A tökhöz fűződő viszonyomat alapjaiban határozta meg az iskolai menza. Ahogy megéreztem semmivel össze sem hasonlítható szagát a tökfőzeléknek, egyszerűen mindenem görcsbe szorult, legfőképpen a nyelőcsövem környéke.
Többnyire fasírttal adták, s a pokol minden rafinériáját elkövettem, hogy az utolsó pöttynyi főzeléket is eltávolítsam róla, nehogy a számhoz érjen - mégis úgy nézzen ki a dolog, hogy legalább a felét megettem, mert a tanító nénik ellenőrizték! Boldog '80-as évek :-)) Azt hiszem, ennél már csak a paradicsomos káposzta okozta stressz volt nagyobb :-D
Kb. 3 évvel ezelőtt főztem életemben először tökfőzeléket! Ugye-ugye a gyerekkori traumák? Rájöttem ugyanis, hogy a tök annyira semleges, hogy azt nem lehet ennyire vehemensen utálni! Hát akkor? S lőn világosság: a kapor! Tökfőzelék, ami nyomokban kaprot tartalmaz, na az már jött, látott és győzött - mindkettőnknél. Fasírttal, tükörtojással, mikor mivel.
A tökös-mákos rétes még gyerekkoromat idézi, akkor sokszor emlegették, mint fogalmat, de soha senki nem kóstolta még, sőt hozzáfogni sem akart senki.
Vasárnap mamiéknál voltunk, s már-már elvonási tüneteim voltak - egyfolytában mami szakácskönyveiben tallóztam. Annyira rögzült már, hogyha hétvége, akkor sütit kell süssek. Még jó, hogy nem dohányzok... Végül nem tudtam a seggemen ülni, elrohantam a boltba, réteslapot vettem, és lőn tökös-mákos! Mamiék rettentő elképedésére - s végül kisült (szó szerint), hogy ez a valami iszonyú finom! A tök funkciója itt nem más, mint szaftossá teszi a tölteléket, nem fojtós, nem száraz! Tessék elképzelni úgy, mintha almát reszelnénk bele! Ugye, hogy működik?
Többnyire fasírttal adták, s a pokol minden rafinériáját elkövettem, hogy az utolsó pöttynyi főzeléket is eltávolítsam róla, nehogy a számhoz érjen - mégis úgy nézzen ki a dolog, hogy legalább a felét megettem, mert a tanító nénik ellenőrizték! Boldog '80-as évek :-)) Azt hiszem, ennél már csak a paradicsomos káposzta okozta stressz volt nagyobb :-D
Kb. 3 évvel ezelőtt főztem életemben először tökfőzeléket! Ugye-ugye a gyerekkori traumák? Rájöttem ugyanis, hogy a tök annyira semleges, hogy azt nem lehet ennyire vehemensen utálni! Hát akkor? S lőn világosság: a kapor! Tökfőzelék, ami nyomokban kaprot tartalmaz, na az már jött, látott és győzött - mindkettőnknél. Fasírttal, tükörtojással, mikor mivel.
A tökös-mákos rétes még gyerekkoromat idézi, akkor sokszor emlegették, mint fogalmat, de soha senki nem kóstolta még, sőt hozzáfogni sem akart senki.
Vasárnap mamiéknál voltunk, s már-már elvonási tüneteim voltak - egyfolytában mami szakácskönyveiben tallóztam. Annyira rögzült már, hogyha hétvége, akkor sütit kell süssek. Még jó, hogy nem dohányzok... Végül nem tudtam a seggemen ülni, elrohantam a boltba, réteslapot vettem, és lőn tökös-mákos! Mamiék rettentő elképedésére - s végül kisült (szó szerint), hogy ez a valami iszonyú finom! A tök funkciója itt nem más, mint szaftossá teszi a tölteléket, nem fojtós, nem száraz! Tessék elképzelni úgy, mintha almát reszelnénk bele! Ugye, hogy működik?
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók 3 rúdhoz:
- 1 cs. réteslap - 145 Ft
- 15 dkg mák - ? (papának volt otthon a kertből)
- 6-8 dkg cukor - 15 Ft
- őrölt fahéj
- 1/2 főzőtök (kisebb példány) - 50 Ft
- 1-2 ek. tejföl - 20 Ft
- kenéshez olaj
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam - mivel 8 helyett 9 volt benne :-)
A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.
Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is - laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Istentelen finom!
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam - mivel 8 helyett 9 volt benne :-)
A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.
Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is - laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Istentelen finom!
Bekerülési költség: kb. 300 Ft/3 rúd
Elkészítési idő: 20 perc + sütés
Nagyon jól néz ki! Én is csináltam tökös(cukkinis)-mákos tölteléket szórt pitébe , nagyon finom volt, így is el tudom képzelni.
VálaszTörlésItt megnézheted ha szeretnéd: http://kiskukta.blogspot.com/2009/07/szort-cukkinis-makos-pite.html
Szerintem így lesz a következő tökös dolog elkészítve nálam is.
Bármennyire is szeretnék úrrá lenni a gyerekkori utálaton, nekem nem megy. :-(
VálaszTörlésSajnos nem a tökkel, hanem a kaporral vannak alapvető problémáim. :-/ A világból ki lehetne kergetni vele. Ergo nekem ugrott a tökfőzelékkel való barátkozás még így felnövő fejjel is. :-(
De a süti mutatós nagyon!
Én sem szeretem a tököt, de a kedvedért megpróbálkozom vele!:D
VálaszTörlésKiskukta, néztem a sütidet, hát szuperjó!
VálaszTörlésZsuci, a menza, a menza... Tönkrevert mindent! Nekem is kapor a mumus benne! De sütiben nincs kapor :-)
Szepy, úgy képzeld, ahogy írtam: mintha alma lenne benne, totál szaftos lesz a töltelék, tökíze még nyomokban sincs!
Duendénél is nemrég láttam, és nagyon szeretem!
VálaszTörlésAz ember idejön teljesen felkészületlenül,óvatlanul, na , és mi történik???? Elkezd folyni a nyála!!!Micsoda merénylet ez Vikikém!!!
VálaszTörlésNem ér!!!!!!!:DDDDD
Amúgy semmi tök ize nincs- garantálom-olyan tényleg, mint kb. az almás...
"Tök" finom, ideillő szófordulattal élve:DDD
Nahát, én meg Duendénél nem láttam! Becsszó, nem másolás!
VálaszTörlésTrin, én szóltam tegnap, mert Szepy fikázta a halat már megint :-)) Én is ezt mondom, hogy semmi, de semmi tökíz! Állati finom!
Nekem nem maradt belőle?:)
VálaszTörlésKata, sajnos elfogyott :-) Mintha sosem lett volna :-))
VálaszTörlésNem fikáztam! Tényleg nem! Nem írtam le, hogy büdös, és abban él, amibe a dolgát végzi. Csak azt írtam, hogy nem kérek. :DDD
VálaszTörlésSzepy, mondom hogy jól gondoltam, mi van a soraid mögött :-DDD
VálaszTörlésA tökös-mákos az nagyon-nagyon finom, meg kellene próbálnom,csak egyszer olyan nem jó réteslapopt vettem,hogy elment a kedvem. Na a házi rétest meg nem bírtam megtanulni. Nagyon nehéz! De a mamám hogy tudta....
VálaszTörlésez semmi...az ilyen rétes lusta asszonyok készitik.Kidolgozni ,kinyujtani, feltekerni..megsütni...és megenni!!
VálaszTörlésLustaság fél egészség, tartja egy mondás :-D
VálaszTörlésA szövegben is szerepel, gyorsan szerettem volna valami finomat készíteni, és igen, akkor vállaltan lusta vagyok, hogy a bolti tésztához merészeltem nyúlni :-) De akkor cérnametéltet vagy csigatésztát se vegyünk a boltból! Például.
A tányéron pedig határozottan "valamit" látok, nem "semmit" :-DD
lol, lusta asszonyok :))))
VálaszTörléshatározott véleményem, hogy a hagyományos magyar konyha önsorsrontó és időrabló (és finom:)), hála az égnek, hogy már nem kell nyújtogatni a rétestésztát és nem ezen múlik, hogy "az asszony" elég dógos-e :)
és most, mint lusta asszony, elmegyek a robotgépemmel tököt reszelni :P
Keblemre Lusta Társam! :-DD
VálaszTörlésEgyet kell értenem azzal, amit leírtál. Kisarkítva: ennyi erővel lehetne a patakban is mosni automata mosógép helyett, vagy mindenkinek tehenet fejni és utána vajat köpülni. A negyedik emeleten ez egy kicsit necces volna :-)
A recepted alapján elkészítettem életem első tökös (cukkinis-mert az volt itthon) mákos rétesét. Igen, igen finom lett. Nem is gondoltam volna.
VálaszTörlésKöszönet a közzétételéért!