi szilvát, nehogy szegény kisunokája hiányt szenvedjen :-)

Idén hallatlan mennyiségű szilva terem: mindenhol azt látom, hogy roskadnak a fák! Olyannyira, hogy papánál is volt 1-2 ág letörve, dugig tömve gyümölccsel... Hihetetlen. Tavaly imitt-amott volt mutatóban pár szem a fákon. A gyümölcsfák szeszélye :-)))

Itt a szilva, kezdeni kell vele valamit! Így lett szilvával töltött csirke az ebédünk!



Szilvával töltött csirke

Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb
  • 2 zsemle
  • 10-12 szem szilva
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1 mk. őrölt gyömbér


A zsemléket tejbe/vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk.

A szilvát kimagvaljuk, apróra vágjuk, az aszalt szilvát szintúgy. A zsemléhez adjuk. Hozzáütjük a tojást, beleszórjuk a finomra vágott perzselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel ízesítjük.

A combokat megmossuk, s ujjunkkal óvatosan meglazítjuk a bőrt. A tölteléket kézzel vagy kanál segítségével a bőr alá tuszkoljuk, egyenletesen, nehogy kirepedjen. A húst kívülről megsózzuk.

Tepsibe fektetjük, 1 dl vizet öntünk alá, s combmérettől függően fólia alatt 40-50 percig pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

Gizi-féle sütőben sült krumplit szervíroztam hozzá, Max-tól az MP hétvégéjén ajándékba kapott wok fűszerkeverékkel ízesítve - ahogy megbeszéltük :-)) Istentelen finom lett!



2009. augusztus 24., hétfő

"Magyarosch" padlizsánkrém

Padlizsánnal életemben először egy fogyókúra kapcsán találkoztam, mint köret. Teflon serpenyőben kellett megsütni padlizsánkarikákat minimális olajon, pici sóval. Őszintén szólva abszolút nem nyerte el a tetszésemet.

Később padlizsánkrémmel tettem próbát, ez a verzió volt a legelső. Nagyon sokáig ezt készítettem, mert mindkettőnknek nagyon ízlett.

Azt hiszem, ezt hívhatják szentségtörésnek :-) Egyetlen elkészítési mozzanatában sem emlékeztet az autentikus padlizsánkrémekre, cserében eszméletlen finom, férfiemberek is előszeretettel fogyasztják, s nem kérdezik meg, hogy "és akkor hol a hús?"



"Magyarosch" padlizsánkrém

Hozzávalók:
  • 2 kicsi, karcsú padlizsán - 150 Ft
  • 1 fej vöröshagyma - 30 Ft
  • 5-6 szem paradicsom - 80 Ft
  • só, bors
  • pici olaj

A padlizsánokat meghámozzuk, végeit levágjuk, húsát felkockázzuk, majd erősen besózzuk, és félretesszük 30 percre - keserű levét így kidobja.

A paradicsomokat is meghámozzuk: az aljukon kereszt alakú bemetszést ejtünk, majd forró, de nem lobogó vízbe merítjük 1 percre. Utána a héja könnyedén lehúzható. Felkockázzuk őket is.

A hagymát finomra vágjuk, pici olajon üvegesre fonnyasztjuk. Rátesszük a sótól leöblített padlizsánkockákat, néhány perc kevergetés után pedig a paradicsomot is. Meg-megkeverve zsírjára sütjük a zöldségeket, ennyi idő alatt meg is puhul minden!

Sózzuk, borsozzuk, s egyszerűen villával szétnyomkodjuk. Nem cél a tökéletes krém-állag, hagyjuk nyugodtan rusztikusra!

Friss péksüteménnyel, pirítóssal, sok zöldséggel langyosan és hidegen is kitűnő!


Bekerülési költség: 260-300 Ft (zöldségfüggő)
Elkészítési idő: kb. 50-55 perc (a 30 perces pihentetéssel együtt)

2009. augusztus 23., vasárnap

Szilvás lepény

Egy régi-régi Rama receptes kártyán szerepel a recept, nyár nem múlhatott el nélküle egyetlen évben sem! Az eredetije mami süteményes könyvében van, biztos helyen, magamnak leírtam egy füzetbe, mert ez olyan süti, amit nem fedhet el a feledés homálya!

Alul puha kelt tészta, sűrűn megrakva fahéjas szilvával, ami szottyosra-folyósra sül, s a tetején édes morzsa ropogósra pirulva. Egy tartalmas leves után kiváló második fogás is lehet langyosan, de pihentető hétvégéket is megédesíthetünk vele!

Munka vele alig-alig, s ahogy az egész lakást átjárja a készülő sütemény illata... Isteni! Egyik kedvencünk!


Szilvás lepény

Hozzávalók:
  • 15 dkg margarin -80 Ft
  • 1 tojás - 25 Ft
  • 5 dkg cukor - 10 Ft
  • 40 dkg liszt - 40 Ft
  • 1 dl tej - 20 Ft
  • 2 dkg élesztő - 20 Ft
  • 2-3 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 1-1,5 kg szilva - 100-150 Ft

Az édes morzsához:
  • 15 dkg margarin - 80 Ft
  • 15 dkg cukor - 30 Ft
  • 20 dkg liszt - 20 Ft

A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!



Bekerülési költség: kb. 450 Ft
Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc pihentetés + 30 perc sütés

2009. augusztus 22., szombat

Szőlős-boros csirkecomb krumplinudlival

Ez még abszolút az MP5 hatása az agyamban! Azon belül is Jenő isteni finom fehérborainak lenyomata! Hmmmm....

Tétován olvasgattam a recepteimet, mit készítsek, amikor a következő hívószavakat láttam meg: csirke, fehérbor, szőlő. Kezem megállt a lapozásban, és egy kisebb papírt vettem elő - bevásárlólistának :-)

Pont olyan lett, amire számítottam!

Szőlős-boros csirkecomb krumplinudlival

Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb - 800 Ft
  • 2 dl fehérbor - 160 Ft
  • 2 dl tejföl - 90 Ft
  • 1 fej vöröshagyma - 30 Ft
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 0,5 kg szőlő - 150 Ft
  • só, bors

A krumplinudlihoz:
  • 3-4 szem krumpli - 50 Ft
  • 1 tojás - 25 Ft
  • kb. 15-20 dkg liszt - 15-20 Ft

A csirkecombokat megmossuk, lebőrözzük, forgójánál kettévágjuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a combokat, majd felöntjük fehérborral. Lefedve puhára pároljuk kb. 40-50 perc alatt. Ha nagyon elfőné a levét, vízzel pótoljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Amikor kész, a húsokat kiemeljük a párolóléből. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, s éppen egyet rottyantunk rajta a boros lében. A keményítőt kevés hideg vízzel majd a tejföllel simára keverjük, a szőlős mártáshoz adjuk. Visszatesszük az edénybe a húst is, kiforraljuk.

Elkészítjük a nudlikat. A krumplit puhára főzzük (héjában vagy kockára vágva, mindegy) leszűrjük, összetörjük, és egészen kihűtjük. Így biztos nem fog ragadni-nyúlni a tésztánk! Hozzáütjük a tojást, parányi olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk hozzá, s annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy középkeménységű, se nem lágy, se nem kemény, s nem ragadós tésztát kapjunk. Sózzuk természetesen!

Lisztezett munkalapra tesszük, 3-4 darabra vágjuk. A darabokból hengert sodrunk, majd éles késsel kis nudlikká vágjuk fel. Lobogó, sós vízben kifőzzük - elegendő annyi idő, míg feljönnek a víz tetejére, esetleg számoljunk rá 1-2 percet a biztonság kedvéért.

Leszűrjük, s azon forrón a szőlős-boros csirkével tálaljuk. Természetesen idő (esetleg kedv) hiányában készen kapható gnocchival, vagy főtt tésztával/párolt rizzsel is tálalhatjuk!




Bekerülési költség: kb. 1400 Ft
Elkészítési idő: 1-1,5 óra

2009. augusztus 21., péntek

Vidám kis macikák :-)

Trinity-től és Bellytől kaptam ezeket a nagyon helyes macikákat, köszönöm, hogy rám is gondoltak!

A napom igen vidám - miért ne lenne az egy négynapos hétvége kellős közepén :-)) És még csak péntek délután van! Előttünk két nap! Mögöttünk meg a fantasztikusan sikerült MP5, még mindig emlegetjük!



Éppen ezért a macikákat az MP5 valamennyi résztvevő és ilyen-olyan okok miatt távollévő tagjainak szeretném átnyújtani sok szeretettel!

2009. augusztus 20., csütörtök

Mit olvasok?

MaiMoni hívott játszani, üssem fel az éppen olvasott könyv 161. oldalát, és onnan másoljam be az 5. mondatot.

Rettentő könyvmoly vagyok, a legkeményebb vizsgaidőszakban is kénytelen voltam olvasni minden nap néhány oldal "egyéb" irodalmat, hogy meglegyen a lelki egyensúlyom :-))

Mit olvasok most? Az Alkonyat-sagat :-) Mint oly sok mindenki az ismerőseim közül :-))DebiGabi-nál láttam, hogy ő is felfalta, Trinity-ről és Szepy-ről is tudok...

Nálam úgy kezdődött, hogy kolléganőm áradozott nekem egy könyvről, az Alkonyatról. Áradozott szenvedélyesen, hogy milyen fantasztikus könyv, pedig viszonylag ritkán olvas a két kisgyereke mellett. Mesélt is róla: egy emberlány és egy vámpírfiú szerelmi története. Kétkedtem, mitől kell ennyire elájulni? És hétvégére kölcsönkértem tőle.

Ez lett a vesztem! Elkezdtem, és nem bírtam abbahagyni. Azon a hétvégén teljesen használhatatlan voltam, mert mindig olvastam. Felkelés után rögtön néhány oldalt, főzés közben is képes voltam lapozgatni, fel-le hurcoltam. Sőt, egyszer a kertet is locsoltam, kezemben a könyvvel :-) Éjjel meg alig akartam villanyt oltani.

Fantasztikus. Elvarázsol. Rabul ejt. Ott zakatol a fejemben, és nem hagy nyugton. Lehetetlen letenni, csak lapoztam, csak lapoztam, hogy mi fog történni. Nem sokkal később láttam a filmet is, igen jó adaptációja a könyvnek, ajánlom! Csak hogy érzékeltessem a szuggesztív erejét: Zuram is végignézte velem, és férfi létére odáig és vissza van tőle! Méghogy tini-irodalom! Hah!

És november 20-án jön a folytatás, az Újhold! A videómegosztó portálon már ott az előzetes, szédületes lesz, már látszik!

Lássuk az ominózus mondatot:

"Hangosan tréfálkoztak, harsányan hahotáztak, egymás vállát veregették."




"Mersz szeretni? Az életed árán is?

Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a "mindennapi" csetlések-botlások fenyegetik.Hanem Ő...Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik...

Twilight - A földkerekségen mostantól az Alkonyat a szerelem napszaka!"

Szeretném megkérdezni, mit olvas mostanában:

2009. augusztus 19., szerda

Anyósom perece....

... amely nálam pogácsa formájában reinkarnálódott az MP5-re. A hiba egyértelműen az én készülékemben van! Anyósomnak van egy igen jó perec receptje, perec kiszúróval kell készíteni, nem fonással. Annak idején, 10 éve beruháztam egy szaggatóra, fémből készült, abba nekem mindig beleragadt a tészta. Anyósomé műanyag, gondoltam, hogy itt a bibi. El is süllyesztettem a fiókba, s anyósnál kiéltük a perecevési hajlamainkat.

Most MP-re szerettem volna perecet sütni, finom, omlós, ropogós, a perec még dizájnos is, jó lett volna ropogtatni a borok mellé. Kikölcsönöztem anyós műanyag! szaggatóját, meggyúrtam a tésztát, majd pihentetés után próbaszaggatást végeztem. A tészta, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva, ott volt gyönyörűen beleragadva a szaggatóba!? Többször próbálkoztam, nekem egyszerűen nem sikerült pereceket kiszúrni vele, így aztán a szabási hulladékot minimálisra csökkentve felkockáztam, s így sütöttem.

Azon frissiben Zuram egyszerűen nem tudta abbahagyni, az első tepsinyi adag kb. felét megette a szemem láttára, de pogácsa próbája az evés: 2 nap múlva is finom volt! S még véletlenül sem omlós, mint anyósom perece - ugyanabból a receptből dolgozva! Na ezt magyarázza meg valaki :-)


Fotó by Trinity, köszönöm szépen!

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:

  • 55 dkg liszt - 55 Ft
  • 28 dkg zsír/margarin - 200 Ft
  • 2 dl tejföl - 100 Ft
  • 1 dl tej - 20 Ft
  • 3 dkg élesztő - 20 Ft
  • 1 kk. cukor
  • 2 tk. só
  • 1 tojás sárgája és fehérje külön - 30 Ft
  • tetejére reszelt sajt/kömény/szezám/mák...

A tejet meglangyosítjuk, s a cukorral rásegítve felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszthez adjuk a puha zsiradékot, a tejfölt, a tojás sárgáját, a sót, végül a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, s 50 percre félretesszük pihenni. Ha nagyon ragadna, további liszttel orvosolható a dolog! Nekem kellett még bele kb. 5 dkg.

Ha a tészta duplájára kelt, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét lekenjük a maradék tojásfehérjével, s megszórjuk a reszelt sajttal/magvakkal.

Éles késsel egyforma négyzetekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. További kelesztés nélkül előmelegített gőzös sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Bekerülési költség: kb. 500 Ft
Elkészítési idő: 15 perc + 50 perc kelesztés + 20-25 perc sütés

2009. augusztus 18., kedd

Sonkás-gombás quiche

Ideális vacsora, ha már unjuk a szendvicseket, s valami gyors finomságra vágyunk - nem pedig hosszas főzőcskére.

Másik hallatlan előnye, hogy abszolút jól előkészíthető: az omlós tészta remekül elvan a hűtőben, a hagyma és a gomba előre megpárolható. Így este csak össze kell állítani végső formájára, megsütni és bezsebelni érte a dicséreteket.

Legalábbis én dicséretet kaptam érte Zuramtól :-) Hozzá egy pohár finom fehérbor, és elégedetten dőlhetünk hátra!

Sonkás-gombás quiche

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt - 20 Ft
  • 10 dkg hideg vaj - 150 Ft
  • 1 tojás sárgája - 15 Ft
  • 2-3 ek. jéghideg víz
  • só és bors

A rakományhoz:

  • fél fej lilahagyma - 10 Ft
  • 6-8 kalap csiperke gomba - 150 Ft
  • 15 dkg sonka/füstölt tarja - 300 Ft
  • 2 tojás + a maradék tojásfehérje - 75 Ft
  • 2 dl tejszín - 250 Ft
  • só, bors

A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, sót és borsot, majd víz hozzáadásával nagyon szaporán tésztává gyúrjuk. Legalább fél órára tegyük hűtőbe.

Ha kipihente magát, kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszúrkáljuk villával, és előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, éppen csak gyenge színt kapjon. Azon forrón lekenjük a maradék tojásfehérjével, ami így megszilárdul rajta - ezzel megakadályozva, hogy elázzon az omlós tészta!

Időközben elkészítjük a rakományt. A lilahagymát karikákra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a sonkát is felcsíkozzuk. Pici olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát, és zsírjára sütjük (szintén az előkészítő fázis).

A hagymás gombát az elősütött tésztakéregbe öntjük, elrendezzük rajta a sonkacsíkokat.

A tojásokat összekeverjük a tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük, majd egyenletesen meglocsoljuk vele a pitét. További 20-25 perc alatt készre sütjük.





Bekerülési költség: kb. 1.000 Ft

Elkészítési idő: 40 perc + 30 perc pihentetés

2009. augusztus 17., hétfő

MP5 - avagy Morzsaparty Gyenesdiáson



Ha összejön baráti körünk :-) Akkor jókat eszünk, jókat iszunk, és vége-hossza nincs dumapartiba torkollik az este.


Még azt mondják, az internet elidegenít. Hülyeség! Néhány éve az internet segítségével jött össze a csapatunk, és kovácsolódott szoros egységgé. Sorozatban ez már az ötödik találkozó, váltakozó létszámmal - s kivétel nélkül igen jól sikerült mindegyik.


Ezúttal ottalvós buli volt, csak hogy fokozzuk az élvezeteket :-) Ha már ilyen hosszú utat megteszünk, ne kelljen rögtön sarkon fordulni! Volt, aki Kolozsvárról érkezett!


Házigazdánk Max és családja volt Gyenesdiáson. Max és családja, akik szívüket-lelküket kitették, hogy pompásan érezzük magunkat, elhalmoztak bennünket szeretetükkel, kedvességükkel, odafigyelésükkel s minden földi jóval!


Max, nagyon köszönjük mind a négyőtöknek!




A napi kínálat a Bringatanyán! Szédületesen finom fagylaltokat ettünk!
A kedvencem a Cherry Mania volt... Istenem, az az íz!




Camembert sajtos mártogató by Max, hozzá grissini





Mustármagos mártogató - nagyon pikáns, finom volt!




Max anyukája nyúlragu levest főzött - abszolút bevállaltuk!



Itt az a bizonyos! A J.O.-féle 18 éven felülieknek és nagyon bátraknak való fagylalt!
Vaníliafagyi (prémium minőség) olívaolaj és tengeri só. Nekem nagyon bejött, egész más együtt a három íz, mint amire felkészül az ember -tessék kipróbálni!



Hirtelen felindulásból elkövetett marinált cukkini temérdek hagymával



Garffyka egy torony friss palacsintával érkezett, s Romániából hozott kapros ordával töltöttük. Hmmmmmmmm....



Edit, aki Kolozsvárról érkezett, abbahagyhatatlanul isteni zakuszkával kápráztatott el mindenkit. Várjuk a receptet, mert ezt reprodukálni kell!





Telemea sajt - szintén Kolozsvárról - sós és édes változatban. Nagyon kapós volt!



Darálós keksz, az örök kedvenc! Tulippe szorgos kezét dicséri!


És szégyenszemre itt kell bevallanom, hogy eddig tartottak a fotóim a felsorakoztatott fantasztikus finom csemegékről! Jobbára partifotókat nyomtam és életképeket, mea culpa! Még a sajátomról sincs képem - receptet azért majd hozok :-)

De biztos vagyok benne, hogy a többiek is szorgosan kattintottak! Tessék szépen figyelemmel kísérni Max, Garffyka, Trinity és Ancsi blogját :-) Sorban érkezni fognak a képek, a receptek és az élménybeszámoló!


Max, millió puszi!

2009. augusztus 14., péntek

Citromos csirke




Ez aztán tényleg egyszerű, mint a faék! Egyik általános iskolai barátnőm anyukájától származik a recept - Noémivel azóta sem találkoztam, teljesen másfelé sodort minket az élet. Most Franciaországban él, és van egy gyönyörű, másfél éves kisfia :-)

Ez az az étel, amit legeslegelőször főztem Zuramnak, aki akkor még nem volt a Zuram. Pörköltön és rántott húson szocializálódott gyomra lelkesen vette be a teljesen más ízvilágú étket, legnagyobb megelégedésemre :-) Voltam vagy 19 éves...

Egyszerű sült csirke, melyre ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét. A végeredmény egyszerűségéhez képest meghökkentően finom, pikáns! Ahogy a citrom aromáját átveszi a hús... Hát kérem, igazán megér egy misét! Annál is inkább, mert elkészíteni kb. 5 perc, utána már csak sütni kell!



Citromos csirke

Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb (vagy tetszőleges alkatrészek) - 800 Ft
  • 1 citrom - 80 Ft
  • só, bors
  • 5 dkg vaj - 100 Ft

A csirkecombokat megmossuk, sóval, borssal ízesítjük. Tepsibe fektetjük.

A citromot megmossuk, sárga héját ráreszeljük a húsra, majd kettévágjuk, és a levét ráfacsarjuk. Mellékockázzuk a vajat, parányi vizet öntünk alá, majd fólia alatt 45-50 perc alatt megpároljuk (csirke életkorától és húsvastagságtól függően!).

Aztán a fóliát levéve ropogós pirosra sütjük.

Szerencsendióval illatosított habos krumplipürével tálaljuk.

Bekerülési költség: kb. 1000 Ft + köret

Elkészítési idő: 5-10 perc + 60 perc sütés

2009. augusztus 13., csütörtök

Egy évforduló margójára

10 évvel ezelőtt éppen 2 nappal voltunk a teljes napfogyatkozás után. Az addigi 35 fokos kánikula alapjaiban fordult ki magából: sötét volt, jeges szél fújt, esett az eső: meglátszott, milyen befolyással bír a Nap!

Péntek volt, 13-a. Az esküvőnk napja :-) Előző nap még mindketten teljes napot dolgoztunk, csak semmi izgalom!

Nem is volt különösebb izgalom. A kisteremben volt egy igen szűk körben tartott polgári szertartásunk, kimondtuk az IGEN-t, ittunk egy pohár pezsgőt, majd taxiba ültünk, és hazamentünk. Ennyi volt.

Egy videófelvétel őrzi akkori önmagunkat, érdekes visszanézni, milyenek voltunk, mennyit változtunk! A legszembeötlőbb a keresztfiunk, aki akkor 1 éves karonülő baba volt, most meg 11 éves nagyfiú, majdnem akkora már, mint én!


Pontosan ilyen gyűrűink vannak :-)

10 év telt el. Egyszerűen hihetetlen... 10 év, melyben bebizonyosodott, hogy remek párost alkotunk, egymás tökéletes komplementer halmazai vagyunk - pompásan kiegészítjük egymást. Jin és Jang. Borsó és a héja.


Köszönöm az Életnek, a Sorsnak!

2009. augusztus 12., szerda

Bolognai palacsinta

Ez tipikusan a "gombhoz kabát" ebéd: reggelről kimaradt kb. másfél bögrényi tej. Ennyi már nem fogy el, mert inni kevés - ilyenkor szoktam palacsintát sütni.

Az első "komoly" főzésem a nyaralás után. Ráadásul félkómában :-)) Hétfő este-éjszaka a Szigeten tomboltunk a Tankcsapda 20. éves szülinapi monstre koncertjén, s onnan sikeresen hazaértünk kedden hajnalban fél 4-kor... A buli állati jó volt! Az elején sikerült a lehető legkeményebb magba belecsöppenni, s mikor rákezdtek a pogózásra, engem majdnem agyontapostak, Zuram mentett ki Kevin Costner-ként a tömegből :-) Végül egy kisgyermekes!!! család mellett horgonyoztunk le, mint balesetmentes övezet, és nagyon élveztük a bulit! Lukácsék előtt le a kalappal! Hangzás, effektek, látvány - zseniális volt! Félidőben már sikerült a hangszálaimat megerőltetni, most nagyon vicces a hangom: mintha 15 éves mutáló kamaszfiú lennék :-))) Hol elcsuklik, hol nem hallani. Azért néha, átkötő szövegeknél Lukács sem találta a hangját! Hogy hogy bírja, egyszerűen hihetetlen!

Vissza a palacsintára. Egyszerű paradicsomos-darált húsos tölteléke van, felgöngyölve, sajttal a tetején átsütve.

Ha már piszmogunk a töltelék elkészítésével, érdemes nagyobb adagban nekiugrani, s utána 25-50 dkg-s adagokban kiporciózni és a mélyhűtőbe száműzni. Zaklatott hétköznapok esetén elég csak előkapni egy csomagot, kiolvasztani, főzni hozzá egy adag tésztát, és máris friss ebéd vagy vacsora varázsolható az asztalra. Ezen kívül kiváló pizzafeltét, melegszendvics alap, leveles tésztába is gyömöszölhető, a variációk száma végtelen = le az üveges, húst nyomokban tartalmazó mártásokkal!



Bolognai palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához, kb. 12 darab:
  • 2 tojás - 50 Ft
  • 2 dl tej - 40 Ft
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz - ?
  • 20 dkg liszt - 20 Ft
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

Töltelékhez:
  • 50 dkg darált hús - 500 Ft
  • 2 fej vöröshagyma - 35 Ft
  • 3 gerezd fokhagyma - 10 Ft
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom - 70 Ft
  • 6-8 db friss paradicsom - 120 Ft
  • só, bors
  • friss/szárított oregánó
  • tetejére reszelt sajt, kb. 5 dkg - 100 Ft


A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát kavarunk, fél órára félretesszük pihenni, majd hagyományos módon kisütjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst, majd addig kevergetjük, míg a lé, melyet a hús eresztett, teljesen elpárolog. Ekkor hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot, a megmosott és cikkekre vágott friss paradicsomot, és fedő alatt, takaréklángon főzzük min. fél órán át, de hűvösebb napokon akár 1-2 órát is rotyoghat! Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük.

Ha a töltelék hűlt egy kicsit, megtöltjük a palacsintákat. Mindegyik közepére 1 ek-nyi húst teszünk, alulról-felülről ráhajtjuk, majd feltekerjük helyes kis dundi hengerré. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, mindegyik buci tetejére csippentünk a reszelt sajtból, majd forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Külön paradicsommártás adható mellé, én már nem akartam fokozni az élvezeteket :-)



Bekerülési költség: kb. 1000 Ft/12 db palacsinta
Elkészítési idő: 1,5 óra - pihentetéssel, sütéssel együtt!

2009. augusztus 10., hétfő

Grillezés

Tegnap este kijöttek hozzánk Ancsi barátnőmék, leellenőrizni, valóban barnultunk-e, illetve megnézni a képeinket, meghallgatni az élménybeszámolónkat - immár szóban is :-)

Elővettem a bácsitól vett, a vámvizsgálaton átcsúszott fűszereimet, s csirkehúst meg halat fűszereztem be, amit aztán a gázos kis vasplatnin megsütöttünk. Hozzá friss saláta fetasajttal, aki kért, frissen sütött kenyeret is kapott hozzá.

Összességében igen-igen jól sikerült kis este volt :-)

A vámvizsgálat! A bácsi kis műanyag zacskókba porciózta ki a fűszereit. Szépen betettem őket az utazótáskám oldalzsebébe egy könyv és egy hajszárító társaságában. Feladtuk a poggyászt szépen, s Ferihegyen úgy kaptam vissza, hogy jelzés volt rajta: átvizsgálták, hatóságilag felnyitva. Egyből leesett a tantusz: átvilágítás során mit is láttak? Kis zacskókba kiadagolt finom por! Tuti kábítószer! Persze aztán elég volt ránézni és megszimatolni, hogy szó sincs róla, ez egy ártatlan fűszerimportőr :-) Feltételezhetően nem kis riadalmat és izgalmat okozhattam vámos berkekben önszántamon kívül :-D

Rablóhús és sült hal sopszka salátával

Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb/8 felsőcomb
  • 6-8 kalap gomba
  • 2-3 TV paprika
  • grillfűszer
  • 4-5 db hurkapálca/saslikpálca
  • 1 kg hal ízlésünk szerint (haltörzs, lazac, filé, stb.)
  • halfűszer

Saláta
  • 1 kígyóuborka
  • 3 db TV paprika
  • 4 db paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 10 dkg fetasajt
  • ízlés szerint oregánó és/vagy bazsalikom

A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Összekeverjük a fűszerkeverékkel, pici olajat öntünk rá, hűtőbe tesszük néhány órára. A gombát megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk, a paprikát felkockázzuk.

A halat megmossuk, szeletekre vágjuk - ha törzs - , bedörzsöljük fűszerkeverékkel és őket is hűtőbe tesszük a csirke mellé.

Sütés előtt váltakozó sorrendben hurkapálcára/saslikpálcára húzzuk fel a rablóhús hozzávalóit úgy, hogy mindkét végén hús legyen - jól egyben tartva így az egészet!

Amikor elérkezettnek látjuk az időt, beizzítjuk a sütőalkalmatosságunkat: faszenes grill, tárcsa, vaslap, vagy egyszerűen a sütőnket. Parányi olajjal átkenjük, ráfektetjük a rablóhúst és a halakat a sütőfelületre, és időnként megforgatva készre sütjük.

Míg sül a hús, összedobjuk a salátát. A zöldségeket megmossuk, felkockázzuk, fűszerezzük ízlés szerint, jól összekeverjük, végül a tetejét meghintjük reszelt feta sajttal.

2009. augusztus 9., vasárnap

Újra itthon!

Az első gondolatunk egyből az volt: húha, most már vigyázni kell a szánkra, mert itt mindenki érti, amit mondunk :-DD

Gyönyörű utunk volt hazafelé is! Ottani idő szerint 4-kor keltünk. Ott 5 óra volt, és éjszakai sötétség! Fura volt, itthon 5-kor azért már pirkadni szokott, ebből látszik, hogy csak időzónában voltunk kicsit arrébb, mégsem voltunk annyival keletebbre! 6-kor már repesztettünk is a reptér felé, a tulaj veje vitt ki bennünket autóval. Becsekkoltunk, kicsit tébláboltunk, de olyan hamar eltelt az idő, hogy már bennünket szólítottak a beszálláshoz.


Felhők szárnyán...


Ismét nagy élmény volt a repülés, légi "kátyúktól" mentes hazaút - s megint csak az ablakra tapadtunk egész úton :-)

Tisztára, mint a földhivatali térképszelvények, nem?


Google Earth :-D


14 órára vonatoztunk haza Ferihegyről, na onnantól nem volt megállás! Hogy ilyen fárasztó legyen az itthonlét :-D Zuram anyukája főzött, megebédeltünk. Beindítottam a mosógépet. Míg dolgozott, átmentünk Zuram szüleihez, hogy köszi a 10 napos ügyeletet, Ernő úr gondozását, a kaját, s megmutatni magunkat, hogy épségben hazaértünk.

Mivel nyáron a rezidencián vagyunk, a kisházban, folytattuk utunkat. Mosott ruha bepakol, az özön virágunkat lehordtuk a kocsiba, s az összes egyéb cuccokat, irány kifelé. Itt kiteregettem, még elmentünk tankolni és bevásárolni, mert nyaralás előtt teljesen, de teljesen kiürítettünk mindent. Fél 9-kor bekaptunk egy szendvicset, és szó szerint beájultunk az ágyba a kimerültségtől :-)

Ma normálisan kipakoltunk, az egész házat kitakarítottuk. Zuram rendbe szedte a kertet, ő sem pihent még egy percet sem. Sütöttem egy kenyeret, pácba tettem csirkehúst és halat, mert délután-este jönnek Ancsi barátnőmék leellenőrizni, mennyit is barnultunk :-D Készülök neki még egy kis meglepetéssel is a nemrégiben elmúlt névnapja alkalmából :-)

Felhőhatáron...


Szóval hazajöttünk, lassan majd visszarázódunk a régi kerékvágásba. Kis kilengés persze majd holnap is lesz: Tankcsapda! Elvégre fiatalok vagyunk, és bírjuk a tempót :-D

2009. augusztus 7., péntek

Bolgár útinapló - viszlát Sozopol! Dovizsdenyja!

Viszlát Bulgária! Viszlát Szozopol! Dovizsdenyja! A nyaralás véget ért. A városka, az emberek, a környezet, s úgy az egész hangulat, környezet annyira elvarázsolt bennünket, hogy harmadszorra tértünk vissza ugyanoda, s eszünk ágában nem volt máshova menni nyaralni az idén sem!

Igen viharos volt ma is a tenger, a bolgár Puhl Sándor szaporán fújta egész nap a sípját, és határozott karmozdulatokkal terelt ki mindenkit a sekély vízbe, csak semmi renitenskedés! Megtapasztaltuk: a víznek hatalmas szívóereje van! Ha nem ért le a lábunk, tollpiheként szívott magával a víz, magatehetetlenül sodródtunk volna beljebb és beljebb! Tavaly nyáron volt már egy kalandunk a Balatonnal (átúsztuk!), de ilyet még nem tapasztaltunk!

Itt egy kép, hogy tessék elképzelni a habzó, tajtékzó, hullámzó tengert!



Utolsó vacsoránkat ettük idén nyáron Szozopolban. Viszont megint tanultunk valamit! A "small" és "big" jelző rövidital esetében egész mást jelent, mint otthon! A szokott 0,3 és 0,5 dl helyett itt a "small" jelenti a felest, a "big" pedig 1 dl-t. Sikeresen kikértünk 1-1 dl rövidet... Azért megbirkóztunk vele, megmutatva, mi az igazi ungarische virtus :-DD

Nemzeti italuk, a rakija - szőlőpálinka

A másik közkedvelt: masztika - a bolgár ouzo


Bolgár nemzeti étellel zártuk a nyaralást: újabb sistergő öntöttvas tálon érkezett csirkehús rengeteg grillezett zöldséggel: répa, cukkini, paprika, gomba, hagyma, s díszítésül további friss zöldségek! Egyébként nagyon fura: a bolgárok nem ismerik hagyományos értelemben a köretet! Kértünk hozzá sült krumplit korábbi tapasztalat alapján, s sokkal hamarabb kihozták, kvázi előételként. Ha nem kérünk krumplit, megkapjuk a húst amúgy magában! Ez nagyon fura nekünk.




S így ér véget egy bolgár nyaralás: a teraszunkról ezt láttuk tegnap este! Felhők közül előbukkanó telihold, alatta a ragyogóan kivilágított, lüktető város... Ez a dolce vita :-)




Holnap reggel indulunk haza.

2009. augusztus 6., csütörtök

Bolgár útinapló - lassan véget ér...

Egy újabb nap a tengeren, sőt kettő - a tegnap és a ma! Valahol bent, a nyílt vízen szép kis szél lehetett, mert piros zászlós jelzés volt a strandon: szigorúan partközelben engedélyezték a fürdést, a szikár "David Hasselhoff" szaporán fújta egész nap a sípját (el is neveztük Puhl Sándornak!), tehát semmi gumimatrac és egyéb segédeszközök. Fehér tajtékos hullámok mennydörögtek a part felé, felkaptak, fellöktek, szemünket-szánkat teleköpve sós tengervízzel. A szemem konkrétan olyan, mint a kisnyuszié - piros a víztől :-)

Megint csak gyerek módjára ugráltunk és visongtunk a habokban, de épp ma telefonáltunk haza, hogy minden okés velünk, és meséltük, hogy 2-72 év között mindenki azt csinálta, amit mi :-))

Bár sosem feküdtünk ki a napra perzselni magunkat, határozottan kezd emberi színünk lenni, Zuram különösen szép színű, én csak önmagamhoz (hipóreklám) képest barnultam.

Tegnap este kicsit bóklásztunk a környéken, kattintottunk pár képet, milyen a szállás-felhozatal. Lenyűgöző. Mindenhol szoba kiadó, szálloda, privathaus, és sehol egyetlen földszintes épület! Öreg nénikék üldögélnek a 3-4 emeletes "házikójuk" előtt vagy a teraszon, és vígan élnek a fizető vendéglátásból! Hogy magánszemélyek mikor és miből építhettek ekkora házakat, az rejtély. De folyamatos az építkezés, gyönyörű privathaus-ok nőnek ki a földből gombamód. A telkek keskenyek, a házak az ég felé nőnek, semmint széltében, mindent magasságában... Ami még érdekes, hogy nincsenek szoros értelemben vett telkek, nincs kert, előkert, pázsit, ilyesmi, hanem a házak egymáshoz nőnek, mint megannyi ikerház - végestelen végig. Egy építési telek nincs több 6-10 méternél szélességében, s rögtön mellette, szinte közös fallal ott a szomszéd ház, és így tovább, végig az utcán. Mégsem zavaró ez a szoros közelség, mert a házak befelé vannak eltolva, lépcsőzetes kialakításúak, nem lakótelep jellegűek.

Lássuk képekben - ez már az Újváros!


"Itt lakom látod, ez az a ház..."

(Készülünk az augusztus 10-i jubileumi Tankcsapda koncertre a Szigeten!
Esetleg nem jön valaki?)


Egy épülő privathaus


Ezekben már laknak!





Gasztro!

A helyiek egyik kedvence a mentalikőr. A strandon láttam a bárban, hogy Sprite-tal isszák, kvázi minimál koktél :-) Nyilván meg kellett kóstolnom nekem is :-) Finom! A citromos Sprite és az erős mentalikőr működőképes páros együtt!


Tegnap este tésztavacsoránk volt! Zuram egy sajtokban bővelkedő verziót választott, teljesen transzban van az itteni sajtoktól (már kaskavál sajtos ropit is vettünk - néhány csomaggal). Persze a pár nappal ezelőtti pizzája is vastagon sajtos volt, talán háromfajta szerepelt rajta...


Az enyém egy hagyományosabb verzió volt: csirke és disznóhússal, paradicsommal, gombával, és a csodálatos bolgár fűszerkeverékkel - amiből fogok is importálni!



Ha már sajtok, ma sajtos sült krumpli volt a köretünk... Iszonyú finom! Olyan, mint a feta, mégis inkább szárazabb, reszelhetőbb, nem olyan krémes-mázgás. Azt hiszem, minden kaját fel lehet vele dobni, legyen az péksütemény vagy főétel!


Hozzá egyszerű csirkesaslikot választottunk, fantasztikusan omlós volt a hús! A húsfalatok közé zöldpaprika kockákat tűztek, s az egészet átjárta az imént dicsőített fűszerkeverék aromája! Könnyű és finom, hogy stílszerű legyek :-)))


A holnapi nappal véget ér a vakáció. Az viszont még egy újabb teljes nap a strandon, a városkában, csak szombat reggel indulunk haza! Sietni kell, mert hétfőn ugye Tankcsapda koncert a Szigeten! Nem mehetünk kialvatlanul :-D